Το θέμα είναι από μόνο του ενδιαφέρον: Ένας έρωτας στην εποχή της πανδημίας ανάμεσα σε έναν ασθματικό νοσοκομειακό γιατρό που φοβάται ότι θα νοσήσει και μια ηθοποιό – σερβιτόρα που μένει άνεργη και δεν μπορεί καν να πάρει το 800άρι γιατί δουλεύει με μαύρα.

Ads

Η ιστορία εξελίσσσεται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 μέσα στην καραντίνα και το lockdown. Ενας από τους «ήρωες με τις άσπρες μπλούζες» βιώνει μια αφόρητη αγωνία για την υγεία του και αποφασίζει ότι αν νοσήσει και λόγω του άσθματος που τον ταλαιπωρεί έχει κακή εξέλιξη δεν θα νοσηλευτεί για να μην πάρει το ρίσκο της διασωλήνωσης που κάποιες φορές αφήνει νευρολογικά ή ψυχιατρικά προβλήματα.

Και ένα από τα θύματα της κρίσης που χάνουν τη δουλειά τους και την προοπτική τους αποφασίζει να προστατευτεί, τουλάχιστον, από τον ιό και για το λόγο αυτό μένει μακριά από τον αγαπημένο της που είναι εκτεθειμένος λόγω νοσοκομείου. Είχαν από την αρχή μια σχέση με αποστάσεις, όχι συγχωνευτική, όχι ολοκληρωτική, και ήταν σίγουροι για την επιλογή τους. Με την πανδημία η απόστασή τους έγινε και ψυχική απόσταση και από την ώρα που το συνειδητοποίησαν ξεκίνησε μια αγωνιώδης προσπάθεια και από τις δύο πλευρές για να σώσουν τη σχέση τους και να σωθούν. 

Το πιο ενδιαφέρον στην αφήγηση είναι ότι οι ήρωες της Αγγελικής, που δεν μαθαίνουμε ποτέ το όνομά τους, έχουν έντονη εσωτερική ζωή και αυτή απασχολεί κυρίως τη συγγραφέα. Παλιές φοβίες και απωθημένα, παλιά τραύματα και ξεχασμένα μυστικά αναβιώνουν μέσα στη νέα πραγματικότητα που δημιουργείται με την ανατροπή όλων των βεβαιοτήτων λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Ads

Δεν υπάρχει εντυπωσιακή δράση και πλοκή αλλά μία φοβερή εσωτερική ένταση που κάνει τον αναγνώστη ανυπόμονο να πάει παρακάτω, να φτάσει στο τέλος της ιστορίας. Στο μεταξύ του συστήνονται οι ήρωες του πρώτου και εξαιρετικού βιβλίου της συγγραφέως («Απαρατήρητοι» εκδ Πόλις), η ταμίας στο σούπερμάρκετ, ο ντελιβεράς, η κυρία στα διόδια, πρωταγωνιστές κι αυτοί των ημερών – αλλά αναλώσιμοι πρωταγωνιστές. 

Είναι συγγραφικά «αδόκιμο» να γράφει κανείς για ένα ιστορικό γεγονός ενώ είναι σε εξέλιξη. Ο κανόνας θέλει την εκ των υστέρων λογοτεχνική διαπραγμάτευση. Το πείραμα της Αγγελικής, μυθοπλασία πάνω σ αυτό που συμβαίνει εδώ και τώρα, είναι ιδιαίτερο και ενδιαφέρον. Και στα προηγούμενα βιβλία της το «θέμα» της ήταν «η ζωή» σήμερα και φαίνεται πως δεν έχει πρόθεση να ξεφύγει από αυτό, ίσως και να μην μπορεί γιατί της έχει γίνει δεύτερη φύση η σε βάθος παρατήρηση της τρέχουσας κατάστασης και η λογοτεχνική μετουσίωσή της.  

Οι ήρωες της «Δύσπνοιας» δεν είναι ούτε καλοί ούτε κακοί. Είναι αληθινοί, σύγχρονοι, ευάλωτοι και δίπλα μας, ίσως εμείς οι ίδιοι.

Το βιβλίο κυκλοφορεί σε ψηφιακή μορφή (e-book) και διατίθεται αποκλειστικά από το Tvxs.gr. Mπορείτε να το προμηθευτείτε εδώ.