Ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα του κ. Χατζηδάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη διπλή καταπάτηση της δημοκρατίας και της προστασίας του περιβάλλοντος; Φωτογραφικές διατάξεις, επιχειρηματικά συμφέροντα και άμεση απόσυρση, ήταν οι λέξεις που ακούστηκαν περισσότερο στη ακρόαση φορέων με τηλεδιάσκεψη από τους 6 βουλευτές που ήταν παρόντες στην κατ’ ουσία κλειστή Βουλή.

Ads

Για όσους από εμάς θεωρούμε ότι η διαφορά αριστεράς και δεξιάς είναι ιδεολογική, το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να διαλύσει τις ψευδαισθήσεις: τα κίνητρα της κυβέρνησης είναι η συνδιαλλαγή και η διαπλοκή. Μπροστά στους στόχους τους δε διστάζουν να καταπατήσουν ακόμη και τη δημοκρατία. Χρησιμοποιούν την διακομματική αποδοχή του αντικανονικού κλεισίματος της Βουλής, προκειμένου αυτή να λειτουργεί μόνο για επείγουσες αποφάσεις για τον κορωνοϊό, ως προηγούμενη και νέα κανονικότητα για να περάσουν φωτογραφικά νομοσχέδια με άρθρα με ονοματεπώνυμο επιχειρήσεων. Δεν θα ξεχάσω τις φράσεις που χρησιμοποίησαν οι φορείς στην ακρόαση. Κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση δεν θα σχεδιάσει ζώνες αποκλεισμού των εξορύξεων μεσα στις προστατευόμενες περιοχές που παραχωρήθηκαν ως οικόπεδα στις πετρελαϊκές.  Δεν θα ξεχάσω τα λόγια του ίδιου του Συνηγόρου του Πολίτη για τις διατάξεις μετά διατάξεων που παραβιάζουν είτε ευρωπαϊκές οδηγίες, είτε συνταγματικές πρόνοιες, είτε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, είτε όλα αυτά ταυτόχρονα. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατήγγειλαν ως προσχηματικές τις συναντήσεις των κυρίων Μητσοτάκη και Χατζηδάκη μαζί τους. Κατήγγειλαν ως προσχηματική δε την ίδια τη διαβούλευση του νομοσχεδίου, όπου δεν είχαν παρουσιαστεί καν προς εξέταση 64 άρθρα που εμφανίστηκαν αργότερα στο τελικό νομοσχέδιο.

Ανάμεσα στα οποία το άρθρο 110, μια απόφαση που θα λέγαμε ότι επιτρέπει την αρπαγή της γης των τοπικών κοινοτήτων από τις πολυεθνικές του πετρελαίου. Οι εταιρείες αυτές θα μπορούν να κάνουν έρευνες σε δημοτική και δημόσια γη χωρίς έγκριση από τους δήμους και κατοίκους. Την αποικιακού τύπου ρύθμιση υπερασπίστηκε ο κ. Χατζηδάκης, λέγοντας ότι η ζημιά στο περιβάλλον από τις έρευνες είναι ελάχιστη. Η αλήθεια είναι ότι οι κάτοικοι της Θεσπρωτίας και των Ιωαννίνων καταγγέλλουν ότι μία ζώνη άνω των 500 χιλιομέτρων θα αποψιλωθεί σε μεγάλο βαθμό για να γινουν 11.500 εκρήξεις και 219 πρόχειρα ελικοδρόμια. Αυτές είναι οι ελάχιστες επιπτώσεις κατα τον κύριο Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση κλείνει, όμως, το μάτι και στους εμπρηστές. Ο Υπουργός πετάει στις καλένδες τους Δασικούς Χάρτες, φτιάχνοντας τους απο την αρχή, αλλά με ακομη ασαφέστερης οδηγίες. Επιπλέον, επιτρέπει το κυνήγι στα καταφύγια άγριας ζωής! Επιτρέπει στην Ελληνικός Χρυσός να χωροθετείται επικίνδυνους χώρους εξορυκτικών αποβλήτων χωρίς περιβαλλοντική άδεια. Την ίδια στιγμή δίνει 5ετη παράταση στην περιβαλλοντική της αδειοδότηση, ενάντια σε κάθε λογική, και ενάντια στις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις. Τέλος, καταργεί τους φορείς διαχείρισης περνώντας όλες τις γνωμοδοτήσεις από τους κατα τόπους υπαλλήλους σε ένα κεντρικό διευθυντή, ωστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος της καταστροφής και όχι αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς στο θέμα των εξορύξεων σε περιοχές Νατούρα και των νομιμοποιήσεων καταπάτησης των δημοσίων δασών πατάει στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, αυτό δεν μπορει να συνεχίσει να είναι η δικαιολογία σας κύριε Χατζηδάκη. Πάρτε τα μηνύματα από τον Κορονοϊό. Χρειαζόμαστε περισσότερο, όχι λιγότερο περιβαλλον. Σας μένει ένας και μοναδικός δρόμος. Αποσύρετέ το, κ. Χατζηδάκη.

Ads