Σφοδρή επίθεση του ΔΟΛ εναντίον του Στέλιου Κούλογλου έγινε με αφορμή τη συμμετοχή του σε εκδήλωση  της Κοινωνίας Πρώτα, με θέμα «Οι προοπτικές της Αριστερής διακυβέρνησης για το 2016». Να δούμε Γιατί και Πώς.

Ads

Ο Στέλιος είναι δημοσιογράφος (πραγματικός – θα εξηγήσω τι εννοώ), αριστερός, διεισδυτικός και ανεξάρτητος. Αυτά τα χαρακτηριστικά, τον οδήγησαν, όπως πολλούς από μας, να δώσει τη μάχη, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ανατροπή με όρους ρεαλισμού. Ο Στέλιος δήλωσε τη στήριξή του στην Κυβέρνηση (που δεν είναι μόνο λεκτική αλλά με έργο στην Ευρωβουλή), και επισήμανε ορισμένες αδυναμίες (θα μπορούσε να μην υπάρχει καμία;) με αναφορές σε ανάλογες περιπτώσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σκάνδαλο! Και χαμός στο μιντιακό κατεστημένο…

Ο «μικροπολιτικός» (θα μπορούσε επάξια να αυτοονομάζεται ο «Κουτσομπόλης του ΔΟΛ») σχολιάζει (ποιος μιλάει): «η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας! Ο Στέλιος απάντησε, επισημαίνοντας όλα τα ψεύδη και τις ανακρίβειες. Μεταξύ των οποίων και η απόδοση της εκδήλωσης σε άλλη οργάνωση και όχι στην «Κοινωνία Πρώτα». Αυτό το «λάθος», μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Σε όλα τα άλλα δημοσιεύματα αναφερόταν η Κοινωνία Πρώτα, πουθενά άλλη οργάνωση. Πώς το έβγαλε από το μυαλό του ο «μικροπολιτικός»;

Εδώ ας κάνουμε μια επισήμανση: διαπιστώνουμε πλέον ότι σε πολλές εφημερίδες το «σχόλιο» προηγείται και υπερτερεί της «είδησης». Έχει μάλιστα δημιουργηθεί μια κατηγορία δημοσιογράφων, που έχουν πάψει να ασκούν δημοσιογραφία* (βλέπε ορισμό) και έχουν γίνει αποκλειστικά «πολιτικοί σχολιαστές». Ορισμένοι έχουν κάνει ένα άλμα πιο πέρα και είναι στην ουσία «πολιτικοί καθοδηγητές». Εξηγούν δηλαδή τι ΠΡΕΠΕΙ να καταλάβουμε και να συγκρατήσουμε, παραβλέποντας ενδεχομένως τα γεγονότα ή απλώς αποσιωπώντας τα. Δεν το κάνουν με τον βαρύγδουπο τρόπο της Σοβιετικής εποχής, αλλά συχνά κλείνοντας πονηρά το μάτι στον αναγνώστη. Η ουσία όμως δεν διαφέρει. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωσή μας είναι ότι η εκδήλωση της Κοινωνίας Πρώτα δεν αναφέρθηκε πουθενά στις εφημερίδες ΔΟΛ. Πολιτική καθοδήγηση σημαίνει: αποσιωπούμε τα γεγονότα, αλλά… τα σχολιάζουμε!

Ads

Γιατί πρέπει λοιπόν να χτυπηθεί ο Κούλογλου και να «εξαφανιστεί» ο οργανωτής της εκδήλωσης; Οι λόγοι είναι προφανείς.

Ο ΔΟΛ, στη σύγκρουσή του με την Κυβέρνηση, όπου είναι σε δυσμενή θέση, θέλει να ρίξει πυκνή ομίχλη στην πολιτική αντιπαράθεση. Θέλει όλα να είναι άσπρα-μαύρα (άσπρος αυτός, μαύρη η Κυβέρνηση). Ανεξάρτητες προοδευτικές φωνές, όπως αυτή του Κούλογλου «ενοχλούν». Διότι προτρέπουν στη σκέψη, την αντικειμενική ανάλυση και την ώριμη στάση. Ναι, η Κυβέρνηση κάνει ορισμένα λάθη. Ναι, στηρίζουμε αυτήν την Κυβέρνηση και, ακριβώς για τον λόγο αυτό, ασκούμε εποικοδομητική κριτική. Για τους ίδιους λόγους που πρέπει να πληγεί ο Κούλογλου, πρέπει να «εξαφανιστεί» και η Κοινωνία Πρώτα. Η οποία, ας υπενθυμίσουμε, ήταν πρωτεργάτης της πολιτικής των συμμαχιών με το ΣΥΡΙΖΑ (το πλήρωσε με το μένος του πολιτικού κατεστημένου και ειδικά του μιντιακού) και σήμερα φιλοδοξεί να παίξει ρόλο καταλύτη στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ.

* Ο Οδυσσέας Βουδούρης είναι χειρουργός, μέλος του Συντονιστικού «Κοινωνία Πρώτα»

* Δημοσιογράφος (Βικιπαίδεια): ονομάζεται το πρόσωπο που ασχολείται με την συλλογή και τη μετάδοση πληροφοριών προς το κοινό σχετικά με την επικαιρότητα, τα προβλήματα που υπάρχουν, τους ανθρώπους, τα θέματα που τους απασχολούν κ.ά. Οι δημοσιογράφοι συλλέγουν πληροφορίες, είτε προφορικά είτε γραπτά, και τις δημοσιεύουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.