Θύμα της καταστολής που επιβάλλεται από  την τουρκική κυβέρνηση, η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν κρατείται από τον περασμένο Αύγουστο, αντιμέτωπη με κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Σε αυτήν την επιστολή που γράφτηκε στις 16 Οκτωβρίου, ζητά να μην λησμονούμε τους Τούρκους διανοούμενους που έχουν φυλακιστεί.

Ads

Χαιρετίσματα από μία συγγραφέα, την Ασλί Ερντογάν, που σήμερα είναι κρατούμενη στις γυναικείες φυλακές του Μπακίρκιοϊ, οι οποίες βρίσκονται συμβολικά, μεταξύ ενός ψυχιατρικού ασύλου και ενός πρώην νοσοκομείου για λεπρούς. 

Ελπίζω ότι η φωνή μου θα φτάσει στ’ αυτιά σας, μέσα από αυτούς τους χοντρούς, αδιαπέραστους τοίχους, που ιστορικά έχουν υψωθεί, ενάντια στους «Άλλους». «Η ομορφιά είναι αλήθεια, η αλήθεια ομορφιά». Και να ‘μαι σήμερα στην φυλακή, επειδή πίστεψα σε λέξεις όπως «αλήθεια» και «ειρήνη». Είναι όμως καθήκον μου να ξαναδώσω σε αυτές τις λέξεις το νόημά τους ή να βρω τις λέξεις αυτές, που θα το εκφράσουν. 

Έχω γράψει οκτώ βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε πάνω από δέκα γλώσσες και στα πενήντα μου, βρίσκομαι μεταξύ μιας εκατοντάδας δημοσιογράφων, κατηγορούμενη για «τρομοκρατία» και συλληφθείσα. Απλώς και μόνο διότι είμαι μέλος του «γνωμοδοτικού συμβουλίου» της εφημερίδας Özgün Güden [ημερήσιο έντυπο που υποστηρίζει τις διεκδικήσεις των Κούρδων], αν και ο νόμος περί τύπου είναι σαφής, ως προς το ότι οι σύμβουλοι ουδεμία νομική ευθύνη φέρουν.

Ads

Υπάρχει μια μακρά παράδοση, στην χώρα μου, του να προσπαθεί κανείς να μονοπωλεί την αλήθεια: περισσότεροι από 140 συγγραφείς έχουν φυλακιστεί και 136 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί. Εμείς, οι συγγραφείς που μας έχουν φιμώσει, γνωρίζουμε καλά ότι η ελευθερία της έκφρασης είναι βαθιά συνδεδεμένη με μια λέξη, την πιο σπουδαία από όλες: την ζωή. Κι ετούτη ακριβώς την στιγμή, ο μόνος σύνδεσμός μας με την ζωή είναι η δική σας αλληλεγγύη. 

* Η Ασλί Ερντογάν (Asli Erdoğan) είναι μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος από την Τουρκία. Συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των παρακάτω βιβλίων που έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά και εκδοθεί από τις εκδόσεις Actes Sud: «Τα ξύλινα πουλιά» (2009) και «Tο Πέτρινο κτίριο» (2013). Συνελήφθη τον Αύγουστο και κατηγορείται για:  «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης», «το ότι ανήκει σε τρομοκρατική οργάνωση», «παρακίνηση σε διασάλευση της δημόσιας τάξης». Η Άγκυρα επιδίδεται σε εκκαθαρίσεις μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Πηγή: Le Monde

Μετάφραση – Επιμέλεια: Γ. Π.