Φουντώνει ο διάλογος για την στάση της δημοκρατίας απέναντι στο φαινόμενο των νεοναζί.  Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πραγματοποιείται αύριο 
30η Οκτωβρίου 2012 στην Αθήνα (Αμφιθέατρο Αργυριάδη 19.15), ενώ  για το ίδιο ζήτημα γράφει σήμερα στο Tvxs ο Δημήτρης Χριστόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου. 

Ads

“ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΜΥΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΕΝΤΟΣ Ή ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ;” είναι το θέμα της αυριανής εκδήλωσης στην οποία συμμετέχουν: Νίκος Αλιβιζάτος (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Νίκος Κωνσταντόπουλος (δικηγόρος), Δημήτρης Σαραφιανός (δικηγόρος). Συντονισμός – σχόλιο:  Στρατής Μπουρνάζος (ιστορικός- επιμελητής των «Ενθεμάτων» της Κυριακάτικης Αυγής).

 Άξονες εισηγήσεων-συζήτησης: Το γενικό ερώτημα είναι κανονιστικό και πολιτικό: Πρέπει ή όχι να απαγορευθεί η Χρυσή Αυγή. Το ερώτημα θα προσεγγιστεί σε τρία επίπεδα:

α) Πρώτον, σε επίπεδο αρχών, γενικά-θεωρητικά: αν σε μια σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία μπορεί να απαγορευθεί ένα κοινοβουλευτικό κόμμα. Εδώ θα συνεκτιμηθεί  ο χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής ως συμμορίας-εγκληματικής οργάνωσης.

Ads

β) Δεύτερον, πώς μπορεί να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα στην ελληνική έννομη τάξη. Ποιες είναι οι διαδικασίες. Πώς μπορούν να ενεργοποιηθούν και με τι πιθανές παρενέργειες.

γ) Τρίτον, φεύγοντας από το θεσμικό επίπεδο, πώς σταθμίζουμε (θετικά και αρνητικά) πολιτικά τις επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη απαγόρευση στη σημερινή συγκυρία.

Διαβάστε εδώ το άρθρο του Δημήτρη Χριστόπουλου. 

Φωτό: Fosphotos, Παναγιώτης Τζάμαρος