Αν το είχε πει κανένας Συριζαίος, θα τον βγάζανε συνωμοσιολόγο και αμετανόητο, μπορεί και ψεκασμένο. Αλλά το είπε ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και στο ίδιο μήκος κύματος ήταν χθες και ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, που ανήκει επίσης στη ΝΔ.

Ads

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις, που μαρτυρούνε αμέτρητοι συμπολίτες μας, ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης»,  είπε ο περιφερειάρχης κ. Σπανός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. Σε πείσμα αυτών αυτών των εντολών, πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν», προσέθεσε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δήμαρχος κ. Κοντζιάς, ο οποίος είχε κάνει ανάλογες εκκλήσεις στη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς: «Είμαστε μόνοι μας, περιμένουμε την καταστροφή μας», «μου στέλνουν κάτι γελοία μηνύματα να δώσω εντολή εκκένωσης». Χθες πρόσθεσε: «Ο λόγος που καήκαμε είναι η ανεπάρκεια ,η αναξιοσύνη, η έλλειψη σχεδιασμού από το κεντρικό κράτος». 

Από τη πλευρά του στις χθεσινές δηλώσεις, ο περιφερειάρχης είπε και κάτι άλλο ενδιαφέρον: «είχα πάντα την αίσθηση και τα προηγούμενα χρόνια και με άλλες κυβερνήσεις και με άλλους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, ότι για να συνεννοηθεί ένας υπουργός με έναν Περιφερειάρχη δεν χρειάζεται να παρεμβάλλεται μία κάμερα, ώσπου και αυτό ενδεχομένως να έγινε απαραίτητο». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι είχε ζητήσει από κάποιον υπουργό ή την Πολιτική Προστασία βοήθεια, την οποία δεν έλαβε. 

Ads

Προφανώς στη διάρκεια της φωτιάς ο κ. Σπανός είχε έρθει σε σύγκρουση με την Αθήνα, τόσο για τη συμπεριφορά της Πυροσβεστικής, όσο και για τις οδηγίες για εκκένωση. Αμέσως μετά τις φωτιές είχε παραδεχθεί ότι αν όλοι οι κάτοικοι είχαν υπακούσει τις εντολές για εκκένωση, «πολλά χωριά θα είχαν καεί. Τα χωριά τα σώζουν αυτοί που τα αγαπούν».

Στην Εύβοια οι κάτοικοι συγκλονίστηκαν από τα περί εντολής μη κατάσβεσης, στην Αθήνα ξεκίνησαν δηλώσεις και δημοσιεύματα (όχι  στα φιλοκυβερνητικά μέσα, που έθαψαν και αυτή την είδηση). Λίγο αργότερα, ο περιφερειάρχης, που το 2019 είχε υποστηριχθεί ενεργά από τον κ. Μητσοτάκη,  έκανε μια προσπάθεια να τα «μαζέψει»: «καμία πυροσβεστική και καμία πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν έχει λόγο ή επιθυμία να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά». 

Προφανώς ο κ. Σπανός πιέστηκε να κάνει διορθωτική δήλωση. Είναι άλλωστε νέος και θέλει να κάνει πολιτική καριέρα με τη ΝΔ. Πρέπει να πάρει και γερή βοήθεια από την κεντρική εξουσία για την όποια αναζωογόνηση της Εύβοιας, αν θέλει να επανεκλεγεί. 

Αλλά εδώ μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που έχει ζήσει η Ελλάδα, με εκατοντάδες σπίτι καμένα και τις ζωές χιλιάδων πολιτών κατεστραμμένες. Δεν θα έπρεπε να ερευνήσει ο αρμόδιος εισαγγελέας μια καταγγελία από επίσημα χείλη, η οποία, αν αληθεύει, σημαίνει ότι κάποιοι εγκλημάτησαν συνειδητά κατά της χώρας;