Από τον περασμένο Μάρτη κιόλας, ο ΣΥΡΙΖΑ προέβαλε με επίταση  την ανάγκη ένταξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο σύστημα αντιμετώπισης της πανδημίας. Η κυβέρνηση κώφευσε. Δεν άκουσε ή δεν ήθελε να ακούσει. Πρώτον, διότι τα νεοεισελθόντα μέλη στην «οικογένεια» της ΠΦΥ, τις ΤΟΜΥ δηλ., τις θεωρεί αποπαίδια επειδή αποτελούν προϊόν σύλληψης και δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, άρα ήταν σαν να μην υπάρχουν. Κάτι σαν τα παιδιά του δρόμου.

Ads

Ως προς τα Κέντρα Υγείας, κι αυτά δεν τα αγάπησε ποτέ, θεωρώντας τα μια νόθα κατάσταση, που δεν προέρχεται από δικές της παραταξιακές πολιτικές ή ιδεολογικές επιλογές ή υπερτονίζοντας υπαρκτές στρεβλώσεις. Η πανδημία όμως δεν κάνει διακρίσεις και, με την κυβερνητική αβελτηρία που επικράτησε μετά από την πρώτη φάση, επανήλθε δριμύτερη, πιο απειλητική και πιο θανατηφόρα. Ξαφνικά, μετά από έξι και κάτι μήνες, οι αρμόδιοι υπουργοί, ωσάν να ξύπνησαν από εφιάλτη, λουσμένοι σε ιδρώτα, ανακοίνωσαν της ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας στο υγειονομικό οπλοστάσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Σπουδαία, αν και καθυστερημένη, ανακάλυψη. Όρισαν λοιπόν κάποια κατά τόπους Κέντρα Υγείας (πχ δύο στην Αιτωλοακαρνανία) ως επιχειρησιακές μονάδες κατά του Covid19. Κατά τον ίδιο τρόπο που κάποια νοσοκομεία είχαν ορισθεί με μια ανακοίνωση ως νοσοκομεία αναφοράς Covid19.

Χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις για τον τρόπο εμπλοκής των νοσοκομείων, ώστε να εξασφαλισθούν οι μίνιμουμ προϋποθέσεις. Χωρίς μοριακούς αναλυτές και τέστ, χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ή τις κλίνες ΜΕΘ, η αναφορά στο Covid καταλήγει να είναι κενό γράμμα. Τα ίδια και με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα. Μόλις έγινε γνωστή η ένταξή της με δύο Κέντρα Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία, άρχισε η απόσπαση γιατρών από άλλα κέντρα προς το νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο έχει επίσης ορισθεί ως αναφοράς Covid19, χωρίς όπλα για τον πόλεμο. Οι αποσπάσεις προκάλεσαν αναταραχή και απειλές για προσφυγές. Ένταξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με διάλυση των κατά τόπους μονάδων της; Δηλαδή εντάσσονται δύο Κέντρα Υγείας στην επιχείρηση κατά του κορωνοΐού κι ας μην έχουν ούτε γάζες, τις οποίες παρήγγειλαν τον περασμένο Ιούλιο κι ακόμη …έρχονται;

Όλα αυτά επειδή δεν θέλουν οι αρμόδιοι να δουν κατάματα το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών. Αν δεν το δουν τώρα εν μέσω της θανατηφόρας απειλής, δεν θα το δουν ποτέ. Αυτά όσον αφορά τα παιδιά, τα αποπαίδια και τα «νόθα» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Όταν πρόκειται για τον κανακάρη Ιδιωτικό Τομέα Υγείας, οι παρεμβάσεις είναι άμεσες και μεροληπτικές, καθότι πρόκειται για το χαϊδεμένο παιδί με τα ακριβά γούστα. Η αλήθεια είναι ότι πάντα αυτή ήταν η συντηρητική αντίληψη στη διάρκεια μεγάλων υγειονομικών κρίσεων, είτε επρόκειτο για επιδημίες, είτε για το νέφος αιθαλομίχλης στο Λονδίνο, που έστειλε στον άλλο κόσμο χιλιάδες ανθρώπους. Διαπιστώσεις για έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, υποκριτικοί έπαινοι για τον ηρωισμό τους μέχρι να περάσει η μπόρα. Πάντα το ίδιο σενάριο, λες και πρόκειται για σειρά του Netflix. Ώσπου να φθάσουμε στο ακραίο δόγμα της Θάτσερ, το οποίο δυνητικά αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για τις ανθρώπινες ζωές σε περιόδους κρίσεων.

Ads

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής   τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ = ΠΣ.