Μιλάνε τύποις για ΕΝΟΤΗΤΑ αλλά σήμερα αποδείχτηκε (ξανά) ότι δεν γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη. Άλλωστε δεν την έχουν βιώσει για να την ξέρουν.

Ads

Ο καθένας την πάρτη του και το σπιτάκι του (επαγγελματικό ή οικογενειακό) – η ιδεολογία τους. Οπωσδήποτε δεν την έχουν νιώσει για να την κάνουν και κτήμα τους.

Μιλάνε υποκριτικά – συμφεροντολογικά, με γνώμονα την εκάστοτε πολιτική επικοινωνία, που αυτήν ακριβώς έχουν κάνει κτήμα τους.

Και τα φερέφωνά τους, με το μικρόφωνο προσεκτικά σε έναν-έναν “σελέμπριτι” να πει δυο λέξεις, και σε έναν-έναν πολίτη, μακριά από το ΕΝΩΜΕΝΟ πλήθος (όσο μπορούσε να είναι και ενωμένο λόγω covid) που τραγουδάει και θυμάται φράσεις – συνθήματα που χαρακτηρίζουν τη ζωή του “μουσικού και επαναστάτη” όπως ήθελε να τον θυμόμαστε.

Ads

Μακριά κι αλάργα και από τον Πανελλήνιο Σύλλογο των Μουσικών, που ΕΝΩΣΕ σήμερα με την πρωτοβουλία του, μαζί με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους, σε μια πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση, όλο τον κόσμο από τα Προπύλαια μέχρι την Μητρόπολη, και κανένα κανάλι -δήθεν- δεν τους πήρε είδηση. Εκείνη την ώρα ίσως βλέπαμε την κυρία Βαρδινογιάννη να βγαίνει από τη λιμουζίνα.

Μαθημένοι στην κονσέρβα και τα βίντεο, που οι δημοσιογράφοι μιλάνε πάντα γρήγορα κόβοντας τις λέξεις, φτύνοντάς τες, λες και τις σιχαίνονται. Μαθημένοι στην “εικόνα” που δεν θα τους χαλάσει την πατρίς/θρησκεία/οικογενειακή μανέστρα.

Τον Λιβανελί ούτε που τον ξέρανε, έπρεπε να τον σύρει σε ένα μικρόφωνο ο Παπανδρέου, για να μη γίνει ίσως κι εκείνος -αργότερα- ρεζίλι.

Σωπάστε κύριοι, που δεν καταλάβατε ούτε μια τρίχα από τον Θεοδωράκη, δεν πήρατε είδηση για τους αγώνες του, τον διωγμό του, τους βασανισμούς και το μεγαλείο του, για το συμπορευόμενο βήμα του πάντα με τον λαό που σιχαίνεστε, όπως δείξατε σε όλες τις ειδήσεις σας, με τα δακρύβρεχτα σχόλιά σας, που δεν μας άφηναν να ακούσουμε όλους αυτούς, νέους και γέρους, που ΕΝΩΜΕΝΟΙ τραγουδούσαν και ξεροστάλιαζαν επί ώρες, ακόμα και με βροχή. Κάντε υπομονή άλλη μια μέρα για την κηδεία του.

Συνεχίστε τα κλισέ, βάλτε πάλι και μια “ενότητα” (την πολύπαθη) στη συνταγή για να δέσει η κρύα σούπα σας. Κι αφήστε τον μετά στην ησυχία του, όπως τον είχατε.

Ο Θεοδωράκης είναι και ανήκει σε κάτι που δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι εστί, και δυστυχώς όλα δείχνουν πως ούτε πρόκειται. Μακάρι κάποιοι να νιώσετε το λαό κάποτε, και τι σημαίνει να ενώνεσαι μαζί του.

Προς το παρόν είστε μικροί, δεν χωράτε τον αναστεναγμό του, όπως είπε κι ο ποιητής. Ας ελπίσουμε. Η ελπίδα, άλλωστε, όπως είπε κάποιος, θα μάς θάψει -ούτως ή άλλως- όλους.

ΥΓ. Μπράβο στην ΑΝΕΚ LINES -BLUE STAR FERRIES που χάρισε τα εισητήρια (με επιστροφή) στους επιβάτες που θα ταξιδέψουν για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, με προορισμό τα Χανιά, σε μία συμβολική κίνηση, τιμής ένεκεν, στον μεγάλο εκλιπόντα. Κάποιος εκεί μέσα, κάτι έχει πάρει χαμπάρι.