«Με το που βγήκαν τα αποτελέσματα των φορέων που θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Active citizens fund ξεκίνησαν να μας παίρνουν εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και να μας ρωτάνε: “Μα καλά, πώς τα καταφέρατε να πάρετε μια τέτοια επιχορήγηση;”. Αυτό το πρόγραμμα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία όχι μόνο για τους Σενεγαλέζους που μένουν στην Ελλάδα, αλλά για όλες τις κοινότητες μεταναστών να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Ads

image

Μέλη του Συλλόγου Σενεγαλέζων Αθηνών κάνουν μαθήματα υπολογιστών στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνική Ενδυνάμωση Σενεγαλέζων» που επιχορηγείται από το πρόγραμμα Active citizens fund

Ο Αμπντουλά Σοκ, Προέδρος του Συλλόγου Σενεγαλέζων Αθηνών που αποτελεί το πρώτο σωματείο μεταναστευτικής κοινότητας το οποίο εξασφάλισε και θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα ΕΟΧ, δεν κρύβει την ικανοποίησή του για αυτόν τον «μικρό άθλο» που κατάφερε. Η πεποίθησή του είναι ότι τέτοιου είδους δράσεις μπορούν να αποτελέσουν βήματα ενσωμάτωσης των μεταναστών στην Ελλάδα:  «Όλες αυτές οι ενέργειες βοηθούν στο να γίνουμε κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό θέλουμε να δείξουμε και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε απλώς να περιμένουμε να γίνουν τα πράγματα καλύτερα από μόνα τους. Τα μαθήματα υπολογιστών που γίνονται μέσω του έργου «Κοινωνική Ενδυνάμωση Σενεγαλέζων» που επιχορηγείται από το πρόγραμμα Active citizens fund στα μέλη του Συλλόγου Σενεγαλέζων Αθηνών είναι μια αρχή. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της ενσωμάτωσης».

Ads

Όλα ξεκίνησαν όταν το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow ως διαχειριστές επιχορήγησης του Active citizens fund στην Ελλάδα, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών, έκαναν μια ενημερωτική εκδήλωση στο Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών για τις προσκλήσεις χρηματοδότησης που θα ανακοινωθούν και τις προϋποθέσεις αίτησης σχετικά με το πρόγραμμα.

Σκοπός της δράσης ήταν να δοθεί η δυνατότητα στα σωματεία μεταναστευτικών κοινοτήτων να σχεδιάσουν και να καταθέσουν αξιόλογες προτάσεις έργων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω του προγράμματος. Η Ένωση Σενεγαλέζων Αθήνας δεν έχασε την ευκαιρία και σχεδίασε το πρόγραμμα «Κοινωνική Ενδυνάμωση Σενεγαλέζων», το οποίο περιλαμβάνει μαθήματα υπολογιστών και σεμινάρια κοινωνικής ένταξης.

image

Φωτογραφία από την εκδήλωση έναρξης του έργου «Κοινωνική Ενδυνάμωση Σενεγαλέζων» που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund

«Τα μαθήματα υπολογιστών είναι πολύ σημαντικά για εμάς. Ειδικά μετά την πανδημία η εκμάθηση υπολογιστών έγινε ακόμη πιο αναγκαία, αφού όλες σχεδόν οι υπηρεσίες είναι πλέον online. Τα μέλη της κοινότητας πληρώνουν €100 σε διαμεσολαβητές για να κλείσουν ένα διαδικτυακό ραντεβού για ανανέωση άδειας παραμονής ή για παρόμοιες υπηρεσίες! Τα μαθήματα μάς βοηθούν πάρα πολύ στο να διαχειριζόμαστε μόνοι μας γραφειοκρατικά ζητήματα, όπως οι άδειες διαμονής, τα αιτήματα ασύλου κ.α. Βέβαια, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες στην υλοποίηση.

Η πιο σημαντική ήταν ότι χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ανοίξουμε λογαριασμό στην τράπεζα στο όνομα του Συλλόγου Σενεγαλέζων Αθηνών. Αν προσθέσεις και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, μπορείς να καταλάβεις γιατί το πρόγραμμα τελικά πραγματοποιείται με εικοσιτετράμηνη καθυστέρηση…» μας λέει ο Ντούντου Γκουέγιε, που εμπνεύστηκε, σχεδίασε και τώρα υλοποιεί το πρόγραμμα. Ο κ. Γκουέγιε, μια από τις εμβληματικές προσωπικότητες της δραστήριας σενεγαλέζικης κοινότητας στην Ελλάδα, δουλεύει στο Προξενείο της Σενεγάλης εδώ και 17 χρόνια, έχοντας διευκολύνει την προσαρμογή πολλών συμπατριωτών του στην Ελλάδα. «Είμαστε περίπου 1.500 Σενεγαλέζοι στην Ελλάδα. Έχουμε διδαχθεί ελληνική ιστορία στο σχολείο και από μικροί έχουμε μάθει να αγαπάμε την Ελλάδα και τον πολιτισμό της».

image

Στον χώρο του HIGGS, όπου φιλοξενείται ο δραστήριος Σύλλογος Σενεγαλέζων Αθηνών, γίνονται συχνά σεμινάρια, ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις που αφορούν τα μέλη του 

Τα σεμινάρια του προγράμματος ολοκληρώνονται σύντομα και πλέον τα μέλη της Σενεγαλέζικης κοινότητας θα έχουν βασικές γνώσεις Windows & Office, ενώ θα μπορούν να αιτούνται μόνοι τους για την άδεια παραμονής και να εισέρχονται στο taxisnet.

«Το γεγονός ότι μια αφρικανική κοινότητα επιλέγεται, αλλά ακόμη περισσότερο καταφέρνει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα του ΕΟΧ είναι πολύ σημαντικό. Δείχνει τις δυνάμεις, τις ικανότητες και το όραμα που έχουμε» αναφέρει ο κ. Σαμσιντίν Ιντρίσου από την Γκάνα, ο οποίος είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών.

«Το βασικό μέλημα του μετανάστη είναι πρώτα να αποκτήσει άδεια παραμονής για να νιώσει ασφαλής προσωπικά, οικογενειακά, επαγγελματικά… Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις άδειες παραμονής. Όσο δεν υπάρχει μια σταθερή μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, οι δυνάμεις των μεταναστών εξαντλούνται τις περισσότερες φορές στο κυνήγι της άδειας παραμονής, της ασφάλισης και της διαβίωσης. Έτσι, οι κοινότητες δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα για να κυνηγήσουν ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα. Οι περισσότεροι σύλλογοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα να πληρώσουν ενοίκιο για τα γραφεία τους ή την αμοιβή του λογιστή που κρατάει τα βιβλία τους», εξηγεί ο κ. Σαμσιντίν Ιντρίσου, δίνοντας μια σαφή εικόνα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα μεταναστευτικά σωματεία στην Ελλάδα.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Σενεγαλέζοι στην Ελλάδα» λέει ο κ. Ντούντου Γκουέγιε. «Γνωρίζουμε, όμως, καλά ότι αν είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι σε έναν σύλλογο θα είναι πιο εύκολο να κάνουμε κάτι. Έστω και κάτι που μοιάζει μικρό».

Το έργο «Κοινωνική Ενδυνάμωση Σενεγαλέζων» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τον Συλλόγο Σενεγαλέζων Αθηνών.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr