Την ιδέα την έχω αρκετά χρόνια τώρα. Στην πορεία είδα να την υιοθετεί η Γαλλία (με διαφορές / η δική μου είναι πιο σκληροπυρηνική και για όλους ).

Ads

Τί θα λέγατε για μια μονάδα παραγωγής ρεύματος μέσα στις μεγάλες πόλεις μας, μεγάλης ισχύος, χωρίς να ρίξει η ΔΕΗ ούτε μισό μέτρο καλωδίου ρεύματος; Χωρίς να δαπανήσει το κράτος κανένα σοβαρό ποσό. Η περίσσια ενέργεια να διοχετευθεί στην βιομηχανία μας που παρακαλάει για φθηνό ρεύμα. Δεν θα χρησιμοποιηθεί κάτι το εξωτικό ούτε ανακαλύπτουμε τον τροχό. Χρησιμοποιούμε αυτά που έχουμε σε αφθονία.

Τον μπόλικο ήλιο μας και τις άχριστες – αχρησιμοποίητες ταράτσες μας.

Φανταστείτε να μας επιβάλει το κράτος με νόμο το παρακάτω.

Ads

• Κάθε πολυκατοικία είναι υποχρεωμένη να έχει στην ταράτσα της ένα φωτοβολταϊκό πάνελ συγκεκριμένου τύπου με τους απαραίτητους μετρητές για να ελέγχεται η κατανάλωση και η λειτουργία του από την ΔΕΗ.

• Αν θέλει η πολυκατοικία να βάλει περισσότερα και μπορεί, από το δεύτερο και επάνω πάνελ θα βγάζει χρήματα ( σε οποιαδήποτε περίπτωση το πρώτο είναι του κράτους και αναγκαστικό ). Τα όποια χρήματα που θα βγάζει θα καθοριστούν από την ΔΕΗ.

Τα οφέλη, μεγάλα. Πολύ μεγάλα. Αν συνδυαστεί το εγχείρημα με εργοστάσια παραγωγής ή συναρμολόγησης φωτοβολταϊκών … οι θέσεις εργασίας πολλές. Και στην ΔΕΗ για τον έλεγχο – συντήρηση αλλά και στο, ή στα, εργοστάσια γιατί οι μεγάλες μας πόλεις δεν είναι λίγες. Σε όποιους έχω αναφέρει την ιδέα όχι μόνο δεν ήταν αρνητικοί αλλά τους άρεσε.

Σχεδόν όμως όλοι μου ανέφεραν ότι δεν θα έχει καμία τύχη γιατί παραείναι κοινόχρηστη και θίγει ιδιωτικά συμφέροντα. Πιστεύω πως η τωρινή κυβέρνηση θα μπορούσε να την υλοποιήσει. Βοηθάει οικολογικά τις πολύ ενεργοβόρες παλιές πολυκατοικίες μας, δίνει θέσεις εργασίας, κοστίζει λίγο για όλους, και η απόδοση μεγάλη για όλους.

Κλείνω με το πώς το έκαναν οι Γάλλοι. Με νόμο κάθε καινούργια πολυκατοικία ή μονοκατοικία υποχρεούται να βάλει στην ταράτσα ή σκεπή ή φωτοβολταϊκό ή να την κάνει πράσινη με φυτά. Είναι μια πιο light εκδοχή σε σωστή κατεύθυνση.

Άντε και εμείς. Μπορούμε καλύτερα και περισσότερα.