Η απόφαση του ΣτΕ αποκαθιστά τη νομιμότητα στο ΑΠΘ, η οποία είχε παραβιαστεί από την αυθαίρετη και αυταρχική λειτουργία του Συμβουλίου Ιδρύματος, οι πράξεις και οι παραλείψεις του οποίου οδήγησαν το Πανεπιστήμιο στη σημερινή πρωτοφανή περιπέτεια.

Ads

Ο νόμος 4009/12 θεσμοθέτησε τα Συμβούλια Ιδρύματος, έναν θεσμό συγκεντρωτικό και αυταρχικό, πως όπως σήμερα επιβεβαιώνεται δεν ελέγχεται από κανένα, ο οποίος ως μοναδικό σκοπό είχε την κατάργηση της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων και τον κυβερνητικό έλεγχο της διοίκησής τους, προκειμένου να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα ο νεοφιλελεύθερος μετασχηματισμός της ανώτατης εκπαίδευσης.  Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το όργανο αυτό, ως άλλο τέρας του Φρανκεστάιν, δεν άργησε να παραβιάσει ακόμη και τον ίδιο το νόμο που το δημιούργησε.

Η σημερινή περιπέτεια μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν το Συμβούλιο Ιδρύματος, λειτουργώντας στο πλαίσιο της νομιμότητας, είχε εισακούσει τις εισηγήσεις μου, ως πρύτανη τότε. Υπενθυμίζω ότι εγκαίρως, πριν ακόμη τη διενέργεια των εκλογών, είχα, ως πρύτανης, εντοπίσει την παραβίαση της νομιμότητας και είχα ζητήσει τόσο από το Συμβούλιο, όσο όμως και από τον υπουργό, την άμεση επανάληψη της διαδικασίας με το νόμιμο τροπο. Η εισήγηση του τότε πρύτανη δυστυχώς αγνοήθηκε. Προφανώς υπήρχαν λόγοι γι αυτό…

Η σημερινή περιπέτεια στην οποία οδήγησαν το ΑΠΘ αναδεικνύει σε θεσμικό επίπεδο, την ανάγκη κατάργησης του εκτρωματικού νόμου Διαμαντοπούλου, ο οποίος κατέλυσε την εσωτερική δημοκρατία, κατήργησε την αυτοδιοίκηση των πανμίων και επέστρεψε την αυθαίρετη, αλαζονική και αυταρχική λειτουργία των Συμβουλίων Ιδρύματος.

Ads

Και ειναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το νόμο αυτόν μετά τις επερχόμενες εκλογές.
Η σημερινή περιπέτεια του ΑΠΘ όμως, εκτός από θεσμικές πτυχές, έχει και ονοματεπώνυμο. Γι αυτό αναμένεται η κίνηση πειθαρχικών και ποινικών διαδικασιών, προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες και να υπάρξει τιμωρία των ενόχων της πρωτοφανούς περιπέτειας στην οποία έσυραν ένα ιστορικό και με δημοκρατική παράδοση ίδρυμα.

* Ο Γιάννης Μυλόπουλος, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ