Η εμπέδωση του προβαδίσματος του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία – σε επίπεδα που απέχουν πλέον λίγο από το να χαρακτηριστούν μη αναστρέψιμα – και η εντυπωσιακή μείωση της απροσδιόριστης ψήφου και των αναποφάσιστων (που υποδηλώνει ότι το εκλογικό σώμα έχει μπει σε προεκλογικό κλίμα), είναι τα βασικά στοιχεία που καταγράφονται στην έρευνα της Palmos Analysis για το Tvxs.gr. 

Ads

Δεν είναι τόσο το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου (που αγγίζει πλέον τις 10 μονάδες) αυτό που ενισχύει την αίσθηση ότι οι ψηφοφόροι φλερτάρουν πλέον έντονα με την ιδέα της Κυβερνητικής αλλαγής μετά τις επόμενες κάλπες, όπως δείχνουν και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας: το ποσοστό όσων θεωρούν ότι νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές θα αποτελέσει θετική εξέλιξη φτάνει στο 39% (έναντι του 30% που θεωρεί θετική εξέλιξη μια ενδεχόμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας), ενώ αν αθροίσει κανείς και το ποσοστό όσων θεωρούν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αδιάφορη ή ουδέτερη εξέλιξη (18%), προκύπτει ότι περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους, τουλάχιστον δεν “τρομάζουν” πλέον από το ενδεχόμενο νίκης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, το 44% των ερωτηθέντων, θεωρεί καλύτερη λύση μια Κυβέρνηση με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, είτε αυτοδύναμα, είτε ως βασικό κορμό, έναντι 32% που θεωρεί καλύτερη λύση μια Κυβέρνηση με συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας. Η δε ψήφος εμπιστοσύνης που ζήτησε η Κυβέρνηση, δεν έπεισε – τουλάχιστον πριν τη διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο –  ότι είχε ως στόχο τη σταθεροποίηση του κλίματος για την Κυβέρνηση και τη Χώρα: το 65% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι ήταν μια περιττή κίνηση, που εξυπηρετεί κυρίως κομματικούς σκοπούς.

Σημάδια αλλαγής φαίνονται και από το ότι το 35% των ψηφοφόρων (ποσοστό παρόμοιο με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής για το ΣΥΡΙΖΑ) δείχνουν να έχουν πειστεί ότι, ως Κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση θα υλοποιήσει τις εξαγγελίες του κου Τσίπρα στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στα ελπιδοφόρα για την Κυβέρνηση στοιχεία, καταγράφεται ότι, σε ποσοστό 36%, οι πολίτες δείχνουν να έχουν πειστεί ότι η Κυβέρνηση θα πετύχει (μετά τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα) την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αν και η μεγάλη πλειοψηφία (59%) δεν βλέπει αυτήν την προοπτική. Στην παράσταση νίκης δε, στην καταγραφή της “αίσθησης”, δηλαδή, του εκλογικού σώματος για το αποτέλεσμα μιας ενδεχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προεξοφλείται σε συντριπτικό ποσοστό (66%).

Ads

Σε σχέση με την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, οι απαντήσεις είναι μάλλον συγκεχυμένες: η πλειοψηφία (48%) θεωρεί ότι πρέπει να προηγηθούν εκλογές και ο νέος Πρόεδρος να προκύψει από τη νέα Βουλή ωστόσο, σε ποσοστό 54%, οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι η σημερινή Κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ενδεχομένως λόγω του ότι μερίδιο όσων δεν επιθυμούν εκλογές, στέκονται αδιάφορα απέναντι στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στα αμιγώς εκλογικά δεδομένα της έρευνας, δύο είναι τα άλλα (εκτός της μάχης ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) σημαντικά ευρήματα και οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα πριν από περίπου ένα μήνα: πρώτο, η εντυπωσιακή μείωση των αναποφάσιστων και της απροσδιόριστης ψήφου (από 29,5% σε 19,1%),από την οποία προκύπτει η ενίσχυση ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ,  αλλά και των δύο βασικών σχημάτων της Κεντροαριστεράς (Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, από τα οποία προερχόταν μεγάλο μέρος της απροσδιόριστης ψήφου και των αναποφάσιστων), και δεύτερο, η σαφής μείωση του ποσοστού της Χρυσής Αυγής (η οποία σε επίπεδο εκλογικής επιρροής εμφανίζεται πλέον, μετά από πάρα πολύ καιρό, σε επίπεδα χαμηλότερα από τις τελευταίες Βουλευτικές Εκλογές του 2012).

Μάλιστα, οι διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ του 2012 προς τη Χρυσή Αυγή, εμφανίζονται πλέον σχεδόν αμελητέες, ενώ οι αντίστοιχες διαρροές προς το ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται πλέον σε διψήφιο ποσοστό (12%). Ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να αποτελεί το δυνατότερο (και μοναδικό αυτή τη στιγμή) χαρτί της Κυβέρνησης, καθώς προηγείται του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός. Όσο για τη Δημοκρατική Αριστερά, το πρόσφατο Συνέδριό της δεν δείχνει να έχει ανακόψει (πολύ περισσότερο να έχει αναστρέψει) την πτωτική τάση και το όριο του 3% μοιάζει πολύ μακριά…

Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης, Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis