Όλα έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν. Υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική αυτός που δεν είχε άκρες. Που δεν μετείχε σε συμμαχίες και ελεγχόμενα γκρουπ. Ο Απόλλων. Κι ας ήταν σε καλύτερη βαθμολογική κατάσταση από τους συνυποψηφίους (του) για υποβιβασμό. Να πούμε εδώ για όποιον δεν το ξέρει ότι από τις 18 ομάδες της Α΄Εθνικής υποβιβάζονται απευθείας στη Β΄ οι δύο τελευταίες και η τρίτη από το τέλος (η Ξάνθη, όπως ήρθαν τα πράγματα) παίζει αγώνα μπαράζ με την τρίτη της Β΄ Εθνικής για το ποια θα μετάσχει στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.

Ads

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο να δούμε τη βαθμολογία πριν από την  τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Η τελευταία διεξήχθη την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.
 
 

ΘΕΣΗ

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

1

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

83

2

ΠΑΟΚ

69

3

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

66

4

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ

63

5

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

58

6

ΟΦΗ

44

7

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

41

8

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ

41

9

ΓΙΑΝΝΙΝΑ

40

10

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ

39

11

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ

39

12

ΑΕΛ ΚΑΛΛΟΝΗ

39

13

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

38

14

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΧΑΝ.

37

15

ΑΠΟΛΛΩΝ

36

16

ΞΑΝΘΗ

35

17

ΒΕΡΟΙΑ

35

18

ΑΡΗΣ

21

 
Όπως είπαμε υποβιβάζονται οι δύο τελευταίοι στη βαθμολογία και ο 16ος παίζει μπαράζ με τον τρίτο της σχετικής διοργάνωσης (πλέϊ οφ) της Β΄ Εθνικής.

Ads

Στην τελευταία αγωνιστική λοιπόν του πρωταθλήματος (πάντα η νίκη δίνει 3 βαθμούς, η ισοπαλία έναν βαθμό και η ήττα μηδέν βαθμούς) οι ενδιαφερόμενοι να αποφύγουν τον υποβιβασμό παίζουν ως εξής : Ξάνθη-Παναθηναϊκός, Βέροια – Αστέρας Τρ., Ολυμπιακός-Απόλλων και Πανιώνιος-Πλατανιάς. Το τελευταίο ζευγάρι «βολεύεται» με ισοπαλία : παίρνουν από ένα βαθμό και πάνε ο Πανιώνιος στους 39 και ο Πλατανιάς στους 38, άρα δεν κινδυνεύουν με υποβιβασμό.

Έτσι και έγινε. Έφεραν 0-0, πήραν από ένα βαθμό και σώθηκαν. Είναι μια από τις περιπτώσεις που δεν χρειάζεται η ΟΥΕΦΑ να ψάξει για… ύποπτα ματς, στημένα κ.λ.π., αρκεί αν κοιτάξει την βαθμολογία για να καταλάβει τι πρόκειται να γίνει. Κάτι που άλλωστε κατάλαβε νωρίς ο ΟΠΑΠ και κοστολόγησε το συγκεκριμένο παιχνίδι στο 1,35 (!) την ισοπαλία (ούτε στα ιταλικά ματς της Β΄ κατηγορίας που συνηθίζονται ύποπτα πολύ οι ισοπαλίες δεν είναι τόσο χαμηλή η απόδοσή της) δίνοντας για το σημείο 1 (νίκη Πανιωνίου) 3,15 και για το σημείο 2 (νίκη Πλατανιά) 7,00. Άρα Πανιώνιος και Πλατανιάς πάνε στους 39 και 38 βαθμούς αντίστοιχα και …καθαρίζουν. Το πρόβλημα τώρα το έχουν οι άλλοι. Όχι για πολύ, αφού η Βέροια των 35 βαθμών κερδίζει τον αδιάφορο (έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στα πλέϊ οφ που οδηγούν σε τσάμπιονςληγκ ή γιουρόπαληγκ, σε ευρωπαϊκή πάντως διοργάνωση) Αστέρα με γκολ στο 78΄(οι αγώνες διαρκούν 90 λεπτά συν τις όποιες καθυστερήσεις συνήθως 3-4 λεπτών) και αίφνης βρίσκεται στους 38 βαθμούς, άρα σώζεται κα αυτή, αρκεί να χάσει ο Απόλλων.

Ο Απόλλων ακούει το αποτέλεσμα της Βέροιας στο 79΄ (όλοι οι αγώνες για λόγους ισοτιμίας των αναμετρήσεων άρχισαν στις 7 το απόγευμα) ανοίγεται στο 12λεπτο όπου μένει για να πετύχει γκολ σε βάρος του Ολυμπιακού (πράγμα δύσκολο) αφού μέχρι τότε βολεύεται με τον 1 βαθμό της ισοπαλίας στο Καραϊσκάκη. Αν έμεναν Βέροια και Απόλλων στο Χ θα έπαιρναν από ένα βαθμό άρα πάλι σωζόταν (έστω και με μπαράζ) ο Απόλλων. Το επιθετικό του άνοιγμα για να σκοράρει και να πάρει 3 βαθμούς (ξέροντας συγχρόνως ότι η Ξάνθη …επικρατεί του ανεξήγητα αδιάφορου Παναθηναϊκού- ήδη στο 51΄ το σκορ είναι 3-1 υπέρ της Ξάνθης) κοστίζει αφού ο Ολυμπιακός σε μια επίθεσή του πετυχαίνει γκολ. 1-0 στο 88΄και ο Απόλλων στη Β΄ Εθνική.

Ούτε ο Αστέρας στη Βέροια, ούτε ο Παναθηναϊκός στη Ξάνθη έδειξαν κανένα ζήλο να κυνηγήσουν την ισοφάριση, γιατί άλλωστε να γίνουν …κακοί με τις ομάδες που κινδύνευαν και με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα σώζονταν; Τον Ολυμπιακό για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς, αφού μέχρι το 88΄ ήταν ισόπαλοςμε τον Απόλλωνα 0-0, όταν όμως φάνηκε ότι δεν αρκεί στους απολλωνιστές ο ένας βαθμός για τη σωτηρία αλλά χρειάζονται 3 (αφού είχε σκοράρει η Βέροια) και ανοίχτηκαν, τότε η ομάδα του Πειραιά έβαλε το γκολ για να αποκτήσει και άμεσο αντικείμενο η -νέα και γι’ αυτό ίσως ανιαρή-  φιέστα (που ακολούθησε) για την κατάκτηση του 41ου τίτλου στην ιστορία του. Νωρίτερα βέβαια, την προηγούμενη Κυριακή είχε χάσει –αναπάντεχα (;)- 2-0 από τα έχοντα άμεση ανάγκη βαθμών Γιάννενα : έτσι τα Γιάννενα παίζοντας τελευταία αγωνιστική με τον υποβιβασμένο Άρη δεν χρειάστηκε να κυνηγήσουν κάτι. Είχαν φθάσει ήδη τους 40 βαθμούς ενώ αν έχαναν από τον Ολυμπιακό όπως όλοι (;) περίμεναν θα έμεναν στους 37 και θα πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη να παίξουν τελευταία αγωνιστική με τον ήδη υποβιβασμένο μεν Άρη, που όμως «χτυπάει» όπως και όσο μπορεί όλα τα παιχνίδια. Θα ήθελαν δηλαδή τα Γιάννενα (σε περίπτωση ήττας από τον Ολυμπιακό ένα τουλάχιστον βαθμό στην τελευταία αγωνιστική για να σωθούν, όπως σώθηκε ο Πλατανιάς ύστερα από το Χ με τον Πανιώνιο. Μη έχοντας πια καμιά ανάγκη έπαιξαν με τον Άρη ματς-αγγαρεία για να περάσει η ώρα με κατάληξη ένα άχρωμο αλλά αναμενόμενο 0-0. ΄

Οσο για τον Ολυμπιακό είχε (ξανα)χάσει και δύο Κυριακές νωρίτερα (πριν δηλαδή το ματς με τα Γιάννενα) από τον Αστέρα Τρίπολης με 2-1, άρα η ήττα στην Ήπειρο έμοιαζε κάπως φυσιολογική. Καθόλου φυσιολογική όμως δεν έμοιαζε η ήττα του δυνατού Αστέρα από τον (έχοντα στενές σχέσεις με τον Ολυμπιακό) Πανιώνιο με …3-0, 4 αγωνιστικές πριν τελειώσει το πρωτάθλημα, κι ενώ μια Κυριακή πριν είχε νικήσει τον Ολυμπιακό και δύο Κυριακές πριν τον ισχυρό Παναιτωλικό μέσα στο Αγρίνιο.Αλλά μην μπερδεύεστε άλλο.

Όποιος ενδιαφέρεται για τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων ας πάρει τον σχετικό πίνακα βαθμολογίας και αγωνιστικών που υπάρχει σε όλα τα αθλητικά site και ας κάνει τους υπόλοιπους συσχετισμούς μόνος του. Θα περάσει πολύ ωραία, αν έχει το …μικρόβιο της έρευνας!
 
Να δούμε μαζί και τον τελικό βαθμολογικό πίνακα, έτσι για να έχουμε την όλη εικόνα :

Έτσι φτάσαμε στο τέλος και αυτού του πρωταθλήματος. Δεν έγινε κάτι πολύ παράξενο. Απλώς η ομάδα που όπως είπαμε «δεν είχε άκρες», δεν μετείχε σε συμμαχίες με άλλους και δεν ήταν δεμένη στο άρμα ενός μεγάλου, έπεσε στη Β΄ Εθνική απ΄ όπου είχε ανέβει. «Θα μάθει…» λένε θυμόσοφα, εκδικητικά και υποταγμένα οι «ρεαλιστές». Κάτι σαν τους ρεαλιστές του Σημίτη που ανέμιζε τα ευρώ μπροστά στο ΑΤΜ το 2001 πανηγυρίζοντας για τον (νομισματικό και ακραία ασύμφορο ως απεδείχθη) κατ΄ αυτόν εξευρωπαϊσμό μας. Αν κρίνουμε από τις έγκαιρες δηλώσεις του ιδιοκτήτη του Απόλλωνα ΣταμάτηΒελλή, μάλλον δεν θα μάθει. Και ίσως είναι καλύτερα να μη μάθει.
         
Τι είχε πει από τις 22 Φεβρουαρίου 2014 ο κ. Βελλής ;   «Αν η ομάδα αυτή δεν είχε την ιστορία που έχει και αν δεν σεβόμουν τους άμοιρους οπαδούς της προσωπικά θα την σταματούσα από τώρα στο να παίζει στο πρωτάθλημα. Ένα πρωτάθλημα με διάφορους «Αμπάρκιολη», (σ.σ. όνομα διαιτητή)με ομάδες που ξαφνικά ανοίγουν τα πόδια σε άλλες ομάδες και από αήττητες και με «Ευρωπαϊκή» χροιά γίνονται ως δια μαγείας «ομαδούλες», που φροντίζουν μάλιστα να μείνουν και με 10 παίκτες από νωρίς, μπας και κάνουν «λάθος» και κερδίσουν κανένα αγώνα που δεν πρέπει.

Είναι προφανές πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Ανεξάρτητες και οικονομικά αυτάρκεις ομάδες «δεν βολεύουν» το σύστημα που έχει στηθεί, πρέπει να εξαφανιστούν. Χρειάζονται ομάδες με μεγάλα προβλήματα που προκειμένου να μείνουν ζωντανές δε θα «κουνηθούν» ποτέ και σε κανέναν. Και αυτό είναι κατανοητό και λογικό εκ μέρους τους, δεν τις κατηγορώ.
Δεν περιμένω από κανέναν να ασχοληθεί με αυτά. «Μπάλα να παίζεται, λεφτά να βγάζουμε». Και σε αυτό συμπεριλαμβάνω και την πλειονότητα των δημοσιογράφων, ειδικά αυτούς που ασχολούνται πιο πολύ με την τηλεοπτική «προπονητική» παρά με την δημοσιογραφία. Λες και όλα τα άλλα είναι ανούσια και λυμένα.

Όλοι «βολεμένοι» είναι με τον ένα η τον άλλο τρόπο. Το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι να καθαρίσουν αυτή την «κόπρο του Αυγεία» από το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πολύ-πολύ να φωνάξουν αν θίγεται η ομάδα που υποστηρίζουν.»

Τι λέτε; Έχει θέση στο επαγγελματικό ελληνικό ποδόσφαιρο μετά από αυτές τις δηλώσεις; Πάντως έτσι κι αλλιώς είναι χρήσιμες μπας και παρασύρουν κι άλλους στην …οδό της απωλείας, της αυτονομίας και της μη εξάρτησης που βάδισε ο μεγαλομέτοχος του Απόλλωνα. Διάλλειμα τέλος. Ας επιστρέψουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, στην …προστασία των αστέγων, τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Ζαγοράκη, το Ντόνετσκ που ακολουθεί την Κριμαία, την κλίση του Ομπάμα στο φλερτ (κατά τις δηλώσεις της αναμφιβόλως όμορφης Όλγας) το χρέος και τον Σόϊμπλε, τα δάνεια και το δημοψήφισμα  όχι για το ευρώ αλλά για την τρόϊκα. Πάμε;
___________________________________________________________________
ΥΓ : Ο γράφων δεν είναι απολλωνιστής. Επίσης, δεν γνωρίζει τον κ. Βελλή.