Έχω υποσχεθεί ότι θα σας ενημερώνω συστηματικά για τη δίκη του ιδρυτή των Wikileaks, που διεξάγεται στο Λονδίνο, λόγω της μεγάλης σημασίας της για την ελευθερία της δημοσιογραφίας και τη δημοκρατία. Να λοιπόν τι συνέβη την τρίτη εβδομάδα των ακροάσεων, που εξετάζουν τον αίτημα των αμερικανικών αρχών για την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Ads

 – Στην περίπτωση της δημοσίευσης των τηλεγραφημάτων της αμερικανικής διπλωματίας, τα οποία η εισαγγελία κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ  και τα Wikileaks ότι  δημοσίευσαν αυτούσια, οι διαχειριστές πολλών ιστότοπων, εκτός των Wikileaks, επιβεβαίωσαν ότι είχαν πάρει στα χέρια τους αυτά τα τηλεγραφήματα λόγω των αποκαλύψεων  δύο δημοσιογράφων του Guardian και τα είχαν δημοσιεύσει πριν από τα Wikileaks. Ωστόσο, αυτές οι ιστοσελίδες δεν διώκονται από τις ΗΠΑ …
 
-Δύο εμπειρογνώμονες (που κλήθηκαν από την υπεράσπιση), συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην ανώτερου στρατιωτικού, εξήγησαν το χρονοδιάγραμμα και τη φύση της μετάδοσης πληροφοριών (αναφορές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, βίντεο, διπλωματικά τηλεγραφήματα κ.λπ.) μεταξύ της πηγής των πληροφοριών, της στρατιωτίνας Τσέλσιν Μάνινγκ και του Ασάνζ.
 
 -Αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει θέμα συνωμοσίας ή πειρατείας, καθώς η Μάνινγκ ανέβασε στο διαδίκτυο και έστειλε μεγάλο μέρος του υλικού στον Assange χωρίς την παρέμβασή του. Η Μάνινγκ ζήτησε συμβουλές από τον Ασάνζ σχετικά με τον τρόπο προστασίας της ταυτότητάς της και αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, δεν σχετίζεται άμεσα με την υποκλοπή των τελευταίων εγγράφων από την Μανινγκ. Τέλος, οι ειδικοί δήλωσαν ότι δεκάδες άτομα θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα, που δεν ήταν διαβαθμισμένα ή απόρρητα.

-Ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, από έναν ιστότοπο προσκείμενο στους Συντηρητικούς, προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με την απέλαση του Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού και να την παράδοσή του στη βρετανική αστυνομία. Η επιχείρηση φαίνεται να είχε συντονιστεί μεταξύ ενός στενού φίλου του Τραμπ, του πρέσβη των ΗΠΑ στη Γερμανία και των αρχών του Ισημερινού. Η μαρτυρία του ενισχύει τον χαρακτήρα της πολιτικής «βεντέτας», της οποίας θύμα είναι ο Τζούλιαν Ασάνζ.

— Το υπόλοιπο της εβδομάδας αφιερώθηκε στην κατάσταση υγείας του Ασάνζ και τους κινδύνους που θα είχε η έκδοσή του στις ΗΠΑ. Εν ολίγοις, οι εμπειρογνώμονες που παρουσίασε η υπεράσπιση πιστεύουν ότι η έκδοση του Assange στις ΗΠΑ θα συνεπαγόταν μεγάλο κίνδυνο θανάτου, από περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του και / ή από αυτοκτονία.
 
Ένας εμπειρογνώμονας που παρουσιάστηκε από την εισαγγελία ήταν λιγότερο κατηγορηματικός αλλά δεν το απέκλεισε. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας της εισαγγελίας αρνείται το ενδεχόμενο και πιστεύει ότι με τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί να εκδοθεί ο Ασάνζ.  Αυτός ο εμπειρογνώμονας έχει αποδειχθεί δύο φορές από την υπεράσπιση ότι ψεύδεται ή ότι πέφτει σε αντιφάσεις, κάτι που δεν φαίνεται να προβληματίζει την δικαστή.
 
Δύο «σημαντικά» περιστατικά πρέπει να σημειωθούν:
 
1) Ένα ξυράφι βρέθηκε κρυμμένο στο κελί του Ασάνζ. Ο εισαγγελέας των ΗΠΑ αρνήθηκε αρχικά το γεγονός, αλλά η υπεράσπιση παρουσίασε μια εσωτερική αναφορά από τη φυλακή που το επιβεβαιώνει. Περιέργως, καθώς η διοίκηση των φυλακών αποφάσισε να μην επιβάλει κυρώσεις στον Ασάνζ για αυτήν την παραβίαση των κανόνων, η δικαστής αποφάσισε ότι δεν θα έπρεπε να το λάβει υπόψη.

Ads

2) Όταν ο Ασάνζ τέθηκε σε απομόνωση σε ένα ειδικό “ιατρικό” τμήμα της φυλακής, αναφορές από φρουρούς δείχνουν ότι ήταν υπό παρακολούθηση για ανεξέλεγκτες «αυτοκτονικές τάσεις».  Η επικεφαλής ψυχίατρος της φυλακής δεν το κατέγραψε στις αναφορές της. Αντίθετα, ενημέρωσε τον εμπειρογνώμονα της εισαγγελίας, ότι τέθηκε ζήτημα απομόνωσης του Ασάνζ από τους συγκρατούμενούς του, μετά την διάδοση βίντεο του Ασάνζ, που μαγνητοσκοπήθηκε από εκείνους.

– Η δικαστής θα εκδώσει την απόφασή της προς το τέλος του έτους. Τελικά παραδέχτηκε, δεδομένων όλων των στοιχείων, ότι θα ήταν δύσκολο να ετυμηγορήσει πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ και ότι αυτές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο σε ότι ακολουθήσει. Έδωσε στην υπεράσπιση 4 εβδομάδες για να παρουσιάσει τα συμπεράσματά της μετά το τέλος των ακροάσεων.

– Η αδιαφορία για αυτήν τη δίκη όλων των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης είναι απολύτως εντυπωσιακή και τρομακτική.