Τι θα γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος για την εμπειρία της Ελλάδας, μετά από τέσσερα χρόνια εφαρμογής ενός σκληρού προγράμματος που επιβλήθηκε από μια τρόικα, αποτελούμενη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με την συναίνεση του παλιού πολιτικού κόσμου της χώρας;

Ads

Σε τίτλους:

  • Η μεγαλύτερη ύφεση που έχει υποστεί δυτική οικονομία σε καιρό ειρήνης,
  • Η μεγαλύτερη και ταχύτερη αύξηση της ανεργίας,
  • Η μεγαλύτερη πτώση μισθών και συντάξεων εντός τετραετίας,
  • Η μεγαλύτερη εκτίναξη του δημόσιου χρέους, που έχει καταγραφεί ποτέ,
  • Η μεγαλύτερη εκροή εξειδικευμένου επιστημονικού δυναμικού (brain drain),
  • Μείωση του πληθυσμού σε καιρό ειρήνης,
  • Το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης μιας οικονομίας – 240 δισεκατομμύρια, έναντι ενός χρέους 300 δισεκατομμυρίων,
  • Το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει εφαρμοστεί ποτέ σε χώρα σε καιρό ειρήνης, το οποίο συνίσταται σε 15% του ΑΕΠ, 30 δισεκατομμύρια δημοσιονομική προσαρμογή σε τέσσερα χρόνια, 20 δισεκατομμύρια περικοπές δαπανών, 10 δισεκατομμύρια αύξηση φορολογικών εσόδων,
  • 6,3 εκατομμύρια πολίτες στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας σύμφωνα με έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής.

Διαχρονικά, σε κάθε δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο καλύτερος σύμμαχος του κακού είναι το «χειρότερο», έτσι, ο παλιός πολιτικός κόσμος της χώρας αποφάσισε να ονομάσει την παραπάνω εξέλιξη Success Story. Η κ. Μέρκελ και ένα σύνολο οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων που την στηρίζουν, εκπροσωπεί μια πολιτική που οδηγεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη στην ύφεση, την ανεργία και σε μια διαλυτική  διεύρυνση των ανισοτήτων, τόσο στο εσωτερικό των χωρών όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακόμα και η ίδια η Γερμανική οικονομία φαίνεται ότι δεν θα μείνει αλώβητη απ΄ αυτή την καταστροφική πολιτική.

Η Ελλάδα των Σαμαρά – Βενιζέλου, αντί να απαιτεί χαλάρωση αυτής της θηλιάς στο λαιμό της, ζητά να παραμείνει σφιχτή και κάνει παρατηρήσεις σε όσους, όπως η Γαλλία και η Ιταλία (δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί), διεκδικούν διαφορετικές ή διαφοροποιημένες πολιτικές. Οι Ισπανικές δημοσκοπήσεις αλλά και άλλα ποιοτικά δεδομένα σε πολλές χώρες της ΕΕ, δείχνουν ότι η κρίση δημιουργεί δυναμική σε όλη την ΕΕ. Η πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδράσει πολλαπλασιαστικά με θετικά οφέλη για τις κοινωνίες και ως ανάχωμα στον ακροδεξιό εξτρεμισμό όπου σε πολλές χώρες, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες τον ανέχονται και τον χαϊδεύουν.

Ads

Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο και απόλυτο δικαίωμα να δίνει τη μάχη ως μπροστάρης για αλλαγές στις ασκούμενες ευρωπαϊκές πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ δεσμεύτηκε για μια σειρά μέτρα που θα ανακουφίσουν την κοινωνία, που θα αναζωογονήσουν την εσωτερική αγορά και τη ζήτηση. Αυτά τα μέτρα είναι εντός ευρωπαϊκού πλαισίου και είναι αδιαπραγμάτευτα. Το κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ έχει σαφέστατη λογική, είναι απολύτως τεκμηριωμένο, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Το πρόγραμμα της ΔΕΘ είναι μια δέσμη μέτρων για όλα τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα, την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την μείωση των φορολογικών βαρών των μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων, την επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», την επαναθεμελίωση της εργασιακής νομοθεσίας και την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, την άμεση μείωση της ανεργίας, που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι ανεξάρτητη από την έκβαση και τα αποτελέσματα της, απολύτως απαραίτητης, διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το ζήτημα του χρέους. Μέσα από την ανακατανομή υφιστάμενων πόρων και με στοχευμένες ενέργειες, πολλά μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις πρώτες μέρες – μήνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τους σημαντικούς εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους αμέσως μόλις σχηματίσει κυβέρνηση και θα τους αντικαταστήσει με άλλους οι οποίοι προκύπτουν από το πρόγραμμα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που έχει εκπονήσει. Ήδη, οι προτάσεις νόμου που καταθέτουμε για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και τη ρύθμιση των χρεών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, δείχνουν την πολιτική που θα ακολουθήσουμε μόλις αναλάβουμε. Η αλλαγή του μνημονιακού νομοθετικού πλαισίου είναι μια μονομερής ενέργεια που θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Στη διαπραγμάτευση για τους όρους απομείωσης του χρέους δεν θα υπάρξει καμία μονομερής ενέργεια. Αυτή είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ακύρωση του Μνημονίου αλλά και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Όσοι από τους δημοσιογράφους ισχυρών ιδίως media «μπερδεύονται» ή «δεν κατανοούν τη θέση», τότε, είτε είναι κακοί επαγγελματίες είτε καλοκουρδισμένοι παπαγάλοι που στηρίζουν εκόντες – άκοντες συγκεκριμένα συμφέροντα και στην χώρα αλλά και στην ΕΕ.

Με τον προϋπολογισμό του 2015 συνεχίζεται για ένα ακόμη έτος η πολιτική της αυστηρής λιτότητας που στερεί πόρους από την οικονομία. Βασικό στοιχείο που δεν αλλάζει είναι ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να αποτελούν τα κυριότερα θύματα της ανελέητης φοροεπιδρομής, παρά την εξάντληση της φοροδοτικής τους ικανότητας, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της συνεχούς αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι έμμεσοι φόροι, εξακολουθούν για ένα ακόμα έτος, να αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό των φορολογικών εσόδων. Υπάρχουν και τα ανέκδοτα… το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 που υπολογίζει μείωση της ανεργίας από 27,5% σε 22,5%. Μπακαλίστικα οικονομικά που εκθέτουν… Όλα όμως αυτά έχουν μια σχετική σημασία καθώς τον προϋπολογισμό θα τον επανασχεδιάσει μια νέα κυβέρνηση στις αρχές του 2015.

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ