Εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν και ο Εμανουέλ Μακρόν αναδειχθεί πρόεδρος της Γαλλίας, είναι πολύ πιθανόν ότι θα αναβιώσει ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρώπη με βασική ατζέντα την υλοποίηση της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων που προωθεί η Γερμανία.

Ads

Αστάθμητος παράγοντας είναι, βέβαια, οι εκλογές στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, όπου, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το προβάδισμα που είχε αρχικά ο Σοσιαλιστής Μάρτιν Σουλτς ανατρέπεται υπέρ της Άνγκελας Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών, οπότε το ενδεχόμενο αριστερόστροφης κυβέρνησης Σοσιαλιστών, Αριστερών, Πρασίνων χάνει τις πιθανότητές του.

Εάν, επομένως, η επόμενη κυβέρνηση στη Γερμανία είναι πάλι υπό την Άνγκελα Μέρκελ και στο Ελιζέ βρίσκεται ο Μακρόν, θα υπάρχουν στις δύο μεγαλύτερες χώρες οι προϋποθέσεις για να επανενεργοποιηθεί ο γαλλογερμανικός άξονας προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων.

Στον αντίποδα, βέβαια, βρίσκεται η Μαρίν Λεπέν, η οποία έχει ξεκάθαρες θέσεις κατά του ευρώ, της Ε.Ε., του ελεύθερου εμπορίου ενώ σε πολλά θέματα είναι επιφυλακτική, αν όχι εχθρική απέναντι στη Γερμανία, αντίθετη με το Νάτο και βλέπει θετικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Αν δούμε τις θέσεις του Μακρόν, η εικόνα είναι ξεκάθαρη.

Ο Μακρόν υποστηρίζει την ενίσχυση της Ε.Ε. με περισσότερες εξουσίες, πράγμα που αυτόματα σημαίνει με λιγότερα μέλη. Θέλει, επίσης, ένα κοινό προϋπολογισμό για τις χώρες της ευρωζώνης, με ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών. Όσο για τις οικονομικές πολιτικές; Υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις και τους «υγιείς προϋπολογισμούς», τουτέστιν τα χαμηλά ελλείμματα που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Αν όλα αυτά σας θυμίζουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχετε απόλυτο δίκιο.

Στα θέματα εμπορικής πολιτικής ο Εμανουέλ Μακρόν είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, που αποτελεί ζωτικό σημείο ενδιαφέροντος για την εξαγωγική Γερμανία. Ήταν ο μόνος υποψήφιος στις γαλλικές εκλογές που υπερασπίστηκε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της Ε.Ε. με τον Καναδά, την CETA.

Ωστόσο, ο Γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών του Φρανσουά Ολάντ και υπήρξε στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Rtothchild υποστηρίζει τη λήψη μέτρων αντι-ντάμπινγκ, που θα αποτρέπουν τις φθηνές εισαγωγές προϊόντων από χώρες που κρατούν χαμηλά τις τιμές με τεχνητούς τρόπους ή λόγω της χαμηλής προστασίας των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, είναι υπέρ μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προϊόντων (κίνητρα για να καταναλώνουμε ευρωπαϊκά προϊόντα) και την καθιέρωση εργαλείων για να περιορίζονται οι εξαγορές ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από ξένους.

Με λίγα λόγια στο πεδίο της εμπορικής πολιτικής, ο Μακρόν είναι μεν υπέρ του ελεύθερου εμπορίου, αλλά με τρόπο που θα διαφυλάξει τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εξαγωγέων, οι μεγαλύτεροι από τους οποίους είναι Γερμανοί και Γάλλοι.

Πηγή: ert.gr