O άνθρωπος τραβούσε τα μαλλιά του. Πρόκειται για τον Χάραλντ Σούμαν,  γνωστό Γερμανό δημοσιογράφο και βραβευμένο δημιουργό ντοκιμαντέρ. Τον συνάντησα προχθές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου με δική μου πρωτοβουλία θα προβληθεί, την προσεχή Τρίτη 21 Απριλίου, το αποκαλυπτικό του ντοκιμαντέρ «Πανίσχυρη και ανεξέλεγκτη τρόικα» (εδώ στο web tv του Tvxs). 

Ads

Και ο λόγος που τραβούσε τα μαλλιά του είναι επειδή η ελληνική κυβέρνηση, της οποίας τις προσπάθειες για αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα απολύτως συμμερίζεται και εμμέσως υποστηρίζει, έχει χάσει την μάχη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Αθήνα ότι οι αντίπαλοι της κυβέρνησης κάνουν πολιτική μέσω των ΜΜΕ», εξηγεί ο Σούμαν. «Όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε καθημερινά, διαρροές εγγράφων και επιστολών, δηλώσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης από κύκλους που δεν κατονομάζονται είναι πολιτικές κινήσεις. Αλλά οι ελληνικές θέσεις απουσιάζουν και η μάχη χάνεται. Σήμερα διάβαζα ένα μεγάλο άρθρο για την Ελλάδα στην μεγαλύτερη γερμανική εφημερίδα, την Sude Zeitung, και δεν υπήρχε ούτε καν η άποψη της ελληνικής πλευράς. Και δεν υπάρχει κανείς από την Ελλάδα να διαμαρτυρηθεί».

Το προηγούμενο ντοκιμαντέρ του «Η μυστική διάσωση των τραπεζών» («Staatsgeheimnis Bankenrettung»)  το οποίο βραβεύθηκε με το ανώτατο βραβείο δημοσιογραφίας στη Γερμανία το 2014. Το καινούργιο για την τρόικα, επικριτικό και για την γερμανική πολιτική, προβλήθηκε και στην γερμανική δημόσια τηλεόραση προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις. «Άλλοι είπαν ότι πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας και άλλοι ότι επιτέλους βρέθηκε ένας άνθρωπος να πει την αλήθεια». Η αλήθεια, την οποία ο Σούμαν αναλύει και στην «Νονά» – στο δικό μου ντοκιμαντέρ για την Μέρκελ όπου είναι εκ των πρωταγωνιστών – είναι ότι τα μνημόνια δεν έσωσαν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου αλλά τις γαλλογερμανικές τράπεζες, γεγονός για το οποίο οι περισσότεροι Γερμανοί δεν έχουν ιδέα.

Ads

Αλλά βεβαίως ένας Σούμαν με ένα ντοκιμαντέρ δεν φέρνει την άνοιξη. «Πρέπει να υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια για να ειπωθεί η πραγματικότητα στην γερμανική κοινή γνώμη», εξηγεί. «Αν κάποιος εξηγήσει στους Γερμανούς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τις μαζικές απολύσεις, αφού άλλωστε είναι παράνομες στην Γερμανία, θα το καταλάβουν. Αν τους πει ότι οι διαγωνισμοί για τις  ιδιωτικοποιήσεις καταλήγουν με έναν διεκδικητή, που συνήθως είναι ένας Έλληνας ολιγάρχης σε συνεργασία με έναν Σαουδάραβα ή κάποιον Κινέζο θα το καταλάβουν επίσης. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρχει ένα επιτελείο στην Αθήνα και κάποιοι άνθρωποι στο Βερολίνο και τις άλλες πρωτεύουσες που να κάνουν αυτή τη δουλειά. Τώρα οι δημοσιογράφοι, καλοπροαίρετοι ή μη δεν έχει σημασία, δεν έχουν που να απευθυνθούν. Αν όμως αφήσεις τους πολίτες χωρίς καμία ενημέρωση, θα πιστέψουν ότι τους λένε οι αντίπαλοι». 

Αποτέλεσμα; Η κυβέρνηση να χάνει τις μάχες, στον δίκαιο πόλεμο που διεξάγει.