Άρθρο του Κώστα Δουζίνα στην ηλεκτρονική σελίδα της Guardian κατακρίνει την καπιταλιστική νεοφιλελεύθερη οικονομία που οδήγησε στην κατάρρευση της Lehman και τώρα οδηγεί στον αργό θάνατο της Ελλάδας.

Ads

Επιπλέον, βρίσκει κατανοητό το γεγονός της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητας των δυο μεγάλων κομμάτων, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι τα κόμματα που δημιούργησαν τον διογκωμένο δημόσιο τομέα και το πελατειακό σύστημα που τώρα κατακρίνουν.

Σύμφωνα με το άρθρο, η καταστροφή του κράτους πρόνοιας, το ξεπούλημα των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, η υποτίμηση και η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, είναι όλα στοιχεία ενός νέου καπιταλισμού που ανασυντάσσεται καθώς συνειδητοποιεί ότι η ανάπτυξη δεν επήλθε μέσα από την δημοσιονομική φούσκα.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι οι σημερινοί πολιτικοί αρχηγοί είναι μέλη μεγάλων πολιτικών οικογενειών και παρατηρεί ότι τα περισσότερα μέλη του κοινοβουλίου βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης. Παράλληλα, εξιστορεί τις αλλαγές τακτικής των κομμάτων και σημειώνει ότι τα τελευταία μέτρα έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία.

Ads

Επισημαίνει ότι οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι διασώζουν ξανά τις τράπεζες, αυτή τη φορά μέσω της Ελλάδας, και σημειώνει ότι η μείωση μισθών και συντάξεων θα μπει στο Σύνταγμα της Ελλάδας.

Ο κ. Δουζίνας υποστηρίζει ότι έχοντας υπογράψει την πίστη στη λιτότητα, οι πολιτικοί αρχηγοί στερούν από τη διαβούλευση το σημαντικότερο ζήτημα για τον ελληνικό λαό. Πρόκειται για μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που η απόσταση μεταξύ πολιτικών και λαού έχει μετατραπεί σε χάσμα.

Σε λίγες εβδομάδες θα φανεί αν η Ελλάδα οδεύει σε αναγέννηση ή σε κατάρρευση. Δυστυχώς, παρατηρεί, τα κόμματα της Αριστεράς αρνούνται ακόμη να συνεργαστούν, καθώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν το τραύμα της Ευρώπης.

Ο αρθρογράφος καταλήγει ότι ένα κόμμα που θα συνδέει την υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία θα μπορούσε να φέρει κοντά μέρη του πληθυσμού που παραδοσιακά βρισκόταν σε αντίθετα στρατόπεδα, αλλά σήμερα εκφράζουν μαζί την αγανάκτηση τους.

Αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει είναι να σωθεί η Ελλάδα από τους «σωτήρες» της και να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο δημοκρατίας στην Ευρώπη.