Η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ, αλλά και η κατάσταση που διαμορφώνεται εσωτερικά δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει την Πέμπτη, δεν υπάρχει άλλη λύση από τις εκλογές.

Ads

Εάν επέλθει η ρήξη, τότε οι εκλογές δεν είναι καν στην επιλογή του πρωθυπουργού, είναι υποχρεωτικές. Στην περίπτωση όμως αυτή οι εκλογές θα γίνουν ίσως σε ένα περιβάλλον αρνητικό για τον Συριζα, καθώς είναι πιθανόν να έχει διακοπεί και η στήριξη της ΕΚΤ προς τις τράπεζες, ενώ θα γίνει έντονο επίσης το αίσθημα της ανασφάλειας, που θα κρίνει ίσως και το αποτέλεσμα. Η εκδοχή αυτή, εκλογές μετά από ρήξη, ουσιαστικά συνιστά άλμα στο κενό για την κυβέρνηση.

Επειδή όμως αυτή η πιθανότητα, παρά την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, δεν είναι η ισχυρότερη, θα πρέπει να εξεταστεί η προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά την υπογραφή και την έγκριση της συμφωνίας.

Η κίνηση αυτή έχει δύο πλεονεκτήματα. Πρώτον θα δώσει στην κυβέρνηση την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην ψήφιση όλων των εφαρμοστικών νόμων, σε ένα εντελώς νέο κοινοβουλευτικό περιβάλλον. Και δεύτερον θα απορροφήσει όλους τους κραδασμούς του κυβερνητικού σκάφους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα, αμέσως μετά, το πολιτικό τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει και να υπάρχει ορατή μια σχετικά πιο ομαλή οδός για την κυβέρνηση.

Ads

Είναι προφανές, ότι εάν η κυβέρνηση πετύχει μια σχετικώς ανεκτή συμφωνία, που θα περιλαμβάνει δέσμευση για την ρύθμιση του δημοσίου χρέους και για επενδυτική βοήθεια προς την Ελλάδα, τότε ο Σύριζα θα αυξήσει τα ποσοστά του και θα πετύχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Οι άμεσες εκλογές θα γίνουν σε ένα περιβάλλον σχετικής ανακούφισης μετά από την πεντάμηνη διαπραγμάτευση και παρά τους ενδοιασμούς και την απογοήτευση πολλών θα κυριαρχήσει το αίσθημα της αναγκαίας κίνησης εν όψει μιας καλύτερης προοπτικής για το μέλλον. Τα αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας επίσης θα επιτρέψουν στον Συριζα να διατηρήσει ανέπαφες τις δυνάμεις του, ενώ ο κίνδυνος μιας πολιτικής αστάθειας θα τον τοποθετήσει στο κέντρο του πολιτικού χάρτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα ηττηθούν καθαρά: η ΝΔ διότι δεν θα προλάβει να αλλάξει αρχηγό και θα εμφανιστεί με την ίδια ανερμάτιστη ηγεσία, η οποία υποστηρίζει ταυτόχρονα δύο αντίθετα πράγματα, ότι ο Συριζα μας πάει στα βράχια και πρέπει να υπογράψει και ότι η συμφωνία είναι κακή και δεν την εγκρίνει. Το Ποτάμι διότι ουσιαστικά δεν θα έχει κανένα αντιπολιτευτικό ρόλο, εφόσον η κυβέρνηση θα έχει ήδη συμφωνήσει με τους εταίρους και το ΠΑΣΟΚ διότι απλώς δεν έχει καν πολιτική θέση και πιθανότατα θα μείνει και εκτός Βουλής, με αποτέλεσμα το μπόνους για το πρώτο κόμμα να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Οι ΑΝΕΛ θα κινηθούν χαμηλά, διότι δεν θα έχουν ικανοποιήσει τις μαξιμαλιστικές προσδοκίες των ψηφοφόρων τους και το ΚΚΕ με την ΧΑ θα παραμείνουν στις θέσεις τους για ευνόητους λόγους. Το συμπέρασμα είναι πως οι εκλογές θα πιστοποιήσουν την πολιτική ηγεμονία του Συριζα και θα του λύσουν τα χέρια για τη συνέχεια, καθώς θα έχει μπροστά του μια καθαρή τετραετία.

Πότε πρέπει να γίνουν οι εκλογές; Άμεσα. Μόλις η Βουλή εγκρίνει τη συμφωνία. Το αργότερο πάντως στην πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Εάν ο Συριζα δεν πάει άμεσα σε εκλογές, θα μπει σε ένα πολύ ασταθές πολιτικό περιβάλλον.