Οσοι εξεπλάγησαν από τα λεγόμενα και την συμπεριφορά της κυρίας Ίνγκε Γκρέσλε στην διαμάχη μας στο τηλεοπτικό κανάλι France 24, θα πρέπει να δουν την συνέχεια της συζήτησης στα γαλλικά αλλά και να διαβάσουν παρακάτω την έκκληση ενός Γερμανού ευρωβουλευτή. Γιατί μπορεί τα όσα λέχθηκαν να φαντάζουν στους Ελληνες από αλαζονικά μέχρι ακατανόητα, αλλά αυτή είναι η εικόνα για την Ελλάδα που κυριαρχεί στην γερμανική κοινή γνώμη.

Ads

Ακριβώς, ένα από τα εγκληματικά σφάλματα των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι ότι δεν πολέμησαν ούτε στιγμή τα στερεότυπα και τις ανακρίβειες που επαναλαμβάνουν από την αρχή της κρίσης τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Δεν θέλησαν ποτέ να διευκρινίσουν στους Γερμανούς πολίτες ότι η «βοήθεια» που μας δίνουν από το 2010 είναι στην πραγματικότητα ένα δάνειο, από το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει κερδίσει μέχρι στιγμής εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Οτι με τα μνημόνια και τα δάνεια αυτά δεν σώθηκε η Ελλάδα, αλλά οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Ούτε ότι οι «τεμπέληδες» Ελληνες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες και έχουν λιγότερες διακοπές από τους Γερμανούς, και όλα τα άλλα ψέματα που αραδιάζουν σε βάρος μας διάφορες πηγές, από την γερμανική κυβέρνηση μέχρι την κίτρινο- φυλλάδα την Bild.

Είναι φανεροί οι λόγοι που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θέλησαν να αγγίξουν τα κακώς λεγόμενα:  ιδεολογικές συγγένειες με τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες και πλήρης υπακοή ο κ. Σαμαράς, φόβος μην εκνευριστεί ο Γερμανός γίγαντας και κάνει καμιά άγαρμπη κίνηση ο κ. Παπανδρέου. Μάλιστα τόσο ο κ. Παπανδρέου όσο και ο κ. Σαμαρας υποχρεώθηκαν, πριν τα επίσημα ταξίδια τους στο Βερολίνο και μετά από οδηγία της καγκελαρίας, να παραχωρήσουν και αποκλειστικές συνεντεύξεις στη Bild, μήπως την εξευμενίσουν και μας βρίζει λιγότερο.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν χρωστούσε τίποτα σε κανένα, ούτε είχε καμιά δέσμευση. Αντίθετα το αδελφό κόμμα της Αριστεράς, το De Linke, υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τις ελληνικές θέσεις. Η Αθήνα έπρεπε λοιπόν από την πρώτη στιγμή να ξεκινήσει την συστηματική αποκατάστασης της αλήθειας. Εχει διαμορφωθεί σήμερα μια κατάσταση στη γερμανική κοινή γνώμη-οι συνεντεύξεις με την κυρία Ίνγκε Γκρέσλε είναι για αυτό χαρακτηριστικές- ώστε και συμφωνία να θέλει να κάνει η Ανγκελα Μέρκελ με την Ελλάδα για να σωθεί το ευρώ, δυσκολεύεται να την περάσει τους δικούς της.

Ads

Πολύ περισσότερο αφού ο Φρανκεστάιν τροφοδοτήθηκε από τις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά με νέες διαρροές, φήμες ή και ξεδιάντροπα δημοσιεύματα στον διεθνή και γερμανικό τύπο. Οχι μόνο με χοντροκομμένα  «ρεπορτάζ», όπως αυτό της Bild με την φωτογραφία που δήθεν έδειχνε τραπεζικό πανικό στην Αθήνα, ενώ στη πραγματικότητα επρόκειτο για μια εικόνα συνταξιούχων που περίμεναν για την σύνταξη τους έξω από την Εθνική Τράπεζα αλλά και με πιο πονηρά, ύπουλα και επομένως πιο αποτελεσματικά δημοσιεύματα.

Ενώ Γερούν, Σόιμπλε και Σία κάνουν πολιτική με τα ΜΜΕ, εμείς περί άλλων τυρβάζουμε. Ο μηχανισμός των πρεσβειών και των γραφείων τύπου στο εξωτερικό δεν χρησιμοποιείται, παρά μερικώς και αποσπασματικά. Το γεγονός ότι η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ είναι στραμμένη επάνω μας και θα μπορούσαμε να περάσουμε κάποιες θέσεις, επίσης δεν αξιοποιείται. Εχουμε χάσει κατά κράτος την μάχη στα διεθνή μέσα και όποιος δεν το πιστεύει ας προσέξει τι λέει η Γαλλίδα δημοσιογράφος στην αρχή της συνέντευξης.

Τις προάλλες στις Βρυξέλλες, με πλησίασε  απηυδισμένος ένας Γερμανός ευρωβουλευτής της Αριστεράς. «Με ρωτάνε τα γερμανικά μέσα για την Ελλάδα και αποφεύγω να απαντήσω γιατί δεν έχω πληροφόρηση», μου είπε. «Αυτόν τον καιρό με ρωτούν γιατί η κυβέρνηση διορίζει συγγενικά πρόσωπα στο κράτος ή κάνει υπόγειες συμφωνίες με τους ολιγάρχες-καταθέτες του εξωτερικού ώστε να πληρώσουν χαμηλά πρόστιμα. Σε παρακαλώ, φτιάξτε ένα μηχανισμό να μας ενημερώνει σε καθημερινή βάση, αν δεν μπορείτε στα γερμανικά, τουλάχιστον στα αγγλικά. Τον πληρώνω και από την τσέπη μου».