Αν το έλεγε κανένας Συριζαίος, κυβερνητικός εκπρόσωπος και τρολ της  ΝΔ θα τον έβγαζαν επιεικώς φιλότουρκο, αν όχι προδότη. Πώς τολμάει να λέει ότι με τις επιθέσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος «αλείφει το ψωμί» του Ελληνα πρωθυπουργού;

Ads

Αλλά σε ορισμένα φιλοκυβερνητικά μέσα, αυτή ακριβώς είναι η άποψη που κυκλοφορεί. Γράφει ο  Βηματοδότης« στο σημερινό Βήμα της Κυριακής:

«Το διήμερο της Πράγας πάντως ευνόησε τον Πρωθυπουργό. Του επέτρεψε να καταστήσει ορατή σε όλους την τουρκική επιθετικότητα. Οπως λένε και οι δημοσκόποι, η πολυσήμαντη και συνδυασμένη διεθνοπολιτική κρίση ευνοεί σκανδαλωδώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ολη αυτή η ενέργεια που καταναλώνει και η δημοσιότητα που εξασφαλίζει του επιτρέπουν να “σβήνει” τα όποια προβληματικά της διακυβέρνησής του. Σημειώνουν δε καθ’ υπερβολήν ότι ο Πρωθυπουργός έχει χορηγό τον… Ερντογάν. Κάθε φορά που του επιτίθεται τον ανεβάζει».

Ads

To Liberal (Κώστας Αθανασίου) κινείται στο ίδιο μήκος κύματος:

«Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου στο διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες του 2023 θα θελήσει να κεφαλαιοποιήσει την κινητικότητα που επιδεικνύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός συνόρων τόσο στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η εισβολή στην Ουκρανία όσο και απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Ήδη το προφίλ του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, είναι ισχυροποιημένο σε σχέση με την στασιμότητα που καταγράφει ο αντίστοιχος δείκτης για τον Αλέξη Τσίπρα».

Πίσω στο Βήμα, ο  Γ. Πρετεντέρης έχει στο άρθρο του τίτλο: « Θα κρίνει ο Ερντογάν τις εκλογές;»: «Από την άλλη ο Ερντογάν αποδεικνύεται ο καλύτερος φίλος του Μητσοτάκη. Του έχει προσφέρει στο πιάτο έναν εξωτερικό εχθρό, απειλητικό και αποκρουστικό..

Με λίγη προσπάθεια ακόμη θα του χαρίσει και δεύτερη τετραετία. Αναρωτιέμαι πόσο ανόητος θα πρέπει να είναι ο Τούρκος πρόεδρος αν περίμενε πως ο Μητσοτάκης δεν θα του απαντούσε στον ΟΗΕ ή στην Πράγα όταν του άλειψε (κυριολεκτικά) με βούτυρο το ψωμί του».