Ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου είναι φίλος μου. Tον εκτιμώ για τους αγώνες του και για τις θέσεις του.

Ads

Διαφωνώ με  τα βασικά του κειμένου που έγραψε χθες. Πρώτον γιατί επιχειρεί μέσω της  σωστής θέσης για την υποτίμηση του νομίσματος απέναντι στη λάθος θέση του σκληρού νομίσματος να εξαγάγει συμπέρασμα υπέρ της δραχμής και δεύτερο  γιατί ΤΑΥΤΙΖΕΙ  α ν ό μ ο ι α  δεδομένα, πράγμα   παράλογο τουλάχιστο για την Αριστοτέλεια   λογική και διαλεκτική. 

Συγκεκριμένα :  Πρώτον: Είναι γνωστό  ότι  η εφημερίδα του Λονδίνου GUARDIAN  πρώτα είναι με το ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ και  το νόμισμα  πού λέγεται λίρα – στερλίνα  και μετά είναι με την κεντροαριστερά   και την ευρωπαική προοπτική.

Αν διαλυόταν  η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, ο GUARDIAN   -ενδόμυχα -πεντάρα δεν θα έδινε, καθότι θα αναβαθμιζόταν  ο αποικιακός ρόλος της γηραιάς Αλβιόνος- της  Μεγάλης Βρετανίας –  με ΝΕΑ  ηγεμονία στη ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ  και διεθνώς, για να μην είναι-όπως εδώ και μια μακρά  περίοδο –  παράρτημα  της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου  και η στερλίνα θα είχε ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ  ισχύ στα   χρηματιστηριακά και κερδοσκοπικά παίγνια του CITY  και όχι μόνο. Και ο GUARDIAN  της κεντροαριστεράς  θα έχυνε  κροκοδείλια δάκρυα  για το ευρωπαικό ναυάγιο.   

Ads

Άλλο παράδειγμα αποτελούν οι New York Times, εφημερίδα της Νέας Υόρκης που  εμφανίζεται να δίνει μάχες για την ευρωζώνη( πόσες φορές  ο <<προφήτης>> Κρούγκμαν  από τις στήλες  των ΝΥΤ έχει προβλέψει – ανά εξάμηνο – τη διάλυση  της ευρωζώνης και του ευρώ), ενώ είναι κοινό τοις πάσι  ότι πρώτα απ όλα οι  ΝΥΤ νοιάζονται για το δολάριο και το χρηματιστήριο της   wall street της Νέας Υόρκης.

Δεύτερον: Είναι  επίσης γνωστό ότι   οι ΗΠΑ  είναι σε οξύτατη διένεξη με τη Κίνα, γιατί η ηγεσία της  δεν κάνει δύο πράγματα 

1) Γιατί δεν ΑΝΑΤΙΜΑ του γουάν –δηλαδή γιατί δεν κάνει ακριβότερο το γουάν – ούτως ώστε  να είναι ακριβά τα κινέζικα προιόντα στις  πενήντα πολιτείες των ΗΠΑ  ούτως ώστε οι αμερικανοί καταναλωτές να προτιμούν τα αμερικάνικης  παραγωγής και προέλευσης   καθώς και προιόντα  μη κινέζικης προέλευσης  σε άλλες χώρες. Αντίθετα η κινέζικη ηγεσία και πάλι ΥΠΟΤΙΜΗΣΕ  το γουάν  προκειμένου να κατακλείσει τις αγορές με φτηνά κινέζικα προιόντα

Και 2) Απαίτηση των ΗΠΑ  -από την κινέζικη ηγεσία –  είναι να επιστρέψει  ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ  ΤΗΣ  ένα μέρος του πλούτου της  προς όφελος του κινεζικού λαού  και να  μη διοχετεύει αυτό το πλούτο στην  προώθηση των εξαγωγών της , δημιουργώντας συνθήκες πλεονασματικής χώρας , σε βάρος ελλειμματικών  χωρών .Εμείς υφιστάμεθα μια τέτοια  χώρα  τη Γερμανία  ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΘΗΛΩΣΕΙ  τις αμοιβές των γερμανών εργαζόμενων εδώ και πολλά χρόνια   και  ότι  και η ΚΙΝΑ  Βέβαια η Κίνα με απόφαση της Κ.Ε του ΚΚ της Κίνας   ήδη προέβη σε αύξηση των αμοιβών ύστερα από  βίαιες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες  του κινεζικού λαού. Αλλά  την ανατίμηση του γουάν  την συνέχισε.

Ο φίλος Π.Παπακωνσταντίνου  με βάση αυτά  αναφέρει στο άρθρο του, ότι το ίδιο – με την Κίνα-θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα επιστρέφοντας  στο εθνικό νόμισμα  και επιλέγοντας με υποτιμήσεις ένα πληθωριστικό νόμισμα  για την προώθηση των εξαγωγών , αποσιωπώντας τις συνέπειες  σε άλλους  τομείς.

Πρώτον: Επιχειρεί -έμμεσα και άμεσα- την εξομοίωση  δυνατοτήτων και προυποθέσεων   σε  δύο ΕΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ – περιπτώσεις .Η ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ  Η ΠΡΩΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ  παγκόσμια   και έχει ακόμα ισχύ να επιβάλλει ΥΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ κερδοφόρες για  το κολοσσό της κινέζικης οικονομίας. Η Ελλάδα έχει το 1 -2 % του παγκόσμιου ΑΕΠ

Δεύτερον:  η Ελλάδα  έχει εισαγωγική οικονομία  δυσανάλογη σε σχέση  με τη Κίνα .Η Κίνα διαθέτει πλουτοπαραγωγικούς πόρους  δυσανάλογους σε όγκο και δυνατότητες  για παραγωγές και εξαγωγές. Για να  μη μιλήσουμε για  γεωπολιτική και στρατηγικές ισχύος.  Όπως για  τη πρωτοφανή δήλωση των κινέζων αξιωματούχων προς τις ελληνικές κυβερνήσεις  ότι με την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη δεν  έχουν   συμφέρον  για   να  προωθήσουν  οικονομικές συναλλαγές  με την Ελλάδα.

Τα πήλινα  πόδια  του στρατηγήματος της δραχμής  δεν  καλλωπίζονται  με    παρομοιώσεις  και σενάρια ,τα αδιέξοδα δεν  συμβάλλουν για μια επιτυχή  προοδευτική έξοδο  της χώρας από τη κρίση.