Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνι Γεωργιάδη με τις οποίες δικαιολογούσε όσους επιχειρούν να αποφύγουν τους υψηλούς φόρους μέσω φορολογικών παραδείσων ξεπερνούν τα όρια των ιδεολογικών διαφορών ή τις διαφορετικές αντιλήψεις που μπορεί να έχουν ορισμένοι για την κοινωνική ανισότητα.

Ads

Δεν είναι μόνο ότι κάποιοι εύποροι πολίτες αποφεύγουν τη φορολόγηση επειδή μπορούν, ούτε ότι με τον τρόπο αυτό φορτώνονται περισσότερα οι υπόλοιποι.

Στην πραγματικότητα, σε μια πτωχευμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, το να αποφεύγει κάποιος να πληρώσει φόρους αποτελεί έγκλημα κατά του Κράτους.
Είναι ένα είδος εθνικής προδοσίας.

Είναι αντιπατριωτική στάση και αυτό -πέραν όλων των άλλων- θα έπρεπε να ενοχλεί ιδιαίτερα τον κ. Γεωργιάδη ο οποίος κατά τα άλλα εμφανίζεται να υιοθετεί πατριωτικές θέσεις.

Ads

Το να προσπαθεί ένα πολιτικό πρόσωπο να υπερασπιστεί κάποια συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα ας πούμε ότι είναι -δυστυχώς- συνηθισμένο στο μικροπολιτικό παιχνίδι εντυπώσεων στο οποίο μας έχουν συνηθίσει τα πολιτικά κόμματα. Ατάκες και συνθήματα για να κερδίσουν ψήφους.

Το να ενθαρρύνει όμως τους πολίτες να στερήσουν έσοδα από ένα πτωχευμένο Κράτος το οποίο παλεύει να σταθεί ξανά στα πόδια του, θίγει τον πυρήνα των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας μας.

Και τούτο ανεξάρτητα από το ποιος ευθύνεται για την πτώχευση, από το εάν κάνουν λάθη οι σημερινοί κυβερνώντες και από το εάν είναι υπερβολικοί οι φορολογικοί συντελεστές.

Δεν είναι πλέον ταξικό το ζήτημα. Η ανασυγκρότηση του Κράτους και της Οικονομίας είναι εθνικό θέμα.

Πολύ δε περισσότερο που όσοι αξιοποιούν τις υπεράκτιες εταιρείες δεν είναι τίποτα βιοπαλαιστές που κλέβουν την εφορία για να έχουν να καλύψουν το νοίκι ή το φροντιστήριο των παιδιών τους, αλλά πλούσιοι άνθρωποι που έχουν τα μέσα και την οικονομική επιφάνεια για να πληρώσουν πανάκριβους δικηγόρους και να αγοράσουν την τεχνογνωσία που χρειάζεται.

Είναι άνθρωποι που έχουν πολλά αλλά θέλουν περισσότερα. Σε άλλες περιστάσεις, κρισιμότερες και δυσκολότερες, υπήρξαν κάποιοι πλούσιοι Έλληνες οι οποίοι αντί να κρύψουν τα λεφτά τους τα δώρισαν στο Κράτος. Σήμερα πολλοί δρόμοι φέρουν τα ονόματά τους.

Όσοι λοιπόν από τους πλούσιους συμπολίτες μας θέλουν να κρύψουν τα λεφτά τους στα Κέιμαν, ας πάρουν και ξένα διαβατήρια να πάνε να ζήσουν έξω, για να ξέρουμε ποιοι είναι οι Πολίτες της -έστω πτωχευμένης- Ελλάδας και ποιοι όχι.

Πηγή: ΕΡΤ