Δανείστηκα τη φράση του τίτλου από το ρεπορτάζ για τις τραγελαφικές καταστάσεις με τα κρούσματα  στην Αιδηψό  και το πλακάτ με το οποίο κυκλοφορούσαν ανά τη Στερεά  Ελλάδα δύο τουρίστες: «είμαστε ύποπτα κρούσματα κοροναϊού, κάντε μας τεστ». Αλλά το συνεχιζόμενο χάος στην υγειονομική θωράκιση της χώρας, ενώ τα κρούσματα αυξάνουν, δεν είναι το θέμα μου: είναι η δημοσιοποίηση της λίστας με τα μέσα ενημέρωσης, πραγματικά και εικονικά, που πήραν τα 20 εκατ.
 
Ότι πρόκειται για ένα χωρίς προηγούμενο, καθώς ομολογείται και υποστηρίζεται δημοσίως και από τον πρωθυπουργό, σκάνδαλο διασπάθισης του δημοσίου χρήματος δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Κάθε άλλο παρά ΣΥΡΙΖΑ, ο Όμιλος Μαρινάκη, επέστρεψε τα χρήματα διαφωνώντας «με τη μέθοδο, τα μέτρα και τα σταθμά διανομής των διαφημιστικών κονδυλίων της καμπάνιας». Όπως και άλλα περιφερειακά μέσα, το Cretalive  έκανε λόγο για  «λίστα της ντροπής και μνημείο διασπάθισης και κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος». Προσθέτοντας μια φράση που ήταν και η αφορμή για το σημερινό άρθρο:  «η ιδιοκτησία του cretalive αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε, μη θέλοντας να συμμετάσχει σε αυτό το πάρτι,  που όχι μόνο δεν βοηθά τα μέσα αλλά κυρίως τα εκθέτει».
 
Κανονικά, οι πραγματικοί δημοσιογράφοι που δουλεύουν σε μέσα τα οποία ωφελήθηκαν σκανδαλωδώς από την κυβέρνηση, θα έπρεπε να αισθάνονται άσχημα Από εδώ και πέρα, οποιαδήποτε φράση τους στο ραδιόφωνο ή την τηλεόραση, κάθε κείμενο τους, θα συνοδεύεται από την αμφιβολία αν λένε την αλήθεια ή είναι ..μπουκωμένοι και δεν μπορούν να την πουν. Όπως εύστοχα σημειώνει η ανακοίνωση του Cretalive, τα πραγματικά μέσα ενημέρωσης εκτίθενται από την υπόθεση.
 
Το καθήκον υπεράσπισης της δημοσιογραφικής αξιοπιστίας είναι κυρίως δουλειά των δημοσιογραφικών ενώσεων. Την προηγούμενη εβδομάδα, με μια κοινή επιστολή τους προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζήτησαν παράλληλα με τη δημοσίευση της λίστας, να ενημερωθούν για τα κριτήρια για τη συμμετοχή ή τον αποκλεισμό μέσων ενημέρωσης από τις καμπάνιες καθώς και τα κριτήρια και την κατανομή των ποσών, ποιος αποφάσισε για τα παραπάνω, εάν τηρήθηκε ο ισχύων νόμος περί κατανομής του 30% της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ της Περιφέρειας και μερικές ακόμη ουσιαστικές ερωτήσεις.
 
Σε καμία από αυτές η κυβέρνηση δεν έδωσε απάντηση, όπως για τα κριτήρια της επιλογής των μέσων και των ποσών που τους δόθηκαν. Επί πλέον, η Περιφέρεια δεν πήρε το ποσό που της αναλογούσε και αυτή είναι μία μόνο από τις παρανομίες:  το 50% των μέσων που είναι «στη λίστα Πέτσα», όχι μόνο δεν πληρώνουν στους ασφαλιστικούς οργανισμούς των δημοσιογράφων και δεν έχουν ασφαλισμένους τους εργαζόμενους, αλλά δεν έχουν ούτε ασφαλιστική ενημερότητα. Είναι μέσα που παρασιτούν σε βάρος των δημοσιογράφων και της ασφάλισης τους.
 
Πρόκειται για καραμπινάτες παρανομίες με κυβερνητική σφραγίδα, μπροστά στις οποίες οι Ενώσεις των Δημοσιογράφων δεν πρέπει να μείνουν αδρανείς. Δεν μπορεί να τους βγαίνει από τα αριστερά το συγκρότημα Μαρινάκη.  Πρέπει να προστατεύσουν την αξιοπρέπεια των μελών τους. Δεν πρέπει να αφήσουν τους δημοσιογράφους να κυκλοφορούν από εδώ και στο εξής με ένα πλακάτ, που θα γράφει «Είμαστε ύποπτα κρούσματα διαφθοράς, κάντε μας τεστ».
 
ΥΓ Τα Νέα του συγκροτήματος Μαρινάκη, στο φύλλο της Πέμπτης είχαν ένα αρθράκι υπό τον τίτλο «Κανένα πολιτικό πρόσωπο στην υπόθεση Novartis», με τη σημείωση ότι το επίσημο μεταφρασμένο έγγραφο από το υπουργείο Εξωτερικών γκρεμίζει τους ισχυρισμούς περί πολιτικών αξιωματούχων: «ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μετάφραση, ο ορισμός του κρατικού αξιωματούχου στη σελ 30 ..τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται στα νοσοκομεία και κλινικές ήταν αλλοδαποί αξιωματούχοι υπό την έννοια του νόμου».
 
Προφανώς, στην εφημερίδα διάβασαν το λάθος κείμενο. Συστήνω λοιπόν να διαβάσουν το μεταφρασμένο από το υπουργείο Εξωτερικών κείμενο του εξωδικαστικού συμβιβασμού όχι ανάμεσα στη Novartis και το αμερικανικό χρηματιστήριο που ενδιαφέρεται για τη νόθευση του ανταγωνισμού,  αλλά ανάμεσα στη Novartis Hellas και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης(όπου υπάγεται το FBI) και το οποίο γράφει στη σελίδα 11: «η Novartis έναντι χρημάτων και ειδών αξίας που δόθηκαν σε αλλοδαπό (σσ: δηλαδή Ελληνα) αξιωματούχο επεδίωξε… να πειστεί ο εν λόγω αλλοδαπός αξιωματούχος να χρησιμοποιήσει την επιρροή του ενώπιον αλλοδαπής κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής, προκειμένου να επηρεαστούν πράξεις και αποφάσεις της εν λόγω κυβέρνησης και υπηρεσιών και οργάνων αυτής». Κρίμα που προς στιγμήν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι η επιστροφή των χρημάτων του « Μένουμε Σπίτι » από το εκδοτικό συγκρότημα των Νέων, είχε πράγματι να κάνει με αυτό που διακήρυξε, ότι δηλαδή «θέλουμε να δηλώσουμε με ευθύ και καθαρό τρόπο την ανεξαρτησία μας».