Μετά το ιστορικό «Καραμανλής ή τανκς», πολλοί υπήρξαν οι ηγέτες της ΝΔ που μπήκαν στον πειρασμό να υποδυθούν την μοναδική λύση, απαξιώνοντας όλες τις υπόλοιπες ως μη διαθέσιμες καν. Αποδεχόμενοι ότι τα δεξιά κουκιά δεν επαρκούσαν, προσπαθούσαν να απευθυνθούν σε ένα ευρύτερο κοινό με το επιχείρημα «Είμαστε μεν δυσάρεστοι αλλά είμαστε απαραίτητα δυσάρεστοι, ως φάρμακο!». Ένα φάρμακο διεθνούς φήμης που το λένε Τ.Ι.Ν.Α. (there is no alternative / δεν υπάρχει καμία εναλλακτική).

Ads

Φυσικά ποτέ δεν επαναλήφθηκε η επιτυχία του 1974, του τόσο κατάλληλου για συντηρητικούς εκβιασμούς. Ας συντηρήσουμε ότι υπάρχει ήδη (δηλαδή την εύθραυστη ολιγόμηνη δημοκρατία) αναβάλλοντας τα κάθε λογής «όνειρα» για αργότερα, σκέφτηκαν τότε οι εκλογείς. Ποτέ όμως το δίλημμα δεν ακούστηκε και τόσο αστείο όσο τώρα, όπου το πρόβλημα υποδύεται την λύση κι η νόσος την θεραπεία.

Συνταγή αποτυχίας (ala americain)

  • Ο άνθρωπος που δεν βγήκε σε προεκλογικό debate φέρεται να επιλέγει μακρά προεκλογική περίοδος με τα φώτα στραμμένα πάνω στους μονομάχους, σε ένα αγώνα μέχρις τελικής πτώσεως. Κυριάκος vs. Αλέξης. Σαν να κλέβεις εκκλησία …
  • Η θηριώδης δημοφιλία εξαχνώθηκε μυστηριωδώς. Ένα μηχανάκι πέρασε γκαζωμένο πίσω από μια ανοικτή κάμερα του ΣΚΑΙ, με τον αναβάτη να κραυγάζει σαν να ήταν σε γήπεδο, την γνώμη του για τον ηγέτη. Όταν όμως ο κάμπος είναι στρωμένος με άχυρα, τότε μια σπίθα αρκεί για να βάλει φωτιά σε όλο τον κάμπο. Κλασσική περίπτωση αυτανάφλεξης …
  • Το πόρισμα των ειδικών απέδωσε την ζημία σε δολιοφθορά του πονηρού αντιπάλου. Έτσι, επιλέχθηκε ως απάντηση η υπερέκθεση και η υπερδραστηριότητα του θιγέντος «προιόντος» με περιοδείες, τυχαία συναπαντήματα με καουμπόυδες και ινδιάνους, συνεχή επίδειξη στοργής για τον λαό εκ μέρους του γλυκούλη κηδεμόνα. Πρόκειται ίσως για θεραπεία αύξησης της δημοτικότητας … δια της ομοιοπαθητικής.
  • Αυτοδεσμεύτηκε υπέρ μελλοντικής επιλογής αυτοδυναμίας επιδεικνύοντας αυτοπεποίθηση έστω και με άγνωστο αριθμό αναμετρήσεων, στην μάχη υπεράσπισης της κανονικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραδοξολογώντας, υποσχέθηκε αστάθεια προς χάρη της σταθερότητας!
  • Παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ποιος είναι ο αποχρών λόγος για κάλπες (Reason why)? Yποτίθεται, προκειμένου να επιτύχει όσα δεν μπόρεσε να επιτύχει μέχρι σήμερα, με την πιο άνετη πλειοψηφία της δεκαετίας. Άρα θα είχε κάποιο ποιοτικό πρόβλημα αυτή η πλειοψηφία, για να επιδιώκει μίαν άλλη μικρότερη μεν αλλά καλύτερη.
  • Στο παρελθόν ηγήθηκε ευρυτάτου μετώπου, από Μπογδάνου του Ηρώδη μέχρις Αλιβιζάτου του Ινδαροφάγου. Γιατί να κηρύξει το τέλος των διαπερατών συνόρων μεταξύ παρατάξεων, το τέλος των συναινέσεων και συνεργασιών και την πρόκριση πιο «καθαρών» λύσεων; Προφανώς έχει την βεβαιότητα ότι από αυτή την διαπερατότητα πλέον χάνει. Η ανόρθωση τειχών και οι πολωτικές επιλογές χαρακτηρίζουν τον απειλούμενο αμυνόμενο κι όχι τον επιτιθέμενο με περίσσια αυτοπεποίθηση.
  • Στο βάθος ο κ Βελόπουλος ετοιμάζεται ως πρόθυμος εταίρος στο σύστημα Κυριάκος-Κυριάκος, μιας ακραίας πόλωσης. Ταυτοχρόνως όμως γίνεται υπόμνηση στο φόβητρο προβληματικών συνεργασιών τύπου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (2015)! Τότε παρότι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτεύχθηκε για ελάχιστες έδρες, η επανάληψη των εκλογών δεν νοείτο, λόγω κρισιμότητας των στιγμών. Ωστόσο, όπως λέει και το γνωστό ανέκδοτο: «1905 ανεπιτυχώς – 1917 επιτυχώς!» (*)

Επίλογος

Ads

Αφαιρώντας το διαζευκτικό «ή» του συνθήματος Μητσοτάκης ή χάος, μια γλώττα λανθάνουσα την αλήθεια λέγει: Ο κ Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το χάος! Παριστάνει τον εξορκιστή του χάους αλλά η ζωή δείχνει ότι θα είναι Αρμαγεδδών για ό,τι έχει αναλάβει να εκπροσωπήσει. Για την παράταξη του, για την κυβέρνηση του, για την χώρα μας. Αν η παραπάνω στρατηγική επαληθευθεί τότε ο Μωυσής θα αποδειχθεί στα ύστερα Σαμψών που εἶπε: «ἀποθανέτω ψυχή μου μετὰ τῶν ἀλλοφύλων· καὶ ἐβάσταξεν ἐν ἰσχύϊ, καὶ ἔπεσεν ὁ οἶκος ἐπὶ τοὺς ἄρχοντας καὶ ἐπὶ πάντα τὸν λαὸν τὸν ἐν αὐτῷ· καὶ ἦσαν οἱ τεθνηκότες, οὓς ἐθανάτωσε Σαμψὼν ἐν τῷ θανάτῳ αὐτοῦ, πλείους ἢ οὓς ἐθανάτωσεν ἐν τῇ ζωῇ αὐτοῦ».

(*) Το ανέκδοτο:

Δυο Κνίτες δίνουν εξετάσεις, για να προαχθούν κομματικά. Ο ένας κάτι σκαμπάζει, ο άλλος είναι τελείως τούβλο. Μπαίνει μέσα πρώτος εκείνος που κάτι σκαμπάζει και ρωτάει ο εξεταστής:

– Μπορεις να μου πεις ποιος θεμέλιωσε τον σοσιαλισμό;

– Ο Καρλ Μαρξ, απαντάει αυτός.

– Και πότε έγινε η Ρώσικη Επανάσταση;

– Ανεπιτυχώς το 1905 και επιτυχώς το 1917.

– Πολύ ωραία!

Και τώρα μια ερώτηση, εκτός εξεταστέας ύλης: Υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;

– Δεν ξέρουμε. Ακόμη γίνονται έρευνες.

Φεύγει αυτός και πάει να μπει το τούβλο. – Τι σε ρώτησε; Τι σε ρώτησε; ρωτάει τον άλλον, που έβγαινε. – Δεν έχουμε καιρό τώρα, λέει αυτός, αλλά οι απαντήσεις είναι: «Καρλ Μαρξ», «ανεπιτυχώς το 1905 και επιτυχώς το 1917» και «δεν ξέρουμε, ακόμη γίνονται έρευνες». Μπαίνει μέσα το τούβλο.

– Καλημέρα, λέει ο εξεταστής. Πώς σε λένε;

– Καρλ Μαρξ! λέει αυτός.

– Εεεε; Καλά, μπορεί….. Και πότε γεννήθηκες;

– Ανεπιτυχώς το 1905 και επιτυχώς το 1917, απαντάει αυτός.

– Μα, καλά, παιδί μου, είσαι βλάξ;

– Δεν ξέρουμε. Ακόμη γίνονται έρευνες!