Eίπε ότι είχε ενημερώσει την Φώφη Γεννηματά για την απόφασή του να μην κατέβει υποψήφιος, με σταυρό, στην Θεσσαλονίκη από τον Νοέμβριο του 2018. Δεν είπε ότι αυτό ισοδυναμούσε με προσωπική του εντολή στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ να τον θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, εν είδει χρέους απέναντι στην ιστορία και την ανθρωπότητα. Δεν είπε επίσης πως επί των ημερών της προεδρίας του, το ΠΑΣΟΚ είχε τερματίσει όγδοο στην εκλογική του περιφέρεια, την Θεσσαλονίκη, με 4,12%  και πίσω από τον Λεβέντη και τον Καμμένο.

Ads

Είπε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο διατελέσαντος προέδρου κόμματος να κάνει τον πολιτευτή σε εκλογική περιφέρεια. Το φαντάζεστε για τον Ευάγγελο Αβέρωφ ή τον Μιλτιάδη Εβερτ ή τον Χαρίλαο Φλωράκη;» διερωτήθηκε. Δεν είπε ότι δεν υπολογίζει ως «διατελέσαντα» πρόεδρο κόμματος τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος πριν από μία εβδομάδα κατέβηκε υποψήφιος, κυνηγώντας τον σταυρό για την ΝΔ, στις ευρωεκλογές.

Δεν είπε ακόμη ότι για εκείνον δεν υφίσταται καν, ούτε ως πρώην πρόεδρος ούτε ως πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος κάνει τον «πολιτευτή» στην Αχαϊα διότι εάν δεν πάρει εκεί την έδρα το κόμμα του δεν θα μπει ούτε ο ίδιος στην Βουλή.

Είπε «συμβολίζω τον αγώνα για τη διάσωση της χώρας, το επίτευγμα του 2014». Δεν είπε ότι συμβολίζει τον αφοσιωμένο αντιπρόεδρο του Aντώνη Σαμαρά, ούτε τον πολιτικό που… ξέχασε στο συρτάρι του για έναν χρόνο τη λίστα Λαγκάρντ – ούτε, βεβαίως, τον «αρχιτέκτονα» του θρυλικού PSI που τίναξε στον αέρα τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι να φθάσει να αποκηρυχθεί, όψιμα και εσχάτως, κι από το ίδιο το ΔΝΤ.

Ads

Eίπε ότι «στην ΝΔ με σέβονται γιατί αναγνωρίζουν τον ιστορικό μου ρόλο». Δεν είπε τίποτα περισσότερο και δεν έδωσε άλλες ιστορικές λεπτομέρειες. Ενδεχομένως αναφερόταν στο έπος του Ζαππείου, όταν έφθασε ασθμαίνων για να δηλώσει «παρών» την εκλογική νύχτα του 2007. Πιθανώς να ήταν η οφειλόμενη μνεία και στην έτερη ιστορική  νύχτα, εκείνη των Κανών, και την ακόλουθη ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης Παπανδρέου στο πλαίσιο του… εθνοσωτήριου deal με τον άξονα Μπαρόζο – Σαμαρά.

Δεν χρειαζόταν να πει πολλά περισσότερα στην χθεσινή του συνέντευξη στον Σκάι. Ήταν απλώς ο συνήθης Ευάγγελος Βενιζέλος – ο άνθρωπος που επί δύο δεκαετίες καταπνίγει επιτυχώς την πλήρη απουσία πολιτικού έργου μέσα σε κύματα αυτοθαυμασμού και ρητορικού μεγαλείου. Μια , ιστορικά και διαχρονικά, «άγονη ευφυία», όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου…