Κοντεύει να κλείσει σχεδόν µια δεκαετία από την ιστορική κατάρρευση του 2008, και ένα πράγµα είναι σαφές: η σηµερινή Ευρώπη δεν µπορεί να αντιµετωπίσει αποτελεσµατικά την κρίση. Το βασικό της εργαλείο, η σκληρή λιτότητα, δεν έχει απολύτως κανένα αποτέλεσµα – εκτός αν ο βασικός στόχος είναι η µεγαλύτερη ανισότητα, η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, οι µισθοί πείνας, η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση. Και ναι –σωστά µαντέψατε– αυτός ακριβώς είναι ο στόχος.

Ads

Και γι’ αυτό ακριβώς οι ευρωπαϊκές ελίτ, µέσω των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ελέγχουν, εξακολουθούν να επιµένουν σε µια τόσο αποτυχηµένη πολιτική. Η προτεραιότητά τους δεν είναι η αντιµετώπιση της κρίσης· είναι η οργάνωση µιας τεράστιας και διαρκούς αναδιανοµής υπέρ των ισχυρών, που θα αποστερήσει την κοινωνία από κάθε δικαίωµα και κάθε κατάκτηση, χωρίς καθόλου να ενδιαφέρονται αν αυτό σηµαίνει ένα µέλλον σκοτεινό, χωρίς προοπτική και χωρίς κοινωνική αξιοπρέπεια. 

Όµως η εποχή της απάθειας, της παραίτησης, του «There is No Alternative» έχει περάσει οριστικά. Η κυρίαρχη πολιτική σήµερα δεν υπονοµεύει µόνο τις κοινωνικές κατακτήσεις και τη δηµοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και άµεσα τη ζωή των ανθρώπων. Έτσι, τώρα πια, βρίσκουν απέναντί τους τους λαούς. Οι φωνές που ξεσηκώθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες ενάντια στη στρατηγική λιτότητας µέρα µε τη µέρα πυκνώνουν και δυναµώνουν. Σήµερα ακούγονται σαν µια δυνατή φωνή, που εκφράζει την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας, το 99%, και ζητά αλλαγή, επιτέλους, στην Ευρώπη. 

Αυτό το µεγάλο και πολύµορφο κίνηµα έχει αναπτύξει, τα τελευταία χρόνια, µια µοναδική δυναµική, που πριν από την κρίση θα ήταν αδιανόητο. Στην Ελλάδα κέρδισε τις εκλογές απέναντι σε ολόκληρο το πολιτικό και οικονοµικό κατεστηµένο. Στην Ισπανία ετοιµάζεται να κάνει το ίδιο. Αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσεται και δυναµώνει µε ταχύτατους ρυθµούς. Αυτό το κίνηµα είναι εδώ, για να υπερασπιστεί ένα µέλλον µε αλληλεγγύη και αξιοπρέπεια. Ένα µέλλον µε δικαιώµατα, δικαιοσύνη και δηµοκρατία. Στον πυρήνα των αιτηµάτων του βρίσκεται το τέλος της λιτότητας, ο περιορισµός της ασυδοσίας για τη χρηµατοπιστωτική ολιγαρχία, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, η υπεράσπιση της ∆ηµοκρατίας.

Ads

Μόνο που σήµερα οι στόχοι αυτοί δεν τίθενται µόνο ως αιτήµατα. Έχουν ήδη µετασχηµατιστεί σε ώριµο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που οι λαοί είναι αποφασισµένοι να υλοποιήσουν, ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας τους δηµοκρατικούς θεσµούς. Με τη θέληση και την ενεργή συµµετοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ανοίγει ο δρόµος για ένα πιο αισιόδοξο και φωτεινό µέλλον. Οι προθέσεις για µια µεγάλη, ιστορική αλλαγή στην Ευρώπη ωριµάζουν µε εξαιρετικά γρήγορους ρυθµούς. 

Ο δρόµος δεν είναι φυσικά στρωµένος µε ροδοπέταλα. Ο αγώνας απέναντι σε έναν εδραιωµένο συσχετισµό δυνάµεων θα κρατήσει αρκετά. Θα έχει νίκες και βήµατα προς τα εµπρός, όπως θα έχει και στασιµότητα και αναδιπλώσεις. Η ιστορία όµως επιταχύνεται. Τα πρώτα κοµµάτια του ντόµινο έχουν πέσει. Η απόφαση των λαών να βγουν στο προσκήνιο δεν µπορεί πια να ανακοπεί. 

Η δύναµη βρίσκεται στους δεσµούς µε την κοινωνία, αλλά και στην αλληλεγγύη. Ένα µεγάλο πλεονέκτηµα των δυνάµεων της αλλαγής είναι ότι η µάχη είναι µία για όλους και ο σκοπός κοινός. Το κίνηµα των PODEMOS δεν αγωνίζεται µόνο για την Ισπανία, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, εποµένως και για την Ελλάδα. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκέφτεται και δρα πολιτικά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε βήµα σε κάθε ξεχωριστή χώρα ωθεί προς τα εµπρός τις δυνάµεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η νίκη του καθενός είναι νίκη για όλους. Η πείρα που αποκτά ο καθένας είναι ένα πολύτιµο πολιτικό εργαλείο για τον κοινό σκοπό.

Η ιστορική µας αποστολή, σε κάθε χώρα ξεχωριστά και σε όλη την Ευρώπη µαζί, είναι να γυρίσουµε τη σελίδα. Να κλείσουµε αποφασιστικά το δρόµο στις δυνάµεις της κοινωνικής καταστροφής, αλλά και σε όλους αυτούς που επιδιώκουν την οπισθοδρόµηση στον κοινωνικό συντηρητισµό και στους εθνικούς ανταγωνισµούς. Οφείλουµε να νικήσουµε το φόβο. Να συνειδητοποιήσουµε τη δύναµή µας. Να διεκδικήσουµε µια νέα ηγεµονία στο πεδίο των ιδεών. Οφείλουµε να ανοίξουµε το δρόµο προς µια διαφορετική Ευρώπη, που θα είναι δηµοκρατική, κοινωνική και δηµιουργική για όλους µας. 

Είµαστε το 99% της κοινωνίας. Έχουµε την αλήθεια, το δίκαιο και τη δηµοκρατία µε το µέρος µας. Και έχουµε ήδη ξεκινήσει την επιτάχυνση της Ιστορίας. Θα τα καταφέρουµε. Μπορούµε! 

Αλέξης Τσίπρας 
Αθήνα, 3 Μαρτίου 2015 

image

* Πρόλογος του Αλέξη Τσίπρα στο βιβλίο «Διεκδικώντας τη Δημοκρατία, πολιτική για καιρούς κρίσης» του Pablo Iglesias (Podemos), εκδόσεις Λιβάνη