Η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού ενόψει των επικείμενων εκλογών αποτελεί το αντικείμενο άρθρου που δημοσιεύεται σήμερα στον ECONOMIST. Το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι μία ανατροπή στο δικομματικό σύστημα στην Ελλάδα, δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκπληξη, βασίζοντας την ανωτέρω εκτίμησή του στην «οικονομική και κοινωνική αναστάτωση» που έχει προκαλέσει η τρομερή ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.

Ads

Μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος – σημειώνει – έχει βαρεθεί τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα που άνθισε κάτω από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που εναλλάσσονταν στην εξουσία για 30 χρόνια.

Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πολλοί ψηφοφόροι μπορεί να στηρίξουν τα μικρά κόμματα που αντιτίθενται στα μεταρρυθμίσεις όπως το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, κόμματα για τα οποία κάποιοι προειδοποιούν ότι υποδαυλίζουν κοινωνικές αναταραχές που μπορεί να υπονομεύσουν το νέο bailout της χώρας και να οδηγήσουν τη χώρα εκτός ευρώ.

Την ίδια ώρα, άλλοι ανησυχούν για την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων, όπως η Χρυσή Αυγή, η οποία φαίνεται ότι για πρώτη φορά μπορεί να περάσει το κατώφλι του 3% και να μπει στη Βουλή, στην οποία φαίνεται ότι μπορεί να μπουν ακόμα και 10 κόμματα.

Ads

Ο ECONOMIST διατυπώνει πάντως την άποψη ότι τα δύο μεγάλα κόμματα «εξακολουθούν να δείχνουν ισχυρά»: Η ΝΔ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος – παρότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ακόμα και στην τέταρτη θέση σύμφωνα με μερικές δημοσκοπήσεις – πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψουν μόλις αναλάβει το κόμμα.

Η «πρώτη του δοκιμασία» θα είναι στις 18/3 όταν φίλοι και οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, θα κληθούν να ψηφίσουν για τον νέο αρχηγό του κόμματος και να τον στηρίξουν, καταβάλλοντας 2 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της εκλογικής διαδικασίας.

«Κομματικός αξιωματούχος» παραδέχεται στον ECONOMIST ότι εάν ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάνε να ψηφίσουν δεν ξεπερνά τις 100.000 το κόμμα θα βρεθεί σε «δύσκολη θέση», ενώ το ίδιο περιοδικό χαρακτηρίζει «επιτυχή» τη συγκατοίκηση των δύο μεγάλων κομμάτων κάτω από τον Λουκά Παπαδήμο.

Κατά τα λοιπά διατυπώνει την άποψη ότι είναι μάλλον απίθανο για τη ΝΔ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία: Καίτοι ο αρχηγός του Αντώνης Σαμαράς είναι αλώβητος από το παρελθόν της παράταξης – δεδομένου ότι ανέλαβε το 2009- η απόφασή του να στηρίξει το νέο bailout θεωρείται από πολλούς ως στροφή 180 μοιρών και του στέρησε 4 με 5 ποσοστιαίες μονάδες από τα ποσοστά του.

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών εκτιμά – παραπέμποντας δε αναλυτές – ότι παρά την άνοδο των μικρών κομμάτων δεν θα συμβεί η θεμελιώδης αλλαγή και ότι η ΝΔ – ενισχυμένη από την πριμοδότηση 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα -θα διαμορφώσει τελικά μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.

Στην περίπτωση αυτή πολλοί υπουργοί θα έμεναν στη θέση τους, σημειώνει μεταξύ άλλων. Μπορεί ακόμα και ο κ. Παπαδήμος να πειστεί να μείνει, ίσως ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, κάτι που θα καθησύχαζε τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ίδια πορεία.