Στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται αναλυτικά και με ζοφερά χρώματα ο ECONOMIST, και σε δεύτερο, εκτενές άρθρο που δημοσιεύει σήμερα με τον εύγλωττο τίτλο An economy crumbles, στο οποίο αναφέρεται και στον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, ενδεχόμενο το οποίο το βρετανικό περιοδικό αφήνει ανοιχτό. Το πρώτο άρθρο του βρετανικού περιοδικού δημοσιεύθηκε χθες στο tvxs.gr

Ads

Με τόσες πολλές αβεβαιότητες η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ελπίζει ότι θα προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται ώστε να υπάρξει ανάπτυξη, σημειώνεται μεταξύ άλλων. Μέχρις ότου να κλείσει και να εφαρμοστεί η συμφωνία με τους ιδιώτες, η Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται ούτε στη συμφωνία για ένα δεύτερο bailout που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.

Ακόμα όμως και αν επιτευχθεί καταρχήν μία συμφωνία όσον αφορά τις ζημίες, υπάρχει το ενδεχόμενος αναγκαστικής αναδιάρθρωσης, γεγονός που θα μπορούσε να αναστατώσει περαιτέρω τόσο τους καταθέτες όσο και τις αγορές ομολόγων.

Επιπλέον, και –μετά τις ζημίες από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων -οι τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν και κανείς δεν θα μπορούσε να είναι βέβαιος ότι θα μείνουν σε ιδιωτικά χέρια.

Ads

Ο ECONOMIST επανέρχεται στο συγκεκριμένο άρθρο συνεχώς στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι ακόμα και για τους ίδιους τους Έλληνες, το μεγάλο πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία (σε ύφεση για πέμπτη συνεχιζόμενη χρονιά) είναι η αβεβαιότητα όσον αφορά την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Αυτή η αβεβαιότητα έχει κοστίσει στη χώρα το ¼ των τραπεζικών της καταθέσεων (από τον Νοέμβριο), γεγονός που με τη σειρά του έχει επιδεινώσει την κατάσταση όσον αφορά τη χορήγηση δανείων προς τα νοικοκυριά.

Παράλληλα – υπό αυτές τις συνθήκες – λίγοι είναι οι επενδυτές που είναι «αρκετά γενναίοι», ώστε να επιχειρήσουν να αναλάβουν μακροπρόθεσμα στοιχήματα στην ελληνική οικονομία.

Ελπίδες για ανάκαμψη μέσα στην επόμενη χρονιά -συνεχίζει- υπάρχουν, εξαρτώνται όμως σε μεγάλο βαθμό και από την επίτευξη της συμφωνίας όσον αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων, που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη, ενώ την ίδια στιγμή τις διαπραγματεύσεις περιπλέκουν περαιτέρω οι όλο και πιο ζοφερές διαγνώσεις όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών και η όλο και ασθενέστερη οικονομία, που καθιστά όλο και πιο δύσκολη την επίτευξη των αρχικών στόχων. Αυτό δε, την ίδια ώρα που η περιορισμένη ανάπτυξη και στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν βοηθά.

Ο ECONOMIST αναφέρεται επίσης αναλυτικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά την ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, για να καταλήξει ότι τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλα για να διορθωθούν άμεσα, άποψη που συνάδει και με την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι προκειμένου η ελληνική οικονομία να καταστεί ανταγωνιστική θα χρειαστεί περίπου μία δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο -προσθέτει- υπάρχουν κάποιες φωνές που τάσσονται υπέρ της επιστροφής της χώρας στη δραχμή, εξέλιξη για την οποία ωστόσο οι περισσότεροι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι δεν θα πρόσφερε και πολλά οφέλη, ενώ και η κοινή γνώμη είναι σαφώς υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ.