Δεν θα αναλωθώ στην καταγραφή και την κατάθεση ενός ακόμη τεκμηρίου, άλλης μίας εμπειρίας εξευτελισμού. Θα θέσω μερικά πρόχειρα ερωτήματα και σκόρπιες σκέψεις για προβληματισμό.

Ads

Το voucher του κ. Βρούτση διαψεύδοντας κάθε προσδοκία μάθησης παρέχει μία εμπειρία χαμηλότατου γνωστικού επιπέδου και επιμορφωτικού περιεχομένου. Με τη χρονομέτρηση άχρηστων δραστηριοτήτων παρακολούθησης συνόλου 100 διδακτικών ωρών, εθίζει τον ωφελούμενο (επιστήμονα) στη σπατάλη χρόνου σε άσκοπες δραστηριότητες για την απόκτηση του επιδόματος των 600 ευρώ. Θυμίζοντας περισσότερο δυστοπικό σενάριο βγαλμένο από επεισόδιο της σειράς Black Mirror. Παρά πραγματική επιμορφωτική δράση.

Και το τελευταίο φύλλο συκής έπεσε όταν αποκαλύφθηκε ότι η πρόχειρη κι επείγουσα τηλε-κατάρτιση δεν ήταν αναγκαιότητα για τη χορήγηση του επιδόματος. Είναι κυβερνητική επιλογή και πρόκριμα.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση έδειξε την απαξίωσή της για το επιστημονικό προσωπικό της χώρας. Διαιρώντας το χρόνο του σε χρονομερίδες και απαιτώντας να επιμορφωθεί. Το καλωσόρισε όμως -επ’ ευκαιρία- στη δυστοπική πραγματικότητα που έχει προετοιμαστεί και αντιμετωπίζουν χρόνια οι άνεργοι της χώρας -που επιμορφώνονται διαρκώς- ως δήθεν ωφελούμενοι.

Ads

Η πρόσβαση στο κοινωνικό κράτος στη νέα εποχή συνδέεται με τη σπατάλη χρόνου, με την αναγκαστική εμπλοκή σε bullshit activities. Θα ήταν ίσως cult, εάν δεν ήταν θλιβερό και δεν αφορούσε τις ζωές μας.

Η κυβέρνηση κατήγαγε πύρρειο νίκη σε βάρος των επιστημονικών κοινοτήτων και των επιστημονικών φορέων της χώρας που δεν κατάφεραν να αντιδράσουν επαρκώς και να αχθούν στο ύψος των περιστάσεων. Μέσα όμως από τη συνθήκη της τηλε-κατάρτισης δίνεται μία ουσιαστική ευκαιρία περισυλλογής γύρω από τις φαντασιώσεις της ελεύθερης και αυτορρυθμιζόμενης αγοράς.

Η ελληνική επιστημονική κοινότητα παρατηρεί από κοντά και ευκρινώς – αν και αποσβολωμένη – τη νέα ελληνική πραγματικότητα, όπως την έχουν εμπνευστεί φτωχοί συγγενείς της Σχολής του Σικάγο. Business as usual, εν είδη αστεϊσμού ή σαχλαμάρας, κλείνοντας το μάτι σε ημετέρους.

*Ο Μύρων Κάντερ-Μπαξ  είναι Δικηγόρος – Υποψήφιος Διδάκτωρ