Για τις δραματικές εξελίξεις στο κράτος Δικαίου και τη διαφθορά στην Ελλάδα καθώς και τη δίωξη της Ε. Τουλουπάκη, των δύο εισαγγελέων συνεργατών της και του πρώην αναπλ. υπουργού κ. Παπαγελλόπουλου, έστειλα την παρακάτω επιστολή. 
 
-προς την Διακομματική Επιτροπή κατά της διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου.
-την Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο επίτροπο για το κράτος Δικαίου
 
Αγαπητοί κυρία Γιούροβα και συνάδελφοι
 
Θέλω να σας πληροφορήσω για δύο δραματικές εξελίξεις που αφορούν το σκάνδαλο Novartis, το οποίο απασχολεί την Ελλάδα και επηρέασε αρνητικά τις τιμές των φαρμάκων για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.
 
Για την πολύκροτη υπόθεση, κατέθεσε στις 9 Μαρτίου στην Επιτροπή μας η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη, που ερευνούσε το σκάνδαλο. Όπως θα θυμάστε, ο θεσμός της εισαγγελίας διαφθοράς καταργήθηκε  από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ η κυρία Τουλουπάκη
βρέθηκε κατηγορούμενη από την πλειοψηφία που συγκροτούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τα δύο κόμματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.
 
Μαζί της κατηγορήθηκαν «για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση», οι δύο εισαγγελείς συνεργάτες της, ένας πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και δημοσιογράφοι που ερευνούσαν την υπόθεση.
 
Διαβάστε επίσης: Μεγάλο πρόστιμο των ΗΠΑ στη Novartis για τις πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα
 
Μετά από συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ, όπου είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, η Νovartis παραδέχθηκε την ενοχή της και υποχρεώθηκε να πληρώσει το χωρίς προηγούμενο ποσό των 350 εκατ $ για τις παράνομες πρακτικές στην Ελλάδα.
 
Στη συμφωνία με τις ΗΠΑ, η ελβετική εταιρεία αναγνωρίζει μεταξύ των άλλων ότι «δωροδοκούσε κυβερνητικό αξιωματούχο προκειμένου να επηρεάσει τις τιμές των φαρμάκων υπέρ της εταιρίας». Παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από την επίσημη παραδοχή της για εκτεταμένες πρακτικές διαφθοράς στη δική της χώρα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει αποζημίωση από τη Novartis.
 
Διαβάστε επίσης: Tα λεφτά μας πίσω
 
1. H παραποίηση του εγγράφου του FBI
 
Ενα από τα έγγραφα με τα οποία το αμερικανικό FBI προσπάθησε να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές για την εξιχνίαση του σκανδάλου, κατονομάζει ως εμπλεκόμενους σε δωροδοκία τον πρώην υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο και σε πρακτικές διαφθοράς τον ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα, έναν ακόμη αξιωματούχο στην Υγείας και έναν πολιτικό. Συγκεκριμένα αναφέρει:
 
«το 2012 η NVG (σ.σ. Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση».
 
Αλλά η επίσημη μετάφραση της αρμόδιας υπηρεσίας του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών από τα αγγλικά στα ελληνικά βρέθηκε παραποιημένη. Στη μετάφραση αυτή η οποία θα χρησιμοποιείτο στη δικογραφία (τα ελληνικά δικαστήρια δέχονται μόνο επίσημες μεταφράσεις από το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Εξωτερικών) είχαν απαλειφθεί τα τέσσερα ονόματα, ενώ το όλο κείμενο έχει αλλοιωθεί ώστε να διασκεδαστεί κάθε έννοια σκανδάλου.
 
-ενώ το πρωτότυπο αναφέρει ότι ο  παραπάνω πρώην υπουργός «εισήγαγε» δύο φάρμακα της Novartis  στη μετάφραση αναφέρεται ότι τα δύο φάρμακα «εισήχθησαν» γενικά και αόριστα.
 
-Το έγγραφο του FBI κάνει λόγο για «ξεπλυμένα»  χρήματα, αλλά στα ελληνικά έχει μεταφραστεί ως «νομιμοποιημένα».
 
Το υπουργείο Εξωτερικών απέδωσε το θέμα σε λάθος του μεταφραστικού τμήματος. Αλλά η αρμόδια μεταφράστρια δήλωσε στον τύπο ότι είχε παραδώσει το έγγραφο με τα ονόματα και χωρίς καμία αλλοίωση.
 
ΔΙαβάστε επίσης: Αλλοίωση εγγράφου του FBI: ποιος είναι ο εγκέφαλος κύριε Δένδια;
 
2. Δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη για κακούργημα.
 
Τέλος προχθές, 14 Ιουνίου,  η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου περί ποινικής ευθύνης υπουργών ( στην Ελλάδα προβλέπεται ειδική νομοθεσία που ουσιαστικά προστατεύει τους υπουργούς) πρότεινε την παραπομπή σε δίκη «για κατάχρηση εξουσίας» σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση της Novartis , τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, την  Ελένη Τουλουπάκη, καθώς και τους δύο εισαγγελείς συνεργάτες της.
 
Πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην ΕΕ:  μια εισαγγελέας και οι συνεργάτες της που προσπάθησαν να εξιχνιάσουν ένα μεγάλο σκάνδαλο, βασισμένοι σε ντοκουμέντα και σε καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος βρίσκονται κατηγορούμενοι. Η υπόθεση είναι χαρακτηριστική για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα όπως και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και αξίζει της προσοχής σας.
 
Με εκτίμηση
 
Στέλιος Κούλογλου
ευρωβουλευτής, μέλος του προεδρείου της Διακομματικής Επιτροπής κατά της διαφθοράς.