Κάθε τόσο ένα άρθρο με φωτογραφίες παιδιών-σκλάβων, ας πούμε από τα ορυχεία του Κονγκό ή ένα video που γίνεται viral στο διαδίκτυο κι ο κόσμος πέφτει από το αφράτο σύννεφό του. Σκλάβοι στον 21ο αιώνα; Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους της εποχής μας είναι ότι η δουλεία αποτελεί παρελθόν. Ένας δεύτερος μύθος είναι ότι η δουλεία αφορά μόνο τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ads

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας [International Labour Organisation– ILO], περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα, είναι σύγχρονοι σκλάβοι. Μορφές δουλείας θεωρούνται η καταναγκαστική εργασία, η παιδική εργασία, ο εξαναγκαστικός γάμος ανήλικων κοριτσιών, το trafficking και γενικά το εμπόριο λευκής σαρκός, η διακίνηση των λαθρομεταναστών. Δεν είναι μικρό το ποσοστό σύγχρονων -κυρίως σεξουαλικών- σκλάβων που υπηρετούν κάποιο είδος τοπικής παράδοσης στη χώρα τους. Εκεί όμως που η δουλεία γίνεται μπίζνα είναι στην περίπτωση που η εκμετάλλευση αφορά κυρίως μορφές εργασίας όπου ο εργαζόμενος-σκλάβος όχι μόνο δεν μπορεί να διεκδικήσει στοιχειώδη δικαιώματα ή βελτίωση συνθηκών εργασίας αλλά ακόμη χειρότερα, δεν μπορεί ούτε καν να παραιτηθεί από την “εργασία”-γαλέρα αφού δέχεται απειλές για τη σωματική του ακεραιότητα, εκβιασμούς, βία, εξευτελισμούς. Η κατάχρηση εξουσίας σε όλο της το «μεγαλείο».

Ο οδηγός παγκόσμιας δουλείας [www.globalslaveryindex.org] κατατάσσει τις περισσότερες χώρες ανάλογα με το ποσοστό επί του πληθυσμού τους. Για το 2016 , τα πρωτεία κρατάει η Βόρεια Κορέα, δεύτερο το Ουζμπεκιστάν, τρίτη η Καμπότζη, στην τέταρτη θέση η Ινδία, στις υπόλοιπες θέσεις μέχρι να κλείσει η πρώτη δεκάδα, συνωστίζονται το Κονγκό μαζί με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Σουδάν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Ιράκ, την Υεμένη και τη Συρία, η Μαυριτανία, η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Η Ελλάδα κατατάχθηκε 32η στις 167 χώρες.

Τι γίνεται στο «πολιτισμένο» δυτικό κόσμο; Σύμφωνα με το site antislavery, 13.000 άνθρωποι είναι σε καθεστώς δουλείας στη Μεγάλη Βρετανία. Σήμερα. Τα θύματα προέρχονται από τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Νιγηρία, το Βιετνάμ. Πώς καταντούν σύγχρονοι σκλάβοι; Με τον γνωστό τρόπο: το υποψήφιο θύμα έρχεται από τη φτωχή χώρα του με σκοπό να εργαστεί και ο διακινητής του παίρνει το διαβατήριο και το υποχρεώνει να δουλέψει σε διακίνηση ναρκωτικών ή να μπει στην πορνεία ή ακόμη και να πουληθεί σε κάποιον για να γίνει οικιακός σκλάβος/α για όλες τις δουλειές.

Ads

Όσο περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στο φως για τη σύγχρονη δουλεία, τόσο η ντροπή εξαπλώνεται πάνω από ολόκληρο τον κόσμο… Γύρω στα 40.3 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σύγχρονοι σκλάβοι, ανάμεσα σε αυτούς 24,9 σε καταναγκαστική εργασία και 15,4 σε εξαναγκαστικό γάμο. Tο ποσοστό σύγχρονων σκλάβων υπολογίζεται σε 5,4 θύματα ανά 1.000 άτομα.

1 στα 4 θύματα σύγχρονων σκλάβων είναι παιδιά.

Από τα 24.9 εκατομμύρια άτομα που είναι παγιδευμένα στην καταναγκαστική εργασία, τα 16 εκατομμύρια άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στον ιδιωτικό τομέα, πολλοί από αυτούς στη γεωργία [φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού], 4,8 εκατομμύρια στη βρώμικη μπίζνα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης [από την Ινδία και τις Φιλιππίνες έως την πολιτισμένη Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η καταναγκαστική πορνεία είναι παντού] και 4 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν την εκμετάλλευση και τη δουλεία που επιβάλλεται από το ίδιο τους το κράτος [δουλεία με το…βαμβάκι στο Ουζμπεκιστάν].

Το γυναικείο φύλο αποδεικνύεται το αδύνατο σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική εκμετάλλευση.

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της δουλείας η 2α Δεκεμβρίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προσπαθεί με μια μεγάλη καμπάνια [ https://50forfreedom.org], να διαδώσει ένα Πρωτόκολλο για τη μείωση [αν όχι την εξάλειψη] της καταναγκαστικής εργασίας, μίας από όλες τις μορφές δουλείας. Στόχος του Οργανισμού είναι να καταφέρει να κάνει τουλάχιστον 50 χώρες να υπογράψουν το Πρωτόκολλο μέχρι το 2018. Αυτά ενώ διανύουμε τον τελευταίο μήνα του 2017.

Πηγή: Βigbusiness