Οι σύμβουλοι ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ τού είχαν γράψει ένα καθαρό και σαφές μήνυμα ενώ ετοιμαζόταν να τηλεφωνήσει στον Βλαντίμιρ Πούτιν: «ΟΧΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ». Όμως ο αμερικανός πρόεδρος αγνόησε τη σύσταση και την Τρίτη συνεχάρη τον ρώσο ομόλογό του για τη νίκη του, παρά τις καταγγελίες για παρατυπίες και την απαγόρευση της συμμετοχής του βασικού του αντιπάλου.

Ads

Το μήνυμα των συμβούλων του, που διέρρευσε στην Ουάσινγκτον Ποστ, αποκαλύπτει τη διπλή γραμμή που υπάρχει στην κυβέρνηση Τραμπ σε σχέση με τον Πούτιν: η κυβέρνηση είναι αποφασιστική, ο πρόεδρος είναι συμφιλιωτικός. Η κυβέρνηση έχει στείλει όπλα στην ουκρανική κυβέρνηση, έχει απευθύνει προειδοποιήσεις για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Πούτιν, έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα για τις παρεμβάσεις της στις εκλογές του 2016 και την έχει κατηγορήσει ότι βρίσκεται πίσω από τη χημική επίθεση εναντίον ενός πρώην κατασκόπου στη Βρετανία. Ο πρόεδρος όμως ουδέποτε έχει επικρίνει τον Πούτιν. Δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ με σαφήνεια ότι η Ρωσία τον βοήθησε να εκλεγεί πρόεδρος. Ούτε έχει καταγγείλει την ευθύνη της Μόσχας για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Η στάση αυτή έχει προκαλέσει σφοδρές κριτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι συνεπής με τον εαυτό του. Τα τελευταία χρόνια δεν παραλείπει να εκφράζει τον θαυμασμό του για τον Πούτιν, τον οποίο θεωρεί έναν ισχυρό ηγέτη που εκπληρώνει τους στόχους του. Δεν έχει μιλήσει ποτέ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία ούτε έχει επικρίνει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική σε ηγέτες συμμαχικών χωρών όπως η Γερμανία ή η Βρετανία ούτε βέβαια να είναι σκληρός με αντιπάλους του όπως το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα.

Ads

Σε μια προσπάθεια να εξηγηθεί αυτή η στάση, δεν έχουν λείψει και οι θεωρίες συνωμοσίας. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε αυτή την εβδομάδα, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν υποστήριξε πως ίσως οι Ρώσοι να «κρατούν» από κάπου τον Τραμπ. Συχνός επικριτής του αμερικανού προέδρου, ο Μπρέναν διηύθυνε τις μυστικές υπηρεσίες όταν ήρθε στην επιφάνεια μια έκθεση ενός βρετανού πρώην κατασκόπου που ανέφερε ότι η Ρωσία διαθέτει ενοχοποιητικές πληροφορίες για τον Τραμπ, όπως νύχτες με πόρνες στη Μόσχα. Οι κατηγορίες αυτές έχουν διαψευστεί, τροφοδοτούν όμως όλων των ειδών τα σενάρια.

Οι σύμμαχοι του Τραμπ υποστηρίζουν μια άλλη εκδοχή: ότι η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει αποφασιστικότητα απέναντι στον Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος καλλιεργεί την προσωπική του σχέση προκειμένου να προσεγγίζει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο ίδιος ο Τραμπ δικαιολόγησε το συγχαρητήριο τηλεφώνημά του λέγοντας ότι «το να έχεις καλή σχέση με τη Ρωσία είναι καλό πράγμα» και ότι το ίδιο έκαναν και οι προκάτοχοί του. Τη φράση αυτή την έχει επαναλάβει πολλές φορές, χωρίς ποτέ να απαντήσει στο βασικό ερώτημα: γιατί δεν έχει ασκήσει ποτέ κριτική στον Πούτιν;

(*) Ο Χοάν Φάους είναι ανταποκριτής της El Pais στην Ουάσινγκτον

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais