Τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν θεμελιώδη αξία και φάρο για τον προοδευτικό κόσμο. Δε μας κάνει λοιπόν εντύπωση που η Νέα Δημοκρατία τα απαξιώνει διαρκώς και ασχολείται μαζί τους μόνο επιφανειακά και ψηφοθηρικά. 

Ads

Οι εκλογές τελείωσαν. Το φιλελεύθερο και προοδευτικό προσωπείο της ΝΔ (για εξωτερική κατανάλωση) μπήκε στο πατάρι και θα ξαναβγεί στην επόμενη προεκλογική περίοδο. Ως τότε, με την ασφάλεια που της παρέχουν τα συστημικά ΜΜΕ, συνεχίζει ανενόχλητη να αδιαφορεί για τις κοινωνικές ομάδες που 

1) δεν αποτελούν αρκετά μεγάλη δεξαμενή ψήφων και

2) ενοχλούν την αισθητική και τις αντιλήψεις των ψηφοφόρων της και μεγάλου μέρους των στελεχών της

Ads

Χθες, το μαύρο μέτωπο της ελληνικής Βουλής – διότι δεν μιλάμε μόνο για τη Νέα Δημοκρατία – καταψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 5 παρ. 2 και την πρόταση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τροποποίηση του άρθρου ώστε να προστεθεί το φύλο, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου. 

Να θυμίσουμε ότι το άρθρο στην παρούσα μορφή του αναφέρει ότι «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Eλληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων».

Η γενική έννοια «όλοι» επαρκεί για τους 177 βουλευτές που καταψήφισαν ή ψήφισαν «παρών». Δε χρειάζεται να περιπλακούν τα πράγματα περαιτέρω, με ονομαστική αναφορά στις ομάδες που μέχρι και σήμερα πλήττονται και στερούνται στην πράξη, στην καθημερινότητα και τη ζωή, ίσων δικαιωμάτων και προστασίας. Τις ομάδες που υφίστανται εκμετάλλευση και κακοποίηση από τους «κανονικούς»… 

Οι καθημερινές καταγγελίες για κακοποίηση, κακομεταχείριση, ρατσισμό, bullying, τα καθημερινά περιστατικά αυτοκτονιών και τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι εξαιτίας του κοινωνικού αποκλεισμού και της έλλειψης κρατικής προστασίας, δεν αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση και τους ουραγούς της. 

Μπροστά στις συντηρητικές αντιλήψεις και τη μηδενική ανοχή της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της στο διαφορετικό, οι ευρωπαϊκές οδηγίες και ο Χάρτης Θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ δεν έχουν καμία σημασία.

Σε μια χώρα που – στην πράξη – ακόμα και αυτά, τα εγγυημένα δικαιώματα, παραβιάζονται καθημερινά από μερίδα Ελλήνων πολιτών που συμβάλλουν στην κοινωνική περιθωριοποίηση αλλοεθνών, αλλοδαπών και αλλόθρησκων – σε μια χώρα που η κυβερνώσα δεξιά ξαναμιλά για ξερονήσια – δε θα έπρεπε να μας εκπλήσσει που τα παραπάνω αγνοούνται. 

Η οπισθοδρόμηση στον τομέα των δικαιωμάτων συντελείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Εκεί που άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν, καινοτομούν και τροποποιούν το Σύνταγμά τους ώστε να γίνει όσο πιο συμπεριληπτικό γίνεται, η Ελληνική Κυβέρνηση αγνοεί μια σειρά από κοινωνικές ομάδες και αίρει, με την ανοχή της σε ρατσιστικά κρούσματα και την πολιτική που χαράσσει, την προστασία στις ομάδες εκείνες που προστατεύονταν από το υπάρχον άρθρο. 

Μετά τον εργασιακό Μεσαίωνα που επαναφέρει με συνοπτικές διαδικασίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζει το έδαφος και για δικαιωματικό Μεσαίωνα. Πραγματικά, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να μας εκπλήσσει δεν είναι η καταψήφιση της τροποποίησης, αλλά το ότι δεν υπερψήφισαν τροποποίηση «προς τα πίσω»…