Πρώτο θέμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο διεθνώς είναι η ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα από τον Λουκά Παπαδήμο, μετά από διακομματικές συζητήσεις τριών ημερών. Την είδηση για τον “διορισμό” του νέου πρωθυπουργού προτάσσουν τα ξένα έντυπα, πολλά εκ των οποίων σκιαγραφούν και το προφίλ του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ. Καταιγισμός σχολίων από αναγνώστες.

Ads

 
Η βρετανική Guardian γράφει στο κεντρικό άρθρο της: «Ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση: ο Παπαδήμος νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας», ενώ σχολιάζει «ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι δημοφιλής στην Ευρώπη-αλλά ο ελληνικός λαός είναι χαρούμενος; ». Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τα άρθρα της εφημερίδας σχετικά με τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, ακολουθεί πληθώρα σχολίων, συχνά δηκτικών,  από αναγνώστες. Ενδεικτικά μερικά από αυτά: «Κυβέρνηση τεχνοκρατών; Αυτό είναι το νέο όνομα για το καθεστώς δικτατορίας» ,και «η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει κάνει τη… Νανά Μούσχουρη πρωθυπουργό.Θα μπορούσε να απειλήσει ότι θα τραγουδήσει αν δεν κάνουν ό,τι λέει.Ο Ντέμης Ρούσσος μπορεί να είναι αναπληρωτής της».

Το βρετανικό δίκτυο BBC μεταδίδει με τη σειρά του: «Ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας μετά από μέρες διαπραγματεύσεων» και «η Ελλάδα επιτέλους συμφωνεί σε μεταβατικό πρωθυπουργό». Ενδεικτικά και εδω είναι κάποια σχόλια αναγνωστών, όπως «ένας πρώην άνθρωπος της ΕΚΤ για να οδηγήσει την Ελλάδα σε λύση από αυτή την κατάσταση; Έλα τώρα»,  οι τράπεζες όντως ρυθμίζουν το κόσμο» και «”είμαι πεπεισμένος οτι τα προβλήματα θα λυθούν”, το ερώτημα είναι ”με ποιό κόστος;».
 
« Λουκάς Παπαδήμος , ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας» αναφέρει η γαλλική Le Figaro η οποία στον υπότιτλο σημειώνει « Ο Λουκάς Παπαδήμος έχει εργαστεί στο πλευρό του Ζαν Κλόντ Τρισέ ως αναπληρωτής διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας γεγονός που τον καθιστά αξιόπιστο στα μάτια των πιστωτών της Ελλάδας.»
 
Ο τίτλος της Le Monde στη διαδικτυακή της έκδοση είναι: « Ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος  πρωθυπουργός».
 
Η αμερικανική Washington Post γράφει: «Ο οικονομολόγος Παπαδήμος θα ηγηθεί της  ελληνικής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», ενώ και οι New York Times σημειώνουν: « Η Ελλάδα επιλέγει πρωθυπουργό, μετά από μέρες ”αγώνα”.
 
 «Το πέτυχαν με την τέταρτη», είναι ο τίτλος της ισπανικής εφημερίδας El Pais, ενώ η ιταλική La Stampa τονίζει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος θα ηγηθεί της Ελλάδας μέχρι τον Φεβρουάριο.