Ο ισχυρισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ότι δήθεν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη θνησιμότητα όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, συνιστά τον ορισμό των fake news.

Ads

Ο αναληθής δηλαδή αυτός ισχυρισμός αποτελεί τον ορισμό των ψευδών ειδήσεων για την πανδημία, με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης για ένα σοβαρό ζήτημα από το οποίο εξαρτάται η υγεία και η ζωή των πολιτών.

Το γεγονός ότι οι πλέον ειδικοί, νοσοκομειακοί γιατροί και διευθυντές Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, βγήκαν και διέψευσαν αμέσως τον πρωθυπουργό δημοσίως, δεν αρκεί για να αποκαταστήσει τη μεγάλη ζημιά που γίνεται κάθε φορά που ένας κυβερνητικός, αξιοποιώντας το κύρος της θέσης του και κρυμμένος πίσω από το ακαταδίωκτο της πολιτικής του ασυλίας, αλλά και πίσω από την κάλυψη που παρέχουν στην κυβέρνηση τα ΜΜΕ, παραπλανά την κοινή γνώμη, διαστρεβλώνοντας την επιστημονική αλήθεια.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την επιστημονική αλήθεια και διαδίδει ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία.

Ads

Από τον Πέτσα με τα «πεταμένα λεφτά» στις ΜΕΘ και από τον Γεραπετρίτη με τους θανάτους που αυξάνουν όσο αυξάνουν οι ΜΕΘ, μέχρι τον Σκέρτσο με το «πολυτελές» ΕΣΥ που δεν το χρειαζόμαστε και με τους ανεμβολίαστους αστυνομικούς που αποτελούν τη μόνη πληθυσμιακή ομάδα για την οποία δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταδίδουν τον επικίνδυνο ιό στον πληθυσμό και βέβαια με κορύφωση τους ισχυρισμούς του ίδιου του πρωθυπουργού από βήματος Βουλής για τη θνησιμότητα όσων διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, η προσπάθεια είναι πολύ σαφής και πολύ συγκεκριμένη.

Πίσω από τα fake news που συστηματικά υποτιμούν τις επενδύσεις στο ΕΣΥ και απαξιώνουν τη συμβολή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη μείωση των θανάτων από COVID, κρύβεται η διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλλάξει τον εαυτό της από τις ευθύνες που τη βαραίνουν για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ εδώ και κοντά δύο χρόνια που ζούμε με την απειλή της πανδημίας.

Το ακόμη χειρότερο με αυτές τις δηλώσεις είναι ότι η παραπλάνηση δεν γίνεται από άγνοια. Λόγω της θέσης τους οι υψηλά ιστάμενοι στην ιεραρχία της διοίκησης του κράτους, υπουργοί και πρωθυπουργός, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν γνωρίζουν την αλήθεια για όσα ψευδώς ισχυρίζονται.

Είναι σαφές ότι υπάρχει σκοπιμότητα, καθώς πίσω από τα fake news που η ίδια η κυβέρνηση διαδίδει για την πανδημία, κρύβεται η ανάγκη να μεταφερθούν αλλού οι τεράστιες ευθύνες που την βαραίνουν για τις πράξεις και τις παραλείψεις της για την κακή διαχείριση της πανδημίας, που οδηγεί σε εκατόμβες καθημερινών θανάτων.

Την ώρα όμως που πρωθυπουργός και οι υπουργοί αγωνιωδώς προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο για να παραπλανήσουν τους πολίτες και για να απαλλάξουν τους εαυτούς τους από τις εγκληματικές ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στα νοσοκομεία, οι διεθνείς αξιολογήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας σε διάφορες χώρες στον κόσμο και την Ευρώπη «καίνε» την κυβέρνηση.

Κυρίως γιατί οι διεθνείς οργανισμοί, μακριά από λίστες Πέτσα και κυβερνητικές επιρροές, κατά τεκμήριο είναι αντικειμενικοί και αξιόπιστοι.

Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του γνωστού αμερικανικού πανεπιστημίου John Hopkins, η οποία δημοσιεύει καθημερινά στοιχεία για την πορεία της νόσου COVID19 σε ολόκληρο τον κόσμο, η Ελλάδα βρίσκεται ουραγός, στη 12η χειρότερη θέση στον πλανήτη, όσον αφορά στον δείκτη του αριθμού των θανάτων ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα (Διάγραμμα 1).

Με σχεδόν 2 στα 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα να οδηγούνται στον θάνατο, η χώρα μας κατατάσσεται στη 12η θέση από το τέλος, μεταξύ των 20 κρατών με τη χειρότερη διαχείριση της πανδημίας. Ευρισκόμενη σε χειρότερη θέση από τις Φιλιππίνες, την Τσεχία, την Ινδία και την Τουρκία, που επίσης βρίσκονται στη λίστα των 20 χειρότερων χωρών, πιο ψηλά όμως από την Ελλάδα.

image

Διάγραμμα 1. Η Ελλάδα στην 12η χειρότερη θέση στον κόσμο ως προς τη θνησιμότητα ανά 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Κι ακόμη, σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση του πανεπιστημίου John Hopkins η Ελλάδα βρίσκεται με 170,15 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους στην 14η χειρότερη θέση στον κόσμο (Διάγραμμα 2). Ευρισκόμενη και πάλι ανάμεσα στις 20 χώρες με τη χειρότερη διαχείριση της πανδημίας, σε χειρότερη θέση από τριτοκοσμικές χώρες όπως το Ιράν, την Τουρκία, τις Φιλιππίνες, την Ινδία και το Βιετνάμ που κλείνουν τον κύκλο των 20 χειρότερων χωρών, ως προς το πλήθος των θανάτων ανά πληθυσμό, εξ αιτίας της πανδημίας.

image

Διάγραμμα 2. Η Ελλάδα στην 14η χειρότερη θέση στον κόσμο ως προς τη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους

Και σαν να μην έφτανε αυτή η κατρακύλα της Ελλάδας στις χειρότερες θέσεις στον πλανήτη όσον αφορά στο δείκτη θνησιμότητας τόσο ως προς τα διαγνωσμένα κρούσματα, όσο όμως και ως προς το σύνολο του πληθυσμού, έρχονται στην ίδια διεθνή αξιολόγηση και τα συγκριτικά στοιχεία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για να επιβεβαιώσουν τη μεγάλη θνησιμότητα στην Ελλάδα.

Η οποία εμφανίζει διπλάσιο αριθμό επιβεβαιωμένων θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού την τελευταία βδομάδα σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης.

image

Διάγραμμα 3. Η Ελλάδα έχει την τελευταία βδομάδα διπλάσιο αριθμό επιβεβαιωμένων θανάτων ανά εκ πληθυσμού από την πανδημία, σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε.

Ματαιοπονούν λοιπόν κυβέρνηση και πρωθυπουργός διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία. Η αλήθεια προκύπτει αβίαστα από τις διεθνείς αξιολογήσεις, στις οποίες φαίνεται καθαρά η μεγάλη θνησιμότητα στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κράτη τόσο της Ευρώπης, όσο όμως και του πλανήτη, ως αποτέλεσμα των ολέθριων επιλογών της κυβέρνησης στην υπόθεση της διαχείρισης της πανδημίας.