«Πολίτες με αξιοπρέπεια» είναι ο τίτλος διαδικτυακής εκδήλωσης που έγινε στις 12 Απριλίου με σκοπό, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις στα ΜΜΕ, την προώθηση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέδρου για πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.

Ads

Στην συζήτηση, εκτός από τον κ. Λοβέρδο συμμετείχαν  και ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας συγγραφέας-δρ.κοινωνιολογίας, ένας ορθοδοντικός κι ένας συνταγματολόγος. O κ. Λοβέρδος εμφανίζεται λοιπόν σήμερα ως … προαγωγός της αξιοπρέπειας και η είδηση για τις πολιτικές του φιλοδοξίες διανθίζεται με κάποια σχόλια για τις εσωκομματικές (αν)ισορροπίες του ΚΙΝΑΛ.  Όμως, κάτι λείπει από αυτήν την παράσταση.

Λείπει, ή καλύτερα κουκουλώνεται και ξεπλένεται, το γεγονός ότι πριν από εννέα χρόνια ο ίδιος άνθρωπος, ο Ανδρέας Λοβέρδος πρωτοστάτησε στην “υγειονομική” εκστρατεία που οδήγησε στην διαπόμπευση των«οροθετικών».

Προσέξτε, λέμε απλά οι «οροθετικές», χωρίς άλλο προσδιορισμό, λες και όλη η ύπαρξη αυτών των γυναικών εξαντλείται στο στίγμα που τους κόλλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και όντως αυτό έγινε κι αυτό είναι κατόρθωμα του κ. Λοβέδρου – και του κ. Χρυσοχοΐδη και του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνης της περιόδου. Άραγε τι θα έλεγε γι’ αυτό ο συγγραφέας-δρ. (ντροπή-της-)Κοινωνιολογίας;

Ads

Πολλές λέξεις – αίσχος, αθλιότητα, βαρβαρότητα, όνειδος, κατάπτυστη ενέργεια, πολιτικός κυνισμός – έχουν χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσουν αυτό που ξεκίνησε ο κ. Λοβέρδος. Όμως, πάλι κάτι λείπει. Εγώ τουλάχιστον, νιώθω ότι οι λέξεις, όσο βαριές κι αν είναι, κάνουν μισή δουλειά. Το κακό, η βία, η οδύνη πολύ συχνά ξεπερνούν την γλώσσα, οι λέξεις εξημερώνουν και κάνουν πιο εύπεπτο τον πόνο των άλλων. Η γλώσσα γίνεται  εργαλείο του δυνάστη:  ” … επαναλαμβανόμενα ψεύδη, κακοήθειες και διαστρεβλώσεις που συνειδητά αναπαράγονται και δηλητηριάζουν τις ψυχές των ανθρώπων, δεν μπορώ παρά να επικαλούμαι τα γεγονότα, τα επισήμως πιστοποιημένα και να εξεγείρομαι. Ως εδώ πια με το ‘εμπόριο’ του ανθρώπινου πόνου!

Ως εδώ με τη συκοφαντία που κάποιοι ακούσια, αρκετοί εσκεμμένα, ανακυκλώνουν! Η αλήθεια είναι αποτυπωμένη …” διακηρύσσει με περίσσεια ευγλωττία ο κ. Λοβέρδος εναντίον αυτών που τον εγκαλούν.

Σήμερα ο κ. Λοβέρδος μιλά για αξιοπρέπεια και δίπλα του υπάρχουν άτομα πρόθυμα να συνδράμουν στον εξευτελισμό της. Μετά τον Μάιο του 2012, η λέξη αξιοπρέπεια δίπλα στο όνομα Ανδρέας Λοβέρδος είναι κακό αστείο, είναι προσβολή, είναι ο ορισμός του αμοραλισμού. Μετά τον Μάιο του 2012, κάθε αναφορά στον Ανδρέα  Λοβέδρο οφείλει να υπενθυμίζει τον ρόλο του ως ενορχηστρωτή της διαπόμπευσης των «οροθετικών». Η λήθη, η παράλειψη, η αποσιώπηση μας κάνει συνένοχους – τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. 

Ο Κώστα Γκούνης, διδάσκει Ανθρωπολογία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.