Οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει, περισσότερο από δύο χρόνια, για τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης φαίνεται να κορυφώνονται. Το συνέδριο προσδιορίστηκε για τον Μάρτιο και ήδη ορίστηκε ο οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου του νέου κόμματος. Η Φώφη Γεννηματά τράβηξε το κάρο, πολλές φορές ρισκάροντας, και μαζί της ο Θ. Θεοχαρόπουλος αλλά και στελέχη του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου.

Ads

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λένε πολλοί. Όμως, αν και έχουμε περάσει την αρχή προ πολλού, τα μεγάλα θέματα είναι μπροστά μας. Και δεν λέω προβλήματα γιατί η πολιτική αντιπαράθεση όταν γίνεται σε επίπεδο ιδεών και θέσεων είναι υγιής.

Θα φτάσουμε λοιπόν στο συνέδριο και εκεί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς εκφράζουμε. Και για να ακριβολογώ στο Συνέδριο του Κόμματος θα καθοριστεί το πολιτικό μας ιδεόγραμμα.

Έχω πεί και έχω γράψει ότι φαντάζομαι την κεντροαριστερά ως κάτι νέο. Άφθαρτο. Με ανοιχτές τις πόρτες σε πρόσωπα και ιδέες. Με αυτόνομη και όχι ετεροκαθοριζόμενη πολιτική δράση.

Ads

Με συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις για την ανάπτυξη και το το ρόλο του Κράτους. Μια κεντροαριστερά με μέτωπο στο νεοφιλελευθερισμό και τον λαικισμό αλλά με ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια στην αριστερά.

Ειλικρινά με στεναχωρεί όταν βλέπω στελέχη της νέας παράταξης να αναπαράγουν το παλιό, να χαριεντίζονται πολιτικά με την συντήρηση και να ονειρεύονται την υπουργοποίηση τους της μέσω της συγκυβέρνησης με τη Δεξιά. Θεωρώ τη συμπεριφορά αυτών των στελεχών οπορτουνιστική και δεν έχω διστάσει να πω ότι ο αμοραλισμός τους οδηγεί το κίνημα σε εκλογική πίεση.

Ο μονομέτωπος αγώνας στελεχών της κεντροαριστεράς κατά του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνάδει με την πλούσια ιστορία του πολιτικού χώρου που ξεκινάει από το ριζοσπαστικό κέντρο και φτάνει μέχρι την ανανεωτική αριστερά.

Και μέσα στο συνέδριο του κόμματος θα προσπαθήσω να πείσω τους συντρόφους μου ότι πρέπει να πάμε μπροστά και αριστερά. Διαφωνώ με τους συνοδοιπόρους μου που μιλούν για κέντρο και γενικά και αόριστα για φιλελευθερισμό, αλλά μ’ αυτούς έχω ανοιχτό πολιτικό μέτωπο. Με εκείνους όμως που έχουν δυσδιάκριτες διαφορές με τη δεξιά και που συμπεριφέρονται σαν επαγγελματίες υπουργοί που απλώς έχουν μείνει για λίγο…άνεργοι, νομίζω ότι δεν μπορώ να βρω κανένα κοινό σημείο.

Έγραψα ότι πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος με την Αριστερά. Ότι πρέπει να μιλάμε. Οι επιθέσεις που δέχθηκα από συντρόφους ήταν στα όρια του ψεκασμού. Επιμένω. Είμαι με τις δυνάμεις που στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς θα δώσουν αγώνα για την υπερίσχυση των αριστερών απόψεων. Αυτό σημαίνει για όσους βλέπουν την μεγάλη εικόνα του αύριο της κεντροαριστεράς ένα μαραθώνιο αντιπαράθεσης. Η μεγάλη κεντροαριστερά είναι το νέο που θα προκύψει μέσα απο συγκρούσεις ακόμη και πολεμικές αλλά με διάλογο όλων των φορέων που την αποτελούν.

Το νέο κόμμα που φτιάχνουμε δεν θα γίνει ακολούθημα κανενός. Διαφορετικά θα βρεθεί να παλεύει σε μονοψήφια ποσοστά, χωρίς να μπορεί να παίξει ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.

Ο μονομέτωπος αγώνας που κάνουν ορισμένα στελέχη μας κατά του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι είναι καταστροφικός για το νέο που ξεκινάμε. Δίνουν την εντύπωση της ουράς της Συντήρησης.

Ο νέος φορέας, όπως τελικά και να ονομασθεί, θα πρέπει να εμφορείται από τις σύγχρονες αριστερές και ανανεωτικές απόψεις. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βαφτίσει το κρέας ψάρι και τον νεοφιλελευθερισμό- βασικό μας αντίπαλο ? πρόοδο.

Διάλογος με την Αριστερά τώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ