Η κοινωνία και ο τόπος αναζητούν ένα καινούργιο σημείο εκκίνησης, μια διαφορετική αφήγηση για το παρόν και το μέλλον. Η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία αλλά αναπόφευκτο αποτέλεσμα του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, με την πρόσθετη επιβάρυνση μιας διεφθαρμένης, ατελέσφορης και ιδιοτελούς πολιτικής και κρατικής διοίκηση. Κανείς προοδευτικός πολίτης δεν μπορεί να ανεχθεί την καταβαράθρωση των δημοκρατικών αξιών, των κόπων μιας ζωής, των εργασιακών και προνοιακών κατακτήσεων στο όνομα μιας δήθεν διάσωσης της χώρας μας που αντιστρατεύεται, εκτός από τη χειμαζόμενη κοινωνία, και την κοινή λογική. Ταυτόχρονα, κανείς προοδευτικός πολίτης δεν εννοεί να επιστρέψουμε ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία στην προ κρίσης κατάσταση: μιας στρεβλής, μη βιώσιμης και αδιέξοδης «ανάπτυξης», μιας δανεικής όσο και τεχνητής «ευημερίας». Ενός μοντέλου βίου που οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης ονόμασαν «ανάπτυξη», ενώ στην πράξη σημαίνει ότι η μισή ανθρωπότητα πεθαίνει της πείνας και η άλλη μισή κάνει δίαιτα – και που τελικά οδήγησε στη μαζική ανεργία και την κοινωνική απαξίωση.

Ads

      
Εμείς που συνυπογράφουμε το παρόν – πολίτες με διαδρομή σε οικολογικά κινήματα βάσης, σε κόμματα της Αριστεράς, σε πανεπιστήμια όσο και στις γειτονιές – νιώθουμε καθήκον και ανάγκη να συμμετάσχουμε σε αυτή τη δύσκολη, συλλογική προσπάθεια για τη διαμόρφωση ενός προοδευτικού κοινωνικού και οικολογικού προτάγματος που θα απαντά στην ολομέτωπη επίθεση του νεοφιλελευθερισμού. Συνοπτικά, προτάσσουμε ως βασικές Οικοαριστερές αρχές τα εξής:
  

  • Την αδήριτη ανάγκη για μια άλλη ανάπτυξη, με προτεραιότητα στο τοπικό και το βιώσιμο, πάντοτε με περιβαλλοντική λογική: στροφή στις ήπιες, ανανεώσιμες μορφές ενέργειας χωρίς βιασμό του περιβάλλοντος· ορθολογική, κοινωνικά ωφέλιμη και περιβαλλοντικά βιώσιμη διαχείριση του επείγοντος προβλήματος των απορριμμάτων· επιστροφή στη βιώσιμη γεωργία με αποκλεισμό των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών από τη χώρα και αιχμή τις βιοκαλλιέργειες· ενίσχυση της τοπικής οικονομίας με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την αειφορία· προστασία και εξασφάλιση των δημοσίων αγαθών (ύδατα, δάση, ορυκτός πλούτος κτλ) κόντρα στην εμπορευματοποίησή τους· διατήρηση και δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων· δημιουργία και απόδοση των δημόσιων χώρων στις τοπικές κοινωνίες.
  • Την άμεση προτεραιότητα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, με την ανάπτυξη δικτύων παραγωγών-καταναλωτών για την καταπολέμηση του παρασιτικού εμπορίου και της αισχροκέρδειας · την προώθηση δικτύων ανταλλαγών· τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας σε προσανατολισμένες προς κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες δράσεις.  
  • Τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό, πάντοτε στο δρόμο του δημοκρατικού/οικολογικού σοσιαλισμού, και τη συνένωση των προοδευτικών Οικοαριστερών δυνάμεων σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα για την επίτευξη των στόχων για βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Τη σύσταση πανδημοκρατικού μετώπου κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής που διαπερνούν ολόκληρο το σώμα του πολιτικού συστήματος και της κρατικής διοίκησης – αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.
  • Το στήσιμο ενός ισχυρού αναχώματος κατά των εχθρικών προς τη Δημοκρατία δυνάμεων που ενέσκηψαν από την άκρα δεξιά, επωφελούμενες της ανυπαρξίας κοινωνικού κράτους.
  • Το σεβασμό και την προστασία των δικαιωμάτων του πλανήτη και της έμβιας φύσης.    

Σε αυτή την κρίσιμη ιστορική στιγμή, οι συνυπογράφοντες συντασσόμαστε με την ευρωπαϊκή, ριζοσπαστική και οικολογική Αριστερά, όπως απαιτεί ένα πολύ μεγάλο και συνειδητοποιημένο κομμάτι του ελληνικού λαού. Μια Αριστερά φορέα του καινούργιου και του βιώσιμου για την κοινωνία και τον τόπο, βασικός εκφραστής της οποίας είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε σε ενότητα όλες τις δυνάμεις που στοχεύουν στην ουσιαστική αλλαγή, κι όχι απλά μεταρρύθμιση, της κοινωνίας, μια αλλαγή με προοδευτικό, οικολογικό και αριστερό πρόσημο.

Ads

Επιλέγουμε μια κοινωνία διαφορετική από αυτή που σχεδιάζουν για εμάς οι δυνάμεις της συντήρησης, εγχώριες κι ευρωπαϊκές – και ταυτόχρονα μια κοινωνία ριζικά διαφορετική από αυτήν προ της κρίσης: μια κοινωνία αλληλεγγύης, βιώσιμη και αειφόρο, στα μέτρα του ανθρώπου και όχι του χρήματος.

Μια καινούργια, δημιουργική αφήγηση της πολιτικής στη χώρα μας δεν νοείται χωρίς το αναζωογονητικό και πρωτοπόρο βλέμμα της προοδευτικής Πολιτικής Οικολογίας, μήτρα της οποίας υπήρξε αδιαμφισβήτητα η κινηματική, ανήσυχη και ανατρεπτική Αριστερά του 20ου αιώνα, μια Αριστερά προσανατολισμένη στα Δικαιώματα και στον Πολιτισμό – και στον αγώνα για έναν πιο ανθρώπινο κόσμο.

Στην επίμοχθη προσπάθεια για την πολιτική, πολιτιστική, οικονομική και οικολογική αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας, οι συνυπογράφοντες προστρέχουμε αρωγοί και συνοδοιπόροι στο πλευρό των ζωντανών, μαχόμενων δυνάμεων της ελληνικής Αριστεράς, στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ.
Για μια Ελληνική Οικολογική Αριστερά.

Με αισιοδοξία για το καινούργιο που έρχεται!

Δαμάσκος Δημήτρης, Μηχανολόγος
Δημητρακόπουλος Θέμης, Πολιτικός Επιστήμονας
Ηλιού Μαρία, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας/Ερευνήτρια
Κουνέλης Βασίλης, Δικηγόρος
Κουρέτας Δημήτρης, Πανεπιστημιακός, Βιοχημεία-Βιοτεχνολογία
Κουρής Γιάννης, Κοινωνιολόγος
Μακρή Βικτώρια, Δικηγόρος
Μπάλιας Γιώργος, Πανεπιστημιακός, Νομικός Περιβάλλοντος
Μπογοσιάν Φίλιππος, Μηχανολόγος
Παρθένης Δημήτρης, διδάκτωρ Ιατρικής, Αγγειοχειρουργός
Σκορδά Κατερίνα,  Σύμβουλος επιχειρήσεων
Σαμιώτης Γιώργος, Πανεπιστημιακός, Νομικός Περιβάλλοντος
Συμεωνίδης Νίκος, Αρχιτέκτων
Σωτηρόπουλος Σωτήρης, Αρχιτέκτων
Τρίπατζη Έλενα, Δημοσιογράφος, ακτιβίστρια
Χριστιανούδη Ευγενία, Δημοσιογράφος

(Το παρόν κείμενο είναι ανοιχτό να το συνυπογράψουν όσοι συμφωνούν με τις αρχές του. Όποιος/α ενδιαφέρεται, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του –ονοματεπώνυμο, ιδιότητα, περιοχή, email/τηλ.– στο: themis269@gmail.com ή στο: [email protected] )