Διαβάζουμε στον διεθνή τύπο ότι ο ΟΗΕ αναζητεί 15 δισεκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει προγράμματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας, είτε για πρόσφυγες πολέμων είτε για θύματα φυσικών καταστροφών είτε για μεγάλες κατηγορίες ανθρώπων που βρίσκονται σε απόλυτη ένδεια. 

Ads

Από το 2011 (22 Ιουνίου), ο ίδιος οργανισμός έχει δημοσιεύσει Έκθεση με τίτλο «Global Social Crisis», επισημαίνοντας τις συνέπειες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης στην απασχόληση και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των χωρών. Στο μεταξύ, έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις το προσφυγικό –μεταναστευτικό, του οποίου την αντιμετώπιση πολλές κυβερνήσεις αρνούνται να χρηματοδοτήσουν.

Γεννιέται το ερώτημα, μήπως είναι φτωχός ο σημερινός κόσμος; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική, διότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο παγκόσμιος πλούτος οκταπλασιάστηκε τα τελευταία εξήντα χρόνια, ενώ ο πληθυσμός της Γης την ίδια περίοδο, αυξήθηκε δυόμισι φορές. Το πρόβλημα, λοιπόν,  είναι ότι ο παγκόσμιος πλούτος κατανέμεται άνισα και άδικα, τόσο εντός των χωρών (π.χ. ΗΠΑ), όσο και σε διεθνές επίπεδο.  Για να μιλήσουμε για το κοινό μας σπίτι, την ΕΕ, στην περιοχή αυτή της Γης  αναλογεί περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού και περίπου το 30% του παγκόσμιου πλούτου. Ας μην ισχυρίζονται επομένως οι ηγεσίες της ΕΕ ότι δεν μπορούν να υποδεχτούν και να εντάξουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών.

Θα χαρακτήριζα πολιτιστική αντεπανάσταση την στάση σειράς κυβερνήσεων χωρών-μελών της Ένωσης, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ιδέα υπήρξε από τη σύλληψή της πριν διακόσια χρόνια, ιδέα δημοκρατική, φιλειρηνική και ουμανιστική. Άρα έχουμε δίκιο όσοι αγωνιζόμαστε για να ξαναβρεί η Ευρώπη τον δρόμο των ανθρωποκεντρικών οραμάτων.

Ads

Επειδή συχνά είμαστε ευρωκεντρικοί εδώ στην Ελλάδα, καλό θα είναι να αξιοποιούμε και τα μηνύματα που έρχονται από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως η Νότια Αμερική, αλλά και η Βόρεια (ΗΠΑ, Καναδάς). Στην Λ. Αμερική  γεννήθηκε το 2001 το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, ενώ στις ΗΠΑ, το 2011, υπήρξε το μεγάλο κίνημα «Occupy Wall Street», με το οποίο συντάχθηκαν οι διάσπαρτες αριστερές και οικολογικές δυνάμεις, τα συνδικάτα και κορυφαίοι διανοητές.  Το κίνημα εκείνο, στο οποίο δεν αναφερόμαστε συχνά στην Ελλάδα  παρότι είχε εκπροσωπηθεί στην μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, είχε καταγγείλει το κυρίαρχο σύστημα στις ΗΠΑ, το οποίο επιτρέπει στο 1% του πληθυσμού να κατέχει το 90% του πλούτου της χώρας. Επίσης, το ίδιο κίνημα είχε καταγγείλει τον διεθνή μιλιταρισμό επικαλούμενο το γεγονός ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες είχαν υπερβεί κατά πολύ τα επίπεδα του ψυχρού πολέμου.

Θα έλεγα καταλήγοντας, ότι με την διεθνή ακτινοβολία που εξακολουθεί να έχει,  ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), για ένα παγκόσμιο φόρουμ αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο θα θέσει στο επίκεντρο το μέγα πρόβλημα της διεύρυνσης των ανισοτήτων παγκοσμίως,   που είναι και μέγιστο πρόβλημα δημοκρατίας. Να τεθεί από το φόρουμ αυτό ως στόχος η  ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου, ο εκδημοκρατισμός του διεθνούς συστήματος, και πάνω απ’ όλα, των διεθνών οικονομικών οργανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΠΟΕ). Συναφώς, πρέπει να τεθεί και ο στόχος εξοικονόμησης πόρων, τόσο για την παγκόσμια κοινωνική κρίση, όσο και για την αντιμετώπιση της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.  Όσο για τα 15 δις δολάρια που ψάχνει ο ΟΗΕ για ενίσχυση της Ανθρωπιστικής Βοήθειας, το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις σε τριών ημερών   στρατιωτικές δαπάνες, αφού το 2014, οι δαπάνες αυτές παγκοσμίως είχαν φτάσει  να είναι κατά μέσο όρο 5 δις δολάρια ημερησίως.

Ιδού η Ρόδος, ιδιαίτερα  για τους ισχυρούς της Γης, που επιδίδονται στο εμπόριο των όπλων, να αποδεχτούν και προωθήσουν την μείωση, έστω ένα μικρό ποσοστό, των παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

* Ο Πάνος Τριγάζης,   είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ