Η κυβέρνηση προγραμματίζει στο μέσον του θέρους, με την «ευκολία» των θερινών τμημάτων της Βουλής, να περάσει το σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο στην οικοδόμηση των δασών, παραβιάζοντας μια βασική περιβαλλοντική αρχή, ότι τα δάση είναι βασικό κεφάλαιο για ζωντανή οικονομία και βιώσιμη διέξοδο της χώρας από την κρίση.

Ads

Οι απανωτές νομοθετικές πρωτοβουλίες σχετικά με το περιβάλλον, που λαμβάνονται με πρόσχημα την προσέλκυση επενδύσεων, νομιμοποιούν οποιουδήποτε είδους αυθαίρετες κατασκευές και δραστηριότητες σε δάση και δασικές εκτάσεις. Δεν διασφαλίζουν την προστασία φυσικών οικοσυστημάτων, αλλά την υπονομεύουν. Επιτρέπουν έργα και δραστηριότητες που υποβαθμίζουν τα φυσικά οικοσυστήματα, παρακάμπτοντας τις ισχύουσες ρυθμίσεις προστασίας σε εθνικά πάρκα και άλλες προστατευόμενες περιοχές.

Το δασικό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή εισάγει διατάξεις που καταργούν δύο συνταγματικά εργαλεία υπεράσπισης του δασικού οικοσυστήματος. Πρώτον, την απόλυτη προστασία των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, δεύτερον την απαγόρευση μεταβολής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημοσίων δασών.

Η δυνατότητα που δίνεται στις διορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Περιφέρειας να μπορούν να αποχαρακτηρίζουν αναδασωτέες εκτάσεις, παράλληλα με τη ρύθμιση για τη μερική εκποίηση δημόσιας δασικής γης, οδηγούν όχι μόνο στην παράδοση των δασών στους ιδιώτες επενδυτές – πειρατές, αλλά και στην επιβράβευση των έως σήμερα καταπατητών τους. Ζητήματα πολεοδομικά αλλά και χρήσεων γης, που επιχειρείται να θεσμοθετηθούν, θα ανατραπούν στη νομολογία του ΣτΕ.

Ads

Το νομοσχέδιο αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα την επάρκεια της χώρας σε δάση και δασικές εκτάσεις τα οποία πρέπει να αποψιλωθούν και να οικοδομηθούν. Την ανεπαρκή επιχειρηματική εκμετάλλευση των δασών θα θεραπεύσουν «επενδυτές», αναλαμβάνοντας να εγκαταστήσουν σε αυτά από δεξαμενές καυσίμων, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, σφαγεία, ελαιοτριβεία, εμφιαλωτήρια, εγκαταστάσεις κεραιών κάθε είδους, ναούς – μοναστήρια, ξενοδοχεία 4 – 5 αστέρων, επιχειρηματικά πάρκα, μεταλλεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, σωφρονιστικά ιδρύματα, τουριστικά χωριά μέχρι και νεκροταφεία. Αντιλαμβάνεται επίσης το νομοσχέδιο ως δημόσιο πρόβλημα την προστασία των αναδασωτέων εκτάσεων, με αποτέλεσμα να αίρεται η υποχρεωτική αναδάσωση, να ανακαλούνται οι αναδασώσεις χιλιάδων στρεμμάτων και να επιτρέπονται πλείστες όσες χρήσεις σε καμένα και αποψιλωμένα.

Η επίλυση των προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, που υπάρχουν στον δασικό χώρο, προαπαιτεί την κατάρτιση και κύρωση των δασικών χαρτών, τη συγκρότηση δασολογίου και κτηματολογίου για τα οποία απουσιάζει κάθε αναφορά.

Τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για το περιβάλλον της χώρας, για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, για την ποιότητα ζωής των πολιτών. Η όποια επέμβαση στις δασικές περιοχές δεν πρέπει να διαταράσσει τη συνέχεια του οικοσυστήματος, γι’ αυτό το Σύνταγμα, με τα άρθρα 24 και 117, προστατεύει τα δασικά οικοσυστήματα από ασύμβατες αστικές και άλλες χρήσεις και δραστηριότητες.

Το νομοσχέδιο είναι τόσο προβληματικό, ώστε δεν μπορεί να αποτελέσει ούτε καν βάση για συζήτηση και θα πρέπει να αποσυρθεί στο σύνολό του. Είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη. Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ένα σχέδιο νόμου όταν δίνεται πρώτης τάξεως κίνητρο στους εμπρηστές, καθώς οι καμένες εκτάσεις θα μπορούν πλέον να μην κηρύσσονται αναδασωτέες, ή όταν αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής προστίμων για παράνομες χρήσεις ή καταπατήσεις δασικής γης;

Η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων και η απόλυτη προστασία τους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας. Η ανάπτυξη με μεγάλο κοινωνικό μέρισμα και το αειφόρο μοντέλο λειτουργίας των κοινωνιών επιβάλλουν την προστασία των φυσικών πόρων ως πρώτη προτεραιότητα. Η δημιουργία τετελεσμένων, η νομιμοποίηση κάθε είδους αυθαιρεσίας – καταπάτησης και οι φωτογραφικές διατάξεις προς εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συνεταίρων δείχνουν ότι η κυβέρνηση αναπαράγει τις συνταγές της καταστροφής και έρχεται να αθροίσει στα συντρίμμια της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής την περιβαλλοντική κατάρρευση.
 
* Ο Κ. Ζαχαριάδης είναι βιολόγος – περιβαλλοντολόγος

Η Αυγή