Διαβάζω ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο της Αίγινας Δ. Μούρτζη, το νησί «αδυνατεί να φιλοξενήσει έστω και έναν πρόσφυγα». Και ότι απάντησε μ’ «ένα ηχηρό “όχι” στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Αίγινα».

Ads

Τον τελευταίο καιρό, ο ελληνικός λαός έδειξε χειροπιαστά την αλληλεγγύη του απέναντι στους κατατρεγμένους Σύριους που ξεβράστηκαν στη χώρα μας. Σε ποια χώρα ζει ο εν λόγω δήμαρχος; Και εάν εκφράζει τον λαό του νησιού του, σε ποια χώρα ανήκει η Αίγινα;

Υπάρχουν δυο Ελλάδες. Το μεγαλύτερο κομμάτι έδειξε αυθόρμητα συμπόνια για τους δυστυχισμένους και έσπευσε να προσφέρει έστω μια σακούλα τρόφιμα. Κι ας είμαστε γονατισμένοι κι εμείς από την οικονομική κρίση. Σε αντίθεση με τους Κεντροευρωπαίους, που, όση ευημερία διαθέτουν, άλλο τόσο ανάλγητοι αποδείχτηκαν.

Εξίσου περιχαρακωμένο στην κτηνώδη, εγωκεντρική και συμφεροντολογική φυλακή του είναι και το κομμάτι των Ελλήνων που βρήκε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί οικονομικά τους ξένους ικέτες. Συνένοχοι και συνεργοί των εκμεταλλευτών είναι όσοι απλώς φοβούνται και εχθρεύονται  ή αδιαφορούν για τους πρόσφυγες.

Ads

Νιώθω υπερήφανος που η πλειοψηφία του κόσμου στην πατρίδα μου έδειξε έμπρακτα αλληλεγγύη. Ο πρόσφυγας δεν είναι άλλος, είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ανθρώπινα πλάσματα, με κοινή μοίρα.

Στο βάθος, όσοι είναι ανίκανοι να μπουν στη θέση των προσφύγων, δεν επιλέγουν μόνο μια στάση απάνθρωπη. Σε τελευταία ανάλυση, στρέφονται εναντίον όλων μας, ακόμα και εναντίον του εαυτού τους.

Βαγγέλης Ραπτόπουλος
vangelisraptopoulos.wordpress.com