Οι δρόμοι της Αφγανικής πρωτεύουσας ερήμωσαν το απόγευμα της Κυριακής καθώς Μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στην πόλη, μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία. Οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν κλειστεί στο σπίτι τους. Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας που συνδέονται με τη φιλοδυτική κυβέρνηση που έπεσε, άλλαξαν τις στολές τους με πολιτικά ρούχα.

Ads

Άλλοι φόρεσαν λευκά κασκόλ, το χρώμα των Ταλιμπάν. Νωρίτερα την ημέρα, οι ντόπιοι συνωστίζονταν στις τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους και έσπευσαν στις αγορές για να προμηθευθούν τρόφιμα.

«Οι άνθρωποι φοβούνται. Είναι φοβισμένοι για τις οικογένειές τους, για τις συζύγους τους και τις κόρες τους ειδικά,” είπε ένας κάτοικος, ο Sayed, μιλώντας από την Καμπούλ μέσω τηλεφώνου στον Guardian.

«Σήμερα το πρωί στην πόλη. Είδα γυναίκες να κλαίνε στην άκρη του δρόμου. Οι άνθρωποι έτρεχαν, προσπαθούσαν να βρουν ένα όχημα για να φτάσουν στο σπίτι. Δεν υπήρχαν ταξί. Πριν, η διαδρομή κόστιζε 2 δολάρια . Τώρα οι τιμές έχουν αυξηθεί πέντε φορές αλλά δύσκολα βρίσκεις ταξί.

Ads

Άκουσα κάποιους πυροβολισμούς πριν από λίγες ώρες. Τώρα η πόλη είναι αρκετά ήσυχη. Όλοι είναι κρυμμένοι στα σπίτια τους, τα καταστήματα και οι τράπεζες που ήταν ανοιχτές νωρίτερα είναι κλειστές. Οι μαθητές έπρεπε να δώσουν εξετάσεις σήμερα, που δεν έγιναν.

Μερικοί Ταλιμπάν που έφτασαν σήμερα το πρωί στην Καμπούλ, μιλάνε με τους ανθρώπους, χωρίς όπλα προς το παρόν. Λέγεται ότι κατέλαβαν τη φυλακή Pul-e-Charkhi [η μεγαλύτερη στο Αφγανιστάν] και απελευθέρωσαν όλους τους κρατούμενους. Η σημαία των Ταλιμπάν υψώθηκε σε ορισμένες περιοχές της Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένου του Babur garden, μιας ιστορικής περιοχής όπου είναι θαμμένος ο αυτοκράτορας Mughal Babur.

Είμαι σκεπτικός σχετικά με τον ισχυρισμό των Ταλιμπάν ότι κανείς δεν θα πάθει τίποτα. Ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Θα αρχίσουν να αναζητούν “προδότες” – όποιον υπηρέτησε με τον αφγανικό στρατό ή συνεργάστηκε με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς.

Υπάρχουν αναρτήσεις στο Facebook που δείχνουν εκτελέσεις Αφγανών στρατιωτών σε πόλεις όπως η Κανταχάρ, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν την Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μαχητές είχαν πραγματοποιήσει έρευνες από σπίτι σε σπίτι.

Θα στοχεύσουν επίσης τα σπίτια των πλούσιων επιχειρηματιών στην Καμπούλ, ρωτώντας τους πώς έκαναν τα χρήματά τους και πώς ήταν σε θέση να χτίσουν ένα τετραώροφο ή πενταόροφο ακίνητο. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση για τους απλούς Αφγανούς είναι τρομερή. Την περασμένη εβδομάδα, η τιμή για ένα πακέτο αλεύρου ήταν 1.700 αφγάνι (25 $ ). Σήμερα είναι 2.500.

Είμαστε σε κακή κατάσταση. Δεν έχω χρήματα και έχω τέσσερα παιδιά-τρία ηλικίας τριών, πέντε και 14 ετών και μια 12χρονη κόρη. Δεν έχω χρήματα για να φύγω, τα σύνορα έχουν πλέον κλείσει και οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τις πόλεις Mazar-i-Sharif και το Jalalabad. Μπορεί να προσπαθήσω να μείνω χαμηλά με τον πεθερό μου για μερικές μέρες. Αλλά μετά από αυτό τι; »

« Μας προδώσατε». Χάος με τους ξένους υπηκόους.

Άλλοι κάτοικοι δήλωσαν προδομένοι καθώς οι ΗΠΑ εκκένωσαν την πρεσβεία τους την Κυριακή, αφήνοντας τους απλούς Αφγανούς στις μοίρες τους, μεταδίδει ο Guardian

«Παρατήσατε τη νεότερη γενιά του Αφγανιστάν », δήλωσε η Aisha Khurram, 22χρονη φοιτήτρια του Αφγανικού Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Associated Press.

Βρετανοί πολίτες που εργάζονται στην Καμπούλ  επίσης δεν μπορούν να φύγουν. Η Kitty Chevallier, 24 ετών, η οποία εργάζεται για τη βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Afghanaid, δήλωσε ότι έλαβε μια κλήση στις 2 το πρωί από το Υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο, λέγοντάς της να πάρει την επόμενη πτήση.

Άλλοι είπαν ότι οι συγγενείς τους δεν μπορούν να φύγουν. Η Fereba Hafizi, 29 ετών, φωτογράφος μόδας από το Coventry, δήλωσε ότι η 82χρονη μητέρα της ήταν κολλημένη στην Καμπούλ. Πήγε στη βρετανική πρεσβεία, αλλά δεν κατάφερε τίποτα.

«Δεν προσφέρουν καμία υποστήριξη », είπε η  Ηαφιζι.  Η πρεσβεία αρνείται να κάνει μια λίστα με Βρετανούς πολίτες και να τους βάλει σε πτήσεις. Στον Τύπο, δηλώνουν ότι διοργανώνονται πτήσεις για την επιστροφή Βρετανών υπηκόων. Δυστυχώς, ο κανόνας ισχύει μόνο για τους Βρετανούς που εργάστηκαν ή εργάζονται για την κυβέρνηση ».