Υπάρχει ένας Οργανισμός Πνευματικής Υπηρεσίας, ο οποίος λειτουργεί χρηματοδοτούμενος από τα δικαιώματα των δημιουργών, από τα οποία λαμβάνει υποχρεωτικά και δια νόμου το 1% ετησίως. Μια από τις βασικότερες αρμοδιότητές του είναι η «νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων».

Ads

Ο ΟΠΙ έχει ΔΣ και Διευθύντρια. Η Διευθύντρια απαιτείται να έχει διδακτορικό σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Η νυν διευθύντρια έχει επιλεγεί κατόπιν εισήγησης επιτροπής αξιολόγησης απαρτισθείσας από δυο καθηγητές της νομικής και μια έγκριτη νομικό. Ένα από τα μέλη της ήταν η Διονυσία Καλλινίκου και αυτό, χωρίς να θέλω φυσικά να υποτιμήσω τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής αξιολόγησης, λέει πολλά.

Αίφνης έρχεται το Υπουργείο και συστήνει μια παράλληλη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία αναθέτει την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας για την ενιαία ψηφιακή αγορά, μιας από τις πιο σπουδαίες οδηγίες της ΕΕ για το πνευματικό δικαίωμα, η οποία έχει ως σκοπό να υποχρεώσει πλατφόρμες όπως η Google και το Youtube να καταβάλουν στους δημιουργούς ένα μέρος από τα τεράστια ποσά που αυτές αποκομίζουν από τη χρήση των έργων τους. Και όχι μόνο. Το Υπουργείο αναθέτει στην νομοπαρασκευαστική αυτή επιτροπή το έργο της ρύθμισης «λοιπών ζητημάτων του Ν. 2121/1993 και 4481/2017», δηλαδή του συνόλου των διατάξεων για τα συγγενικά δικαιώματα στην Ελλάδα.
Είναι προφανές ότι οι αρμοδιότητές της ταυτίζονται και συνεπώς συγκρούονται με εκείνες του ΟΠΙ.

Επικεφαλής της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν τοποθετείται η νυν Διευθύντρια του ΟΠΙ, αλλά η προηγούμενη! Το δε Υπουργείο της δίνει τη δυνατότητα «να χρησιμοποιεί τις δομές και το προσωπικό του ΟΠΙ ανάλογα με τις ανάγκες της». Με άλλα λόγια δίνει τη δυνατότητα στην πρώην Διευθύντρια να διευθύνει τον ΟΠΙ παράλληλα με τη νυν Διευθύντρια! Σε περίπτωση διαφωνίας, υποθέτω ότι θα πρέπει να καταφύγουν σε μπρα ντε φερ ή στη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου «προς αποφυγή ερίδων και διαπληκτισμών».

Ads

Ο ΟΠΙ διαμαρτύρεται για το προφανές: Ότι παρακάμπτεται. Ότι δημιουργούνται δυο φορείς με πλήρη επικάλυψη αρμοδιοτήτων.

Τι του απαντά το Υπουργείο (Πολιτισμού υπενθυμίζω); Ότι η διαμαρτυρία του «αντανακλά την ανησυχία των συγκεκριμένων κομματικών στελεχών για όσα μπορεί να αποκαλυφθούν»!

Συγγνώμη, αλλά η φυγή νέων και επιστημόνων από την Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στην ανεργία. Οφείλεται επίσης στην ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν σε μια χώρα που επιτέλους δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα! Άκου «την ανησυχία για όσα μπορεί να αποκαλυφθούν»!