Εποχή της δεκαετίας του ΄50 θυμίζουν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να επιβάλλουν μέσω δηλώσεών τους ή μέσω διαρροών σε Μέσα Ενημέρωσης, πολιτικές στην Ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες δεν έχει καμία σχέση με μια Ευρώπη που πρέπει να τιμά τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη. Αντιθέτως θυμίζουν στους παλαιότερους και στους ρέκτες της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας την περίοδο 1950- 1953 όταν ο τότε πρεσβευτής των ΗΠΑ στην χώρα μας, Τζον Πιουριφόι έκανε ωμές παρεμβάσεις στα ελληνικά πράγματα, επιβάλλοντας ακόμη και εκλογικά συστήματα.

Ads

Τι έχουμε δει και ακούσει τις τελευταίες μέρες;

Το πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να παρεμβαίνει απροκάλυπτα μέσω του περιοδικού Σπίγκελ, κατά της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα και τη συνάντησή του με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο ίδιος είχε παλιότερα… στεναχωρηθεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ και όχι με το ΠΟΤΑΜΙ.

Στο ίδια θέματα η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς είχε ρεπορτάζ όπου ανέφερε ότι ασκούνται πιέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό να απομακρύνει από την κυβέρνηση τον Καμένο και το Λαφαζάνη και να συνεργαστεί με το Θεοδωράκη το Σταύρο και το Βενιζέλο το Βαγγέλη.

Ads

Αυτές οι πρακτικές απέχουν παρασάγγας από την Ενωμένη Ευρώπη που οραματίστηκαν μεγάλοι ηγέτες, όπως ο Ντε Γκολ, ο Σμιτ, ο Μπραντ, ο Μιτεράν και άλλοι. Πρόκειται για πρόσωπα με μικρό πολιτικό ανάστημα τα οποία δυναμιτίζουν την ενότητα της Ευρώπης. Σε λίγο θα ζητήσουν κάθε πρωθυπουργός μικρής χώρας να αποστέλλει το πρόγραμμα του για έγκριση στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο.

Ίσως όμως να τους μάθαμε και εμείς αυτή τη συμπεριφορά. Η υποτελής συμπεριφορά των κυβερνήσεων από το 2009 και μετά, δημιούργησε τη βεβαιότητα σε πολιτικούς και τεχνοκράτες πως μπορούν να διατάσσουν και να επιβάλουν τα πάντα στην εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση. Τώρα που άλλαξαν τα πράγματα δεν μπορούν να το δεχθούν.

Στην έρευνα του Γερμανικού καναλιού ZDF για την τρόικα, ο Αντώνης Μανιτάκης, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην τρικομματική κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αποκάλυψε τις προσβλητικές παρεμβάσεις των υπαλλήλων της Τρόικας, οι οποίοι απαιτούσαν προκλητικά, πρόσβαλαν υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης και απειλούσαν αναιδώς. Όπως ο κ. Τόμσεν, ανθύπατος του ΔΝΤ, που απείλησε τον υπουργό ότι η χώρα δεν θα λάβει μια δόση  5 δισεκατομμυρίων ευρώ με ευθύνη δική του.

Αυτή τη συμπεριφορά έχουν και τώρα. Βλέπουμε ηγέτες σε μεγάλες χώρες της Ε.Ε. να έχουν γίνει πιόνια στα χέρια τραπεζιτών και του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, να λειτουργούν με τη λογική του χρήματος και των δανείων, με λογικές μαφίας.

Αυτή η Ευρώπη δεν έχει κανένα μέλλον. Οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη διάσπαση και στην καταστροφή, διότι όταν καταστρέφεις την κοινωνία, όταν καταρρακώνεις της αξιοπρέπεια λαών, όταν σε σέβεσαι, τότε βάζεις δυναμίτη στα θεμέλια του οικοδομήματος.

Η αρχή του τέλους έχει ξεκινήσει και δυστυχώς, για την ώρα, δεν υπάρχουν οι οραματικοί ηγέτες, για να σταματήσουν την πορεία προς το γκρεμό. Ας ελπίσουμε ότι θα εμφανιστούν.  

* Ο Κώστας Βασιλάκης είναι δημοσιογράφος