Του Θανάση Παπαγεωργίου, Ιατρού στην από 4/8/2020 Εξώδικη Δήλωση – Διαμαρτυρία – Πρόσκληση της αν. Καθηγήτριας ΕΚΠΑ Βασιλικής Αναστασίας (Βάνας) Σύψα

Ads

Αναφέρομαι στην από 04.08.2020 εξώδικη Δήλωση – Διαμαρτυρία – Πρόσκλησή σας προς εμέ, η οποία μου κοινοποιήθηκε δια του ιστοτόπου www.tvxs.gr, και αφορά τα διαλαμβανόμενα στο από 01η Αυγούστου 2020 άρθρο μου με τίτλο «Αποκαλυπτικό ντοκουμέντο – Ερώτηση Σύψα στην Επιτροπή ΕΟΔΥ: Αλήθεια πως πάμε με το Rt ?». Το συγκεκριμένο άρθρο που με έκπληξη και για ακατανόητους σε εμέ λόγους διαπίστωσα ότι σας «ενόχλησε», είναι ένα από τα πολυάριθμα άρθρα μου που δημοσιεύτηκαν και δημοσιεύονται στον συγκεκριμένο ιστότοπο πραγματευόμενα πρωτίστως στοιχεία και επισημάνσεις αναφορικά τόσο με τα μέτρα  διαχείρισης- αντιμετώπισης  του κορονοϊού στη χώρα μας όσο και με τις μεθόδους στατιστικής απεικόνισης της επιδημιολογικής κατάστασης σε αυτή σε σχέση με την ακολουθούμενη  διεθνή πρακτική στα ίδια πεδία, ως αυτή (η διεθνής πρακτική) προκύπτει από επισήμως δημοσιευμένα στοιχεία Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων του εξωτερικού εγνωσμένου κύρους (και όχι αναξιόπιστων sites όπως εσείς τα αποκαλείτε), τα στοιχεία των οποίων πάντοτε συν- δημοσιεύω αυτούσια και με την πηγή τους.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα για το οποίο διαμαρτύρεστε, όπως και όλα τα δημοσιεύματα μου έχουν ως σκοπό και στόχο:

  1. (1) ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΟΙ ΖΩΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ (Rt κλπ),  &
  2. (2) ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΤΑΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ μέσω της πρόκλησης παραγωγικής συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα επί στοιχείων που παραθέτω από διεθνή περιβάλλοντα και τα οποία αναδεικνύουν δια των αντιθέσεών και διαφορών τους  πιθανά πεδία βελτίωσης των πρακτικών που ακολουθεί η χώρα μας.    

Με δεδομένο ότι ο ακρογωνιαίος λίθος στην Δημόσια Υγεία είναι η Διαφάνεια γιατί μόνο έτσι «πεθαίνουν πριν γεννηθούν» επικίνδυνα σενάρια συνωμοσιολογίας, αλλά και εμπεδώνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών και εν τέλει επιτυγχάνεται η ενεργή συμμετοχή τους με εναισθησία στα προτεινόμενα μέτρα της Πολιτείας, διερωτώμαι προς τι η υπερ- αντίδρασή σας και δη όχι για την ουσία του άρθρου δηλαδή για τους όντως υπαρκτούς διαφορετικούς δείκτες και την όντως υπαρκτή διαφορετική μεθοδολογία προσδιορισμού τους, αλλά για την δήθεν από εμέ προσωπική σας βλάβη και προσβολή της προσωπικότητας σας.

Ads

Ειλικρινά η αντίδρασή σας δεν μου είναι κατανοητή με δεδομένο και ότι: 

  1. Πουθενά στο άρθρο μου ΔΕΝ υπάρχει o παραμικρός χαρακτηρισμός στο πρόσωπό σας 
  2. Πουθενά στο άρθρο μου ΔΕΝ υπάρχει ψεύδος, ούτε δυσφήμιση
  3. Το περιεχόμενο του άρθρου μου πραγματεύεται αποκλειστικά και παραθέτει αυτούσια στοιχεία Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων του εξωτερικού εγνωσμένου κύρους για τους δείκτες διασποράς του ιού στην χώρα μας που έρχονται σε αντίθεση (επί τα χείρω) με τους δείκτες που εσείς προσδιορίζετε, δείκτες που δεν είναι απλώς νούμερα αλλά από αυτούς εξαρτάται η ζωή εκατομμυρίων πολιτών υπό την έννοια ότι η Πολιτεία δυνάμει και αυτών των δεικτών που εσείς προσδιορίζετε επιλέγει τον χρόνο και το είδος των μέτρων που λαμβάνει για την προστασία της ατομικής και Δημόσιας Υγείας έναντι της πανδημίας του κορονοϊού. 
  4. Είστε δημόσιο πρόσωπο και την επίσημη απασχόληση και ευθύνη σας για τον προσδιορισμό των ανωτέρω δεικτών διασποράς του ιού έχετε η ίδια πολλάκις εκθέσει δημοσίως με άρθρα σας και εμφανίσεις σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και επομένως το αντικείμενο της εργασίας σας ΔΕΝ αποτελεί προσωπικό δεδομένο, αλλά αντιθέτως καίριο για τις ζωές μας ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ για το οποίο όχι απλά είναι δημοσιογραφικά επιτρεπτή αλλά και επιβάλλεται κάθε παραγωγική και ουσιαστική κριτική με στόχο την διαφύλαξη του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΕΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ. Αλήθεια ποιό προσωπικό σας δεδομένο παραβιάστηκε αφού το μόνο που προβάλλεται στο άρθρο από το μήνυμα σας, είναι το ονοματεπώνυμό σας και το ερώτημά σας προς την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας του κορονοϊού επί του επιστημονικού αντικείμενου προσδιορισμού δεικτών που ως προαναφέρθηκε είναι ήδη δημοσίως γνωστό ότι αποτελεί πεδίο ευθύνης σας;

Με βάση όλα τα ανωτέρω και με δεδομένο ότι ο δημόσιος ρόλος όλων μας σε περίοδο πανδημίας κάθε άλλο παρά προσωπικό δεδομένο είναι αφού επηρεάζει και αφορά τη διαφύλαξη ή μη της υγείας και της ζωής ενός εκάστου πολίτη αυτής της χώρας, θα περίμενε κανείς την ουσιαστική απάντηση από μέρους σας και την δημόσια ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών αναφορικά με τη μεθοδολογία που ακολουθείται στον προσδιορισμό των τάσεων διασποράς του ιού πολλώ δε μάλλον που και η ίδια αναφέρετε ότι όντως διαφέρει από αυτή που ακολουθείται από τους ξένους οργανισμούς τους οποίους χαρακτηρίζετε χωρίς καμία εξήγηση «αναξιόπιστους».

Μολονότι και για τους λόγους που ανέφερα ανωτέρω το συγκριμένο άρθρο μου ουδόλως παραβιάζει κανένα απολύτως προσωπικό σας δεδομένο, θέτω υπόψη σας όλως επικουρικώς ότι για τις περιπτώσεις προσωπικών δεδομένων ισχύει το άρθρο 28 «ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ» του Νόμου 4624/2019 σύμφωνα με το οποίο:

«1. Στον βαθμό που είναι αναγκαίο να συμβιβαστεί το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα με το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και πληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένης της επεξεργασίας για δημοσιογραφικούς σκοπούς και για σκοπούς ακαδημαϊκής, καλλιτεχνικής ή λογοτεχνικής έκφρασης, η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται όταν:

α) το υποκείμενο των δεδομένων έχει παράσχει τη ρητή συγκατάθεσή του,
β) αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν προδήλως δημοσιοποιηθεί από το ίδιο το υποκείμενο,
γ) υπερέχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα της πληροφόρησης έναντι του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υποκειμένου, ιδίως για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος ή όταν αφορά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δημοσίων προσώπων και
δ) όταν περιορίζεται στο αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος ενημέρωσης, ιδίως όταν αφορά ειδικών κατηγοριών δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς και ποινικές διώξεις, καταδίκες και τα σχετικά με αυτές μέτρα ασφαλείας, λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα του υποκειμένου στην ιδιωτική και οικογενειακή του ζωή».

Σας παραπέμπω επίσης στην αιτιολογική έκθεση του ανωτέρω Νόμου και ειδικότερα σε όσα η έκθεση επιλαμβάνεται σχετικά με το Άρθρο 28.

Επιπλέον, δέον να σημειωθεί ότι ακόμα και για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που ουδόλως εν προκειμένω αφορούν το άρθρο μου, έχει κριθεί ακόμη και από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, ότι στις περιπτώσεις χρήσεως τους από δημοσιογράφους, καθίσταται αναγκαία η εναρμόνιση των συγκρουόμενων θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Έτσι τα δικαστήρια λαμβάνουν υπόψη ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑΣ κατά την οποία δημοσιοποίηση των ευαίσθητων δεδομένων πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι: α) πρόσφορη για την επίτευξη του σκοπού που επιδιώκεται με αυτήν β) αναγκαία για την επίτευξη του εν λόγω σκοπού με την έννοια ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με ένα ανώδυνο ή έστω ηπιότερο μέσο και γ) η προσβολή που προκαλείται πρέπει να είναι ποιοτικά και ποσοτικά κατώτερη ή έστω ανάλογη προς το επιδιωκόμενο όφελος, ποτέ όμως βαρύτερη από αυτήν (10/2011 ΑΠ (ΠΟΙΝ).

Καθίσταται προφανές ότι η δημοσιοποίηση από την πλευρά μου εν μέσω πανδημίας του επιστημονικού ερωτήματος σας στην Εθνική Επιτροπή Πανδημίας επί της διαφοράς προσδιορισμού των δεικτών διασποράς του ιού  από εσάς σε σχέση με Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα του εξωτερικού, ερώτημα που συναρτάται ευθέως με το υπέρτατο αγαθό της Δημόσιας Υγείας, ουδόλως αποτελεί προσωπικό δεδομένο αλλά και έγινε σε πλήρη εναρμόνιση με την αρχή της αναλογικότητας δεδομένου ότι είναι ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον τρόπο προσδιορισμού της επιδημιολογικής κατάστασης την χώρα μας δυνάμει στοιχείων που παρέχει ο Δημόσιος Οργανισμός ΕΟΔΥ, επιφορτισμένος από το Κράτος με το ευαίσθητο αντικείμενο προστασίας της Δημοσίας Υγείας.

Στο σημείο αυτό και μόνο για λόγους ηθικής τάξης οφείλω να αναφέρω ότι καίτοι εγώ στο άρθρο μου σε κανένα σημείο δεν απαξίωσα το πρόσωπό σας ούτε χρησιμοποίησα κανένα απολύτως χαρακτηρισμό, αντιπαράθεσα δε στο άρθρο μου απέναντι στους δικούς σας δείκτες, δείκτες άλλων αναγνωρισμένων Πανεπιστημιακών Ινστιτούτων του εξωτερικού και όχι δικούς μου, εσείς αντιθέτως στο εξώδικό σας μιλάτε απαξιωτικά για το πρόσωπο μου αναφέροντας ότι η προσέγγισή μου δεν αξίζει σχολίων αφού είναι αμιγώς δημοσιογραφική, από ένα άτομο που ουδεμία σχέση έχει με την Επιδημιολογία και την Ιατρική Στατιστική κλπ.

Για την ιστορία, σας γνωστοποιώ ότι δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, αλλά ΙΑΤΡΟΣ, και συγκεκριμένα Ορθοπεδικός Χειρουργός, με  εξειδίκευσή  στην Μικροχειρουργική και στη Χειρουργική Άκρας χειρός, στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Inselspital, στη Βέρνη της Ελβετίας. Άσκησα την ιατρική μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, τόσο στο Δημόσιο, όσο και στον Ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων, εργάστηκα ως ιατρός στο ΕΣΥ, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλα ενεργά από τη θέση μου στο Δ.Σ. του Συλλόγου των Νοσοκομειακών Ιατρών (ΕΙΝΑΠ). Συνταξιοδοτήθηκα δε με το βαθμό του Διευθυντού του ΕΣΥ. Παράλληλα φοίτησα και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και έκτοτε είμαι κάτοχος και του τίτλου του Υγιεινολόγου. Επιπλέον εργάστηκα επί σειρά ετών ως Ιατρός Εργασίας. Διετέλεσα σύμβουλος στη Διοίκηση του ΙΚΑ και επίσημος Σύμβουλος του Υφυπουργού Υγείας Γ. Παπαγεωργίου κατά τα έτη 2007 – 2009. Από τις γραμμές του ελληνικού κινήματος Ειρήνης και της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ασφάλεια και Συνεργασία, ασχολήθηκα ενεργά με τα ζητήματα της Ειρήνης και της Διεθνούς Αλληλεγγύης, εκφράζοντάς την έμπρακτα τόσο σε ατομικό επίπεδο με την βοήθεια προς το Λιβανικό και Παλαιστινιακό λαό, με την προσωπική μου παρουσία και δράση στην πολύμηνη πολιορκία της Βηρυτού το 1982, όσο και συλλογικά με τη συμμετοχή μου σε Διεθνείς Αποστολές και Διεθνή Fora, υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού, με καθεστώς παρατηρητή στον ΟΗΕ, του Αφροασιατικού Συνδέσμου (AAPSO).

Τέλος θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας εκφράζονται δημοσίως και επαναληπτικώς πλείστοι όσοι ιατροί, αρθρογραφώντας και εκφράζοντας ακόμα και εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις γιατί αυτό σημαίνει ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ενώ η δική σας στάση και εξώδικη πρόσκληση να απέχω στο μέλλον από τη δημοσίευση τέτοιων ή αντίστοιχων δημοσιευμάτων ή αναφορών, υπαγορεύει την ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ, ήτοι την αναίτια  φίμωση και την απαγόρευση κριτικής ειδικά στο πεδίο της δικής σας ευθύνης  και δη σε μια περίοδο που απαιτείται δημόσιος διάλογος, ενημέρωση του κόσμου με ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΥΨΙΝΙΣΜΟ αφού και από  τους  προσδιοριζόμενους δείκτες διασποράς  που αποτελούν δική σας ευθύνη εξαρτώνται ο χρόνος και  τα μέτρα που προτείνει η Επιτροπή Πανδημίας στην Πολιτεία, οι τελικές αποφάσεις της Πολιτείας και εν τέλει η προστασία της υγείας και της ζωής όλων των Ελλήνων πολιτών αλλά και των επισκεπτών αυτής από άλλες χώρες. Δεν μπορεί δε να διαλάθει της προσοχής όλων ότι πλείστα Μέλη της Επιτροπής Πανδημίας έχουν δημοσίως δηλώσει ότι δεν έχουν γνώση και ενημέρωση επί των πρωτογενών στοιχείων που σας παρέχονται από τον ΕΟΔΥ αναφορικά με τα κρούσματα, δυνάμει των οποίων προσδιορίζετε κατόπιν τους δείκτες ακολουθώντας συγκεκριμένα μοντέλα.

Για όλους τους λόγους που προανέφερα και πολλούς άλλους που επιφυλάσσομαι να αναπτύξω, σας καλώ αντί να υπεραμύνεστε δήθεν προσωπικής προσβολής που ουδέποτε υπέστητε από εμένα, να ενημερώσετε την Εθνική Επιτροπή Πανδημίας και τους Έλληνες πολίτες για ό,τι άπτεται του  Δημόσιου ρόλου σας, όπως επιτάσσουν οι Αρχές της Δημόσιας Υγείας για την προστασία του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ. 

ΥΓ: Καίτοι ουδεμία σημασία έχει με βάση τα ανωτέρω αναφερόμενα, θέτω υπόψη σας ότι και η πληροφορία για το ερώτημά σας προς τα μέλη της Επιτροπής Πανδημίας, δόθηκε από ανώνυμο – άγνωστο αποστολέα υπόψη μου στον ιστότοπο που αρθρογραφώ σε φάκελο με λογότυπο ΕΟΔΥ, μαζί και με άλλα στοιχεία που αφορούν την πανδημία.

Αθήνα 10/8/ 2020

Θανάσης Παπαγεωργίου

Το Εξώδικο