Ο  συναγωνιστής από τα παλιά Ολύμπιος Δαφέρμος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πολυτεχνείου, μου έστειλε χθες, με αφορμή τις καταγγελίες για τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ,  το παρακάτω μήνυμα:
 
«Στέλιο
Εμείς που ζήσαμε τα “χάδια” της χούντας στο πετσί μας δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στα βασανιστήρια. 
Πρέπει να ξεσηκωθούμε απολύτως εξαγριωμένοι.
Περιμένω πρωτοβουλίες από εσένα και τον Δημ. Ψαρρά».
 
Πράγματι  η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Βασανιστήρια είχαμε στη χούντα και ξύλο στη ΓΑΔΑ έπεφτε και επί δημοκρατίας, αλλά απαγωγές λατινοαμερικανικού τύπου με κουκούλες δεν έχουν ξαναγίνει. Μια πρώτη κίνηση, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες, είναι η παρακάτω επείγουσα ερώτηση που κατέθεσα στην Κομισιόν:
 
« Αμέτρητα περιστατικά υπέρμετρης και αδικαιολόγητης αστυνομικής  βίας καταγράφησαν με βιντεοκάμερες τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Δεκάδες πολίτες, ακόμη και ανήλικοι, προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, παραβιάστηκε το δικαίωμά τους να επικοινωνήσουν µε δικηγόρο ή και τους γονείς τους ενώ κατασχέθηκαν  τα τηλέφωνά τους. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί ξυλοκόπησαν βάναυσα πολίτη, σε κεντρική πλατεία της Αθήνας.
 
Οι συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν, ενώ ένας από αυτούς ότι απήχθη μια μέρα μετά: «Σταµάτησε µπροστά µου µία µηχανή µε δύο άτοµα που φορούσαν κουκούλες, έδειξα την ταυτότητά µου, σε δευτερόλεπτα έφτασε δίπλα µου ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες. Με έδεσαν πισθάγκωνα µε χειροπέδες, µού φόρεσαν κουκούλα και µε έβαλαν στο αυτοκίνητο µε µπουνιές και κλοτσιές».
 
Επειδή,
-τα βασανιστήρια απαγορεύονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και  το Άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
 
Το δικαίωμα της άμεσης επικοινωνίας με δικηγόρο προβλέπεται από το άρθρο 3 της  οδηγίας 2013/48/ΕΕ και οι ανήλικοι δικαιούνται ειδικής προστασίας.
 
-Οι αρχές υποχρεούνται να γνωστοποιούν στους συλληφθέντες τον λόγο της σύλληψης με βάση το Αρ. 5 της ΕΣΔΑ

Ερωτάται η Επιτροπή: Θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με  το ευρωπαϊκό δίκαιο ;»
 
Δεν ξέρω τι σκέπτεται ο Δημήτρης (Ψαρράς) αλλά μια ιδέα ήταν, μαζί με δικηγόρους, να προχωρήσουμε σε μηνύσεις στην Ελλάδα. Είναι το απαραίτητο βήμα ώστε οι παραβιάσεις αυτές να φτάσουν στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, από όπου είχε αποβληθεί η Ελλάδα επί δικτατορίας, για τα βασανιστήρια..
 
ΥΓ Στο μεταξύ χάσαμε άδικα τον Σπύρο Γεωργάτο, απλή συνωνυμία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τακτικό αρθρογράφο του Tvxs. Ο Σπύρος ήταν ένας γενναίος άνθρωπος, που ως φοιτητής της Φαρμακευτικής βασανίστηκε απάνθρωπα στην ΕΣΑ. Σεμνός, δεν εξαργύρωσε ποτέ την αντιδικτατορική του δράση.
 
Χρειάστηκε να νοσηλευθεί για κάποιες εξετάσεις θώρακα και κόλλησε covid στο Σισμανόγλειο, όπου καμία τήρηση των υγειονομικών μέτρων δεν είναι δυνατή, λόγω της έλλειψης προετοιμασίες και του λιγοστού προσωπικού . Μεταφέρθηκε σε ένα θάλαμο με άλλους ασθενείς covid, όπου έμεινε ένα 24ωρο αβοήθητος και χωρίς τροφή και άφησε στην εντατική την τελευταία του πνοή.
 
Είναι από θύματα που δεν καταμετρά η καθημερινή, κυβερνητική προπαγάνδα. Άνθρωποι που χάνονται και δεν μετράει κανένας. Παράπλευρη απώλεια μιας μάχης, που η πιο ανίκανη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν έδωσε ποτέ.