Ενας αστυνομικός που ρίχνει ψιλές σ’ ένα προσφυγόπουλο δεν είναι ό,τι τιμητικότερο για την ελληνική πολιτεία. Και δεν δικαιούται να επικαλεστεί σαν τρύπιο άλλοθι την ένταση της στιγμής ή να πει ότι πρώτο ήρξατο χειρών αδίκων το πιτσιρίκι κι αυτός απλώς αμύνθηκε. Το παιδί, ναι, θα μπορούσε να βρει μια ντουζίνα δικαιολογίες (την ηλικία του, τον ξεριζωμό του, τον σκοτωμένο χρόνο του στο Ελληνικό, το σχολείο που δεν πηγαίνει), κι ας μη χρειάζεται καμία. Ο αστυνομικός όμως υποτίθεται πως έχει εκπαιδευτεί να αυτοσυγκρατείται, να ελέγχει τα νεύρα του όταν γύρω του ανάβουν τα αίματα, ιδίως όταν έχει απέναντί του ένα πρόσωπο απολύτως ευάλωτο. Θα λέγαμε ότι έχει εκπαιδευτεί και να σέβεται το δικαίωμα των πολιτών (ανεξαρτήτως ηλικίας και εθνότητας) στη διαμαρτυρία, αλλά τότε απλώς θα επιτρέπαμε στις ψευδαισθήσεις να εκτοπίσουν την πραγματικότητα.

Ads

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δεν είδε τον αστυνομικό που τον συνόδευε στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Ελληνικό να αντιμετωπίζει ένα παιδί σαν απειλητικό ανήλικο. Αυτό δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου. Μέσα στην όλη αναταραχή, και με την προσοχή του εστιασμένη στο λουκέτο που ήθελε να κόψει, είναι πιθανό να μην αντιλήφθηκε τι γινόταν δίπλα του. Μπορεί όμως να δει το βίντεο εκ των υστέρων. Και να ζητήσει συγγνώμη από το προσφυγόπουλο, μακάρι από κοινού με τον ευέξαπτο αστυνομικό. Επιπλέον, ήρεμος πια, να δοκιμάσει να περιγράψει την κατάσταση στο Ελληνικό χωρίς να προσφύγει σε συνωμοσιολογικές ερμηνείες και σε δηλώσεις του τύπου «σε όσους δεν αρέσει το Ελληνικό, ας φύγουν», οι οποίες αδικούν πρώτα τον ίδιο. Ακόμα κι αν έχει την αίσθηση ότι ορισμένοι εκ των αλληλέγγυων «στήνουν σκηνικά» και «χειραγωγούν τους πρόσφυγες», πρώτο του μέλημα θα ήταν να ελέγξει πόσο αληθεύουν οι καταγγελίες προσφύγων και αλληλέγγυων, για παράδειγμα ότι το φαγητό που παρέχει μια δανέζικη μη κυβερνητική οργάνωση είναι ακατάλληλο εβδομάδες τώρα.

Πολύ σωστά, ο κ. Μουζάλας θέλησε να δει με τα μάτια του τι συμβαίνει στο Ελληνικό με τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους. Αυτή είναι η δουλειά του, και μάλλον κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει ότι διαχειρίζεται το πρόβλημα βασισμένος σε εικόνες σχηματισμένες εξ ασφαλούς αποστάσεως. Το λάθος του ήταν ο εξωραϊσμός που επιχείρησε, για τις ανάγκες του οποίου διολίσθησε σε κατάφωρα άστοχες «διαγνώσεις» του είδους «εδώ έχουν πράγματα που δεν τα είχαν ούτε στο σπίτι τους». Πόθεν η σιγουριά του, σιγουριά υπερόπτη Δυτικού;

Κατάφωρα άστοχες, μειωτικές για τους ξένους, ήταν και οι δηλώσεις του κ. Κ. Μητσοτάκη στη Μόρια, όπου απέφυγε να μπει στον καταυλισμό επειδή «θα χρειάζονταν δύο διμοιρίες ΜΑΤ». Δηλαδή, τόσοι άλλοι πολιτικοί, Ελληνες και ξένοι, και γενικώς «επώνυμοι» που έχουν επισκεφθεί τον καταυλισμό κινδύνευσαν κίνδυνο μέγα; Κοινότητα ανθρώπων συγκροτούν και στην απόγνωσή τους οι πρόσφυγες. Οχι αγέλη.

Ads

Πηγή: Καθημερινή