Δεν είναι καθόλου σίγουρο το αν θα απαντήσει θετικά ο Σνόουντεν στην πρόσκληση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καταθέσει.

Ads

 
Η απόφαση μπορεί να φαίνεται σύμφωνη με τις δημοκρατικές αρχές αλλά θέτει τον πρώην πράκτορα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ NSA ανάμεσα στο δίλημμα να χρησιμοποιήσει αυτό το επίσημο ευρωπαϊκό βήμα, που δίνει πρόσθετο κύρος στις αποκαλύψεις του και στο να μη διακινδυνεύσει να αποκαλυφθεί το ακριβές σημείο που βρίσκεται.
 
Μπορεί στην Επιτροπή LIBE να ψήφισαν 36 μέλη υπέρ της πρότασης για κατάθεση του Edward Snowden, με μόλις δύο κατά, αλλά η απόφαση μιλά για συμμετοχή του σε διαδραστική συνεδρία μέσω internet, όπου θα έχει ζωντανή συνομιλία με τα μέλη της Επιτροπής. Ήξεραν όμως καλά ότι ο Σνόουντεν επιθυμούσε να κάνει μόνο μία μαγνητοσκοπημένη σε βίντεο κατάθεση, στην οποία βέβαια να απαντά σε ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, που θα του έχουν τεθεί πιο πριν.
 
Το θέμα τέθηκε χτες στην Επιτροπή LIBE κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Σχεδίου έκθεσης σχετικά με την Εξεταστική Επιτροπή της LIBE για την ηλεκτρονική μαζική επιτήρηση των ευρωπαίων πολιτών. Εισηγητής του σχεδίου έκθεσης σχετικά με το πρόγραμμα επιτήρησης της NSA των ΗΠΑ, των οργάνων «εποπτείας» σε διάφορα κράτη μέλη και τις επιπτώσεις τους στα βασικά δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ και της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων είναι ο συντονιστής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη LIBE Claude Moraes.
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι Βρετανοί συντηρητικοί του ECR μέσω του Timothy Kirkhope, εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις να καλεστεί ο Σνόουντεν. Υποστήριξαν ότι αυτό βλάπτει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ και θα προσέφερε απλώς ένα βήμα σε κάποιον που έχει παίξει στα χέρια των τρομοκρατών και είναι ένας ποινικός καταζητούμενος για τις ΗΠΑ.
 
Η δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -ΕΛΚ μέσω της συντονίστριάς τους Ουγγαρέζας Kinga Gal επέμεινε στην πρόταση για συνομιλία μέσω ενός διαδραστικού ζωντανού βίντεο.Οι Φιλελεύθεροι του ALDE, μέσω της συντονίστριάς τους Ρουμάνας Renate Weber ζήτησαν να εξεταστεί αν αυτό το ζωντανό βίντεο θα ήταν δυνατό.
 
Ο εισηγητής και συντονιστής των SD Claude Moraes δήλωσε ότι δεν μπορούσε να περιμένει αλλά χρειαζόταν μια απόφαση των συντονιστών της Επιτροπής LIBE για το αν θα κληθεί ο Snowden με διαδραστική τηλεδιάσκεψη ή μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Η συντονίστρια των Πράσινων Ολλανδή Judith Sargentini υποστήριξε την πρόταση αυτή, όπως έκανε και η Cornelia Ernst της Αριστεράς (GUE).
 
Το ΕΛΚ, παρόλο που ήταν το μόνο που ήθελε η πρόσκληση στον Σνόουντεν να είναι για μια διαδραστική συνεδρία βίντεο, επέβαλε τελικά τη γραμμή του. Αυτό αποφασίστηκε από όλους τους συντονιστές, εκτός από το ECR.
 
Το ECR προκάλεσε στη συνέχεια ψηφοφορία κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, όπου καταψήφισε την πρόσκληση του Σνόουντεν (οι 2 ψήφοι κατά), ενώ ΕΛΚ, SD, ALDE, Πράσινοι, GUE ψήφισαν υπέρ. Απείχε ένα ανεξάρτητο μέλος -NI.
Η απόφαση να κληθεί ο Σνόουντεν είναι σημαντική, μια και αυτός αποκάλυψε τον Ιούνιο του 2013 το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολουθήσεων, με τη μαζική διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν πολίτες, πολιτικούς, κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας μέχρι τον ΟΗΕ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
 
Ο Σνόουντεν, ο οποίος σήμερα ζει υπό καθεστώς προσωρινού άσυλου στη Ρωσία, έχει εκφράσει την επιθυμία να ζήσει σε μια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά μέχρι στιγμής καμία δεν του προσφέρει άσυλο. Γι’ αυτό και στη δική του κατάθεση στην Επιτροπή, στις 12/18/2013, ο πρώην δημοσιογράφος Glenn Greenwald της Guardian, που έκανε τις αποκαλύψεις, είπε ότι, παρόλο που οι περισσότερες κυβερνήσεις είναι ωφελημένες από τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για οικονομική και πολιτική κατασκοπεία τους από τις ΗΠΑ, στρέφουν τις πλάτες τους και σε αυτόν αλλά και στις ηθικές ευθύνες τους.
 
Τώρα του προσφέρουν, μια διαδραστική συνεδρία στο ευρωκοινοβούλιο, που δεν είναι όμως ευπρόσδεκτη από αυτόν, για λόγους αυτοπροστασίας του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν επαφές της γραμματείας της Επιτροπής LIBE με τους δικηγόρους του και αναζητούν λύση.
 
Σε κάθε περίπτωση, αν πραγματοποιηθεί τελικά η συζήτηση με τον Σνόουντεν, αυτή θα γίνει πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η έκθεση για την ηλεκτρονική μαζική επιτήρηση θα πάει για ψήφιση στην Επιτροπή LIBE.
 
* Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, πρώην ευρωβουλευτής