Μετά τις αγωνιώδεις προσπάθειες πλειοδοσίας σε εθνικισμό και μισαλλοδοξία, οι ναζιστές της Χ.Α. και όχι μόνο προσγειώθηκαν απότομα μόλις η αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 40χρονου Ελληνα υπαξιωματικού του στρατού που είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη φετινή πυρκαγιά στην Ελλάδα, που σημειώθηκε πρόσφατα στη Ρόδο. Ο υπαξιωματικός έκανε μπάρμπεκιου με τους φίλους του στην ύπαιθρο, αλλά λίγο το κρασί, λίγο η παρέα, η φωτιά έκαψε τελικά πάνω από 40.000 στρέμματα δάσους. 

Ads

Λίγες ημέρες πριν, κατηγορήθηκαν για εμπρησμό από πρόθεση δύο Σύροι πρόσφυγες πολέμου που άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν όταν έφτασαν όπως είπαν κολυμπώντας στο νησί. Η φωτιά στη Σάμο ήταν ευτυχώς μικρότερης έκτασης, αλλά οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν ότι το μπάρμπεκιου ενός υπαξιωματικού είναι αμέλεια, ενώ η φωτιά για να ζεσταθεί κάποιος έντρομος και μουσκεμένος πρόσφυγας είναι κακούργημα από πρόθεση. 

Το να αποδίδεται σε κάποιον σκοπιμότητα (εκτός κι αν έχει οικιστικά ή τουριστικά συμφέροντα ή έστω είναι πυρομανής) στην καταστροφή ενός δάσους είναι πολύ αυθαίρετο, εκτός αν υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα στοιχεία γι’ αυτό. Το να προφυλακίζονται όμως μόνο οι μετανάστες με κακούργημα όπως έγινε κι ένα μήνα πριν στην περιοχή της Αττικής και να αφήνονται ελεύθεροι με πλημμέλημα μόνο οι Ελληνες, δεν πείθει για την άτεγκτη Δικαιοσύνη. Το αποτσίγαρο του Ελληνα οδηγού ή το κάψιμο σκουπιδιών του δημάρχου ή το κάψιμο κλαδιών του αγρότη έχουν κάψει από αμέλεια πάνω από το 1/3 της Ελλάδας. 

Οσο για τους πράκτορες που καίνε την Ελλάδα, αλλά όπως φαίνεται και τη Μαγιόρκα τις τελευταίες μέρες, είναι απλή καθημερινή τροφή για τα μυαλά των χρυσαυγιτών. Δυστυχώς, παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα συνεχίζει να καίγεται, ενώ η πρόληψη και τα μέσα πυρόσβεσης συνεχώς εξανεμίζονται στη δίνη των περικοπών, αφήνοντας μόνο στις ακούραστες προσπάθειες των πυροσβεστών και των εθελοντών την προστασία της χώρας. 

Ads

Εφημερίδα των Συντακτών